Foto: Shutterstock.

Van een onzer correspondenten.

Door Vijay Jayaraj.

Een arctische bomcycloon zorgde vorige week voor een plotselinge koude rilling in de VS en zorgde voor de koudste kerst in decennia. Het landelijke dodental was naar verluidt meer dan 60, met ten minste de helft van de dodelijke slachtoffers in de staat New York. Sommige doden hadden geen verwarming.

Stroomuitval bracht miljoenen levens in gevaar, toen nutsbedrijven een sterke toename van de vraag ondervonden waaraan niet kon worden voldaan. Een van de redenen waarom nutsbedrijven steeds minder effectief zijn geworden in het omgaan met ongunstige winterse omstandigheden, is dat ze wind en zon als belangrijke energiebronnen gebruiken.

Wind- en zonne-energie zijn berucht om hun intermitterende werking – in staat om minder dan 40 procent van de tijd elektriciteit te produceren – en vallen vaak volledig uit tijdens winterse stormen. Veel nutsbedrijven hadden beter voorbereid kunnen zijn op de vraag als ze geen tijd en energie hadden geïnvesteerd in zogenaamde hernieuwbare energiebronnen.

Met veel, zo niet de meeste nutsbedrijven die een ‘groen’ beleid omarmen, heeft hun verschuiving van betrouwbaardere en betaalbare conventionele energiebronnen naar wind en zon, de veerkracht van het elektriciteitsnet ondermijnd.

Op de ochtend van 26 december zorgde wind voor ongeveer één procent van alle opgewekte elektriciteit in de 13 mid-Atlantische staten en Washington DC. Zonne-energie leverde nog minder op. Met andere woorden, 13 staten kregen te maken met intense kou, vrijwel zonder hulp van ‘planeetbesparende’ hernieuwbare energiebronnen. Misschien moet de ‘hernieuwbare’ maar worden vervangen door ‘afwezig’.

In Texas heeft het Amerikaanse energiedepartement een stroomnoodtoestand uitgeroepen vanwege een tekort aan elektriciteit. Dit is de tweede keer dat Texas recent met deze situatie te maken kreeg. In 2021 leed Texas $ 130 miljard aan economische schade en meer dan 200 levens gingen verloren toen windturbines het begaven tijdens een winterstorm.

Helaas hebben noch Texas, noch de federale overheid iets geleerd van de ramp in 2021, aangezien er steeds verder werd geïnvesteerd in minder betrouwbare wind- en zonne-energie. In 2021 installeerde Texas meer hernieuwbare energiebronnen dan Californië. ERCOT – beheerder van het elektriciteitsnet dat 90 procent van het aanbod in Texas voor haar rekening neemt – heeft steenkool vervangen door windturbines.

We lopen het risico dat miljoenen mensen doodvriezen in hun huizen.

Naar schatting heeft Texas meer dan $ 70 miljard geïnvesteerd in hernieuwbare energiebronnen – $ 60 miljard als particulier kapitaal in wind- en zonne-installaties en $ 10 miljard in transmissielijnen. Tijdens de winterstorm van 2021 ‘leverden al die investeringen gemiddeld 10 procent van de elektriciteit van de staat op tijdens de storm, maar slechts 2 procent op het hoogtepunt van de storm.’

Wanneer een koufront toeslaat, neemt ERCOT onvermijdelijk zijn toevlucht tot conventionele bronnen – zoals de vaak verguisde steenkool – om het verlies aan opwekking door wind en zon te compenseren. Op 23 december droegen zon en wind minder dan vijf procent bij aan alle door ERCOT opgewekte elektriciteit, ondanks de miljarden die eraan werden uitgegeven. Ter vergelijking: fossiele brandstoffen genereerden meer dan 85 procent van de elektriciteit van de staat.

De Tennessee Valley Authority (TVA) kondigde voortdurende black-outs aan om een tekort aan stroomopwekking te beheersen. De aankondiging, die een primeur was in zijn 89-jarige geschiedenis, was een ommekeer ten opzichte van TVA’s verklaring uit 2021 dat ‘ black-outs onwaarschijnlijk zouden zijn’. Door stroomuitval kwamen meer dan 50.000 klanten zonder stroom te zitten in de vrieskou! Om de paniek niet groter te maken, stelde het professionele voetbalteam van Tennessee Titans de start van zijn wedstrijd uit om de stroomstoring op te vangen.

Het is een feit dat stijgingen van elektriciteits- en aardgasprijzen tot meer winterdoden leiden. De kans is groter bij black-outs. Wind en zonne-energie lieten de mensen in de VS in de steek toen elektriciteit hard nodig was.

Vijay Jayaraj.

Veel experts raden af dat netwerken sterk afhankelijk zijn van ‘groene’ energie. In haar boek ‘Shorting the Grid: The Hidden Fragility of Our Electric Grid’ schrijft Meredith Angwin dat wetten op het gebied van hernieuwbare energie die nutsbedrijven naar wind en zon hebben gedwongen ‘er niet in zullen slagen om netten te maken die 100 procent hernieuwbaar zijn. Dergelijke wetten zullen er echter in slagen om het net eerder kwetsbaarder en duurder te maken.’ Het lijkt erop dat ze dat al hebben gedaan.

Er moet een einde komen aan de krankzinnige run op windturbines en zonnepanelen, anders lopen we het risico dat miljoenen mensen doodvriezen in hun huizen.

***

Bron hier.