Van een onzer correspondenten.

Nee, de koudegolf die Amerika treft is helemaal niet uitzonderlijk, zo wil onze weerman Peter Kuipers Munneke ons graag doen geloven. Vorig jaar was het blijkbaar flink kouder en bijgevolg is het nu dus volgens hem warmer. Maar dat de Amerikaanse media er nu zo over schrijven komt omdat het ijskoude winterweer ‘precies samenvalt in de periode dat Amerikanen zich klaarmaken voor Kerst’, zegt de NOS-deskundige.

Al die kerstfilms gaan erover: of we het wel halen om op tijd thuis te zijn.

Heel Amerika en delen van Canada ontregeld, extreme gevoelstemperaturen van -52 graden, ruim een miljoen mensen zonder stroom, kettingbotsingen, doden, Biden die waarschuwt voor een ‘historische winterstorm’, Amerikaanse weermannen die spreken over de koudste kerst in 40 jaar, de derde koudste kerstavond ooit gemeten, bijna 6000 vluchten uitgesteld, extreme kou die in no-time tot bevriezing van de huid kan leiden, in 17 Amerikaanse staten een koude alarm, overuren voor de hulpverlenende instanties, ingesneeuwde files, feitelijke constateringen als ‘mega kou’, ‘arctische temperaturen’ en ‘extreme sneeuwval’, vriesdoden op straat, oude mensen en dieren in nood…

Dat de media er zoveel aandacht aan besteden komt volgens onze publieke opwarmingsklimatoloog mede door, zet u schrap:

‘En dat komt mede door de populaire cultuur in het land, stelt Kuipers Munneke. ‘Al die kerstfilms gaan erover: of we het wel halen om op tijd thuis te zijn, Driving home for Christmas, decennialang zit het al in de Amerikaanse cultuur om een soort roadtrip naar huis te maken om met de familie Kerst te vieren. En dat staat nu op losse schroeven.’

Peter Kuipers Munneke.

De feiten passen niet meer in het hoofd van deze klimaatbevlogen ijsonderzoeker. Kou mag eigenlijk niet! En als iedereen dat wel zo ervaart en in de krant leest, krijgen ineens de media de schuld. Of de Amerikaanse kerstman. Aan de natuur zelf mag het niet liggen. Met zijn opwarmingsangst kan hij geen ijs voor ogen zien. Begin maar liever niet met hem over de ijsgroei op de Noordpool.

***