Kerncentrale Borssele. Foto: NOS.

Van een onzer correspondenten.

Het is er uiteindelijk maar één geworden, maar eigenlijk had het Rijk eind jaren 60 het plan om door te stomen naar zes kerncentrales in Borssele. Dat blijkt uit een tekening die onlangs uit de archieven van de kerncentrale naar boven is gekomen, zo meldt Omroep Zeeland.

Naast de eerste, huidige kerncentrale zouden nóg vijf van deze centrales op het terrein moeten komen, laat een kaart zien. EPZ-directeur Carlo Wolters vond het document in het archief.

‘Dat was een serieus plan’, zegt Wolters. ‘In de wand van de huidige kerncentrale zit zelfs een raam dat eigenlijk moest gaan dienen als deur naar een gang van de tweede kerncentrale, die al vrij snel zou volgen.’

Zeeland houdt zijn adem in, nu het kabinet elk moment een locatie kan aanwijzen voor de bouw van één tot twee nieuwe kerncentrales in Nederland.

Zeeland heeft zichzelf nadrukkelijk kandidaat gesteld voor de bouw van die twee nieuwe kerncentrales. Ook de huidige kerncentrale blijft langer open dan 2033, de eerder beoogde sluitingsdatum.

Hoge kosten en protesten

Dat het uiteindelijk bij één kerncentrale in Borssele bleef had onder meer te maken met hoge kosten en de protesten tegen kernenergie die in de jaren 70 en 80 de kop begonnen op te steken. Zo waren er ernstige ongelukken met de kerncentrale in het Amerikaanse Harrisburg in 1979, en Tsjernobyl in 1986. Toch zijn de voorstanders van kernenergie nu in de meerderheid, omdat deze vorm van elektriciteitsopwekking wordt gezien als een manier om de uitstoot van CO2 tegen te gaan, in de strijd tegen de opwarming van de aarde.

Volgens EPZ-directeur Carlo Wolters is het niet aannemelijk dat er ooit zes kerncentrales in Borssele staan, zo zegt hij bij de Zeeuwse Omroep.

‘Maar je moet je bedenken dat de zes kerncentrales van toen 500 megawatt leverden. De twee nieuwe die we willen gaan bouwen zijn twee keer 1500 megawatt, dus dat is precies evenveel als wat toen al bedacht was.’

Het is mogelijk dat er uiteindelijk wel zes kerncentrales komen, maar dan verspreid over het land.

‘Ik denk dat het belangrijk is om energie te produceren daar waar je het nodig hebt. Dat is zeker ook het geval in het binnenland’, aldus Wolters.

Op Omroep Zeeland laat Wolters heel duidelijk zien hoe de bouwplannen waren. Zie hier.

***