Prinses Margriet bij jubileumfeest Rode Kruis.

Van een onzer correspondenten.

Sprekend via een videoverbinding heeft Prinses Margriet deze week ook haar steentje bijgedragen aan de discussie over klimaatverandering. Zij sprak daar uit hoofde van haar functie bij het Internationale Rode Kruis.

Haar digitale speech is niet online, maar enkele media hebben, hoewel spaarzaam, erover bericht. De prinses sprak op een bijeenkomst van het Global Landscapes Forum, een internationale natuurorganisatie die opkomt voor de natuur, maar ook in de ban is van klimaatbevlogenheid

Global Landscapes Forum stelt:

‘Van hittegolven tot orkanen, branden tot overstromingen, de effecten van de klimaatcrisis zijn nu al over de hele wereld voelbaar.’

Opvallend is dat Landscapes Forum op de klimaattop stelde dat ‘het eigenlijk al te laat is en dat de ernstige gevolgen van klimaatverandering niet meer kunnen worden voorkomen’. En dat de grote vraag wat ‘we’ nu nog kunnen doen. Hiermee komt een interessante discussie in zicht die door deze natuurbeweging op de kaart wordt gezet: het onafwendbare is feit. Dit inzicht lijkt de meedogenloosheid van de natuur zelf te rechtvaardigen. In hoeverre het menselijk handelen ook in dit denken nog een rol kan spelen, is dan voer voor debat. Ziet men het menselijk handelen, ook als vermeende oorzaak, zelf ook als een natuurverschijnsel? Dan zijn we terug bij af.

Anders worden we ingehaald door de gebeurtenissen.

Anderzijds is er het, ook door het Rode Kruis, gepropageerde paradigma van juist ‘de menselijke oorzaak’ als het gaat om klimaatverandering. Dit denkschema legitimeert de fondsenwervende organisatie in Westerse landen fondsen te werven, meer en veel indringender dan wanneer de rampen als louter natuurverschijnselen zouden worden opgevat: het is onze schuld. En bij schuld hoort boete, dus betalen. Uiteindelijk heeft niet de natuur, maar u en ik het gedaan.

Wat de prinses in de video te berde bracht was voor natuurvoorvechters niet echt nieuw, en voor natuurrealisten ietwat overdreven.

Ze zei:

‘Gezonde ecosystemen beschermen ons tegen gevaar en voorzien ons van goederen en diensten die essentieel zijn voor ons voortbestaan ​​en onze welvaart. Zeker in een wereld met een drastisch veranderend klimaat. Toch blijven we deze ecosystemen, waarvan ze zo afhankelijk zijn, negeren en vernietigen’,

zei de prinses in een videoboodschap.

Ook nog deze:

‘Onze veerkracht zal aanzienlijk toenemen als deze systemen worden beschermd, duurzaam onderhouden en hersteld. Maar nog belangrijker is het om mensen bewust te maken van het belang van de natuur. We moeten duidelijk maken dat vernietigde natuur impact heeft op het leven van mensen. Anders worden we ingehaald door de gebeurtenissen. We moeten de natuur beschermen om de mensheid te beschermen.’

Het Rode Kruis zou zeggen: we moeten de mensen tegen de mens beschermen.

***