Door Clintel.

Op 30 november gaf Marcel Crok een lezing voor publiek bij Café Weltschmertz. Hij heeft geprobeerd alle kennis die hij de afgelopen achttien jaar heeft opgedaan in deze ene lezing te stoppen. Onlangs is de lezing online gezet.

De lezing bestaat uit twee delen. In deel 1 gaat Crok in op de vraag of er een klimaatcrisis is, in deel 2 staat de zin en onzin van het huidige klimaatbeleid ter discussie. Hieronder volgt de inleiding die ook op Youtube staat. We hopen dat deze lezing breed gedeeld gaat worden. De lezing is hier te bekijken. Onze dank gaat uit naar Café Weltschmertz voor het opnemen van het verhaal met meerdere camera’s en het integreren van de slides in de online versie.

Inleiding bij Café Weltschmertz

‘We zijn op weg naar de klimaathel’.

Antonio Guterrés.

Het zijn woorden recent uitgesproken door de hoogste baas van de VN, Antonio Guterrés. Maar is dat wel zo? Een kleine 20 jaar voor deze uitspraak publiceerde wetenschapsjournalist Marcel Crok een doorwrocht artikel over de zogenoemde hockeystick-grafiek waarmee hij de Gouden Griffioen won. Zo rolde hij in 2005 in het klimaatdebat, de start van een lange fascinerende zoektocht naar de feiten over klimaatverandering.

Klimaat is sinds die tijd alleen nog maar controversiëler geworden en nu wordt Crok geregeld weggezet als klimaatscepticus of erger: een klimaatontkenner. Crok zette in 2019 samen met prof. Guus Berkhout van de TU Delft Stichting Clintel op, een stichting die oproept tot een open en rationeel klimaatdebat gebaseerd op de feiten.

Extinction Rebellion. Foto: Shutterstock.

Hoe zit dat met die feiten, is er een klimaatcrisis? Alles wat Crok de afgelopen 18 jaar heeft geleerd over klimaat, het klimaatdebat en het klimaatbeleid, bundelt hij in één lezing. Hoe moeten we de activisten van Extinction Rebellion en Just Stop Oil duiden?

Wat weten we over het klimaat in het verleden? Wat is precies de rol van CO2? Hoe uniek is het dat gletsjers zich terugtrekken? Is het weer extremer geworden? Sterven de ijsberen uit? Wat beoogt het internationale klimaatbeleid en is dat verstandig?

Crok behandelt al deze vragen en meer en het publiek krijgt daardoor een totaal ander beeld van klimaatverandering dan het dagelijks via de MSM voorgeschoteld krijgt.

***

Meer weten over Marcel Crok of Clintel? Kijk op clintel.nl of zijn persoonlijke website destaatvanhet-klimaat.nl. Waardering voor deze lezing? Overweeg dan een (kleine) donatie via een van bovenstaande websites.

Stichting Clintel mengt zich in wat Milieudefensie wel de klimaatzaak van de eeuw noemt. Milieudefensie won vorig jaar haar zogenoemde algemeen belang actie tegen Shell. Shell besloot in hoger beroep te gaan en nu mengt Clintel zich in dat hoger beroep. Sluit je aan bij deze zaak via klimaatzaakvandeeeuw.nl.

***