Mohammed bin Zayed Al Nahyan.

Van een onzer correspondenten.

Oliegolfstaat huurde PR-bureaus in om zijn aandeel in de klimaattop van volgend jaar te benadrukken voordat die van dit jaar was begonnen.

Door Ruth Michaelson en Patrick Greenfield.

De Verenigde Arabische Emiraten gebruiken hun rol als gastheer van de VN-klimaatconferentie van volgend jaar om hun internationale reputatie wit te wassen, lang voordat het evenement van dit jaar – Cop27 in Sharm el-Sheikh – begon.

De VAE stuurden 1.000 afgevaardigden naar Cop27, verreweg de grootste landendelegatie – twee keer zoveel als de volgende grootste, Brazilië.

De Emiraten, die in november 2023 gastheer zullen zijn voor Cop 28, huurden PR- en lobbybureaus specifiek in om hun rol als toekomstige gastheer te promoten voordat de conferentie van dit jaar begon, een ongebruikelijke stap die de promotie-inspanningen van eerdere gastlanden overtrof en suggereert een grotere rol van de emiraten tijdens de Cop 27-conferentie van dit jaar.

De gretigheid van de VAE om haar betrokkenheid bij Cop 27 en haar gastheerschap van Cop 28 te tonen voordat een van beide conferenties was begonnen, spreekt van haar buitensporige politieke invloed op Egypte en haar wens om zichzelf af te schilderen als een leidende wereldwijde partner op het gebied van milieukwesties, ondanks dat het een oliestaat is.

De VAE stuurden 1.000 afgevaardigden naar Cop 27, verreweg de grootste landendelegatie – twee keer zoveel als de volgende grootste, Brazilië. Onder hen waren meerdere vertegenwoordigers van public relations, kunstmatige intelligentie- en vastgoedbedrijven. 70 van de Emirati-delegaties waren gelinkt aan olie- en gasmaatschappijen.

De president van de VAE, Mohammed bin Zayed Al Nahyan, sprak de plenaire sessie van de wereldleiders in Sharm el-Sheikh toe en begon met het bespreken van olie- en gasvoorraden uit de Emiraten.

‘De VAE is een verantwoordelijke energieleverancier en we zullen die rol blijven spelen terwijl we streven naar een overgang naar alternatieve bronnen en technologieën’, zei hij. ‘Op grond van onze geologie behoren de olie en het gas die we in de VAE hebben tot de minst CO2-intensieve ter wereld. Desalniettemin blijven we ons inzetten voor het terugdringen van de CO2-uitstoot in de sector.’

***

Voor het hele artikel: zie hier.

***