Staatssecretaris Alexandra van Huffelen, Foto D66.

Van een onzer correspondenten.

Vorige week heeft een delegatie van Greenpeace een gesprek gevoerd met staatssecretaris van Huffelen van koninkrijksrelaties. Aanleiding was het door Greenpeace gefinancierde klimaatrapport van de Vrije Universiteit dat eerder dit jaar werd gepubliceerd.

Greenpeace wil, bij monde van klimaatdirecteur Faiza Oulahsen, haast maken met de strijd tegen klimaatverandering zo kreeg de staatssecretaris te horen.

De overheid moet daarbij in gesprek met haar eigen bewoners, zo eiste de milieu-organisatie. Inmiddels is Ed Nijpels benoemd tot voorzitter van de Caribische klimaattafels.

Greenpeace denkt zelf dat de kans groot is dat ze een rechtszaak kunnen winnen.

Volgens Greenpeace had de staatssecretaris goed geluisterd, maar de milieuorganisatie waarschuwde wel dat bij uitblijven van concrete maatregelen rechterlijke maatregelen zullen volgen. Om klimaatmaatregelen af te dwingen bereidt Greenpeace op dit moment ook een rechtszaak voor tegen de Nederlandse staat.

Daarbij heeft de milieuclub ook een WOO-verzoek gedaan en alle overheidsdocumenten opgevraagd die mogelijk in een rechtszaak een rol kunnen spelen. Alle BES-eilanden kunnen in deze zaak worden betrokken. Eerder dit jaar startte Greenpeace al ook al een publieksactie met de vraag Rutte een brief te schrijven. Greenpeace legt daarbij een relatie tussen armoede en klimaatverandering:

‘Als de hitte toeneemt op Bonaire, de zeespiegel stijgt, en het koraal grotendeels verdwijnt, zal het leven op Bonaire moeilijker en duurder worden. Bij gebrek aan actie dreigt de klimaatcrisis de al bestaande armoede op het eiland verder aan te wakkeren.’

Van Huffelen moet haar knopen tellen en loopt grote risico’s als zij niet luistert naar Greenpeace.

Het VU-onderzoek, waar ook het consultancybureau Wolfs Company bij was betrokken, laat nog veel vragen open over een eventuele aanpak. Zie ook hier.

Greenpeace denkt zelf dat de kans groot is dat ze een rechtszaak kunnen winnen:

‘Nederland kent een korte maar indrukwekkende geschiedenis rondom klimaat- rechtszaken. Zo wonnen Urgenda en Milieudefensie de afgelopen jaren zaken tegen de overheid en het grote vervuilende oliebedrijf Shell en drongen hen zo aan om meer te doen om de CO2-uitstoot terug te dringen.’

Van Huffelen moet haar knopen tellen en loopt grote risico’s als zij niet luistert naar Greenpeace.

***

Bronnen hier en hier.

***