Door Vijay Jayaraj.

Vertaling: Martien de Wit.

Ik woon in Bengaluru in het zuiden van India. Deze maand registreerde de stad de laagste temperatuur in tien jaar voor de maand november. Dat is ook het geval in de hoofdstad van mijn land, New Delhi, waar extreme winters de laatste jaren een norm zijn geworden.

Een klein percentage van de 1,3 miljard inwoners van India heeft toegang tot elektrische kachels. Een meerderheid moet echter allerlei brandstoffen verbranden om warm te blijven, wat veel mensen gevoelig maakt voor onverwachte koude-gebeurtenissen. Waarom worden koude weersomstandigheden beschouwd als een verrassing en niet als een normaal onderdeel van het weer? Is het omdat het publiek zelfgenoegzaam is geworden over kou door de angstzaaierij van de opwarmers?

De realiteit is dat koudeverschijnselen niet alleen in India, maar over de hele wereld gemeengoed zijn geworden. Sinds 2017 zijn er regelmatig gevallen van temperaturen onder het gemiddelde, zowel in de winter als in de zomer. Wat kunnen we afleiden uit deze koude periodes en wat suggereren ze over de apocalyptische retoriek van de klimaatcultus?

Bron hier.

Koude periodes en ijskappen 

De sneeuwval van 18 november op Dallas-Fort Worth International Airport is de vroegste sneeuwval in de geschiedenis sinds 1898. Een geïsoleerde gebeurtenis door een regionale storm? Nou, denk nog eens na.

De afgelopen maanden waren er ongewone koude periodes in de VS en Canada. Buffalo registreerde een van de hoogste sneeuwvalcijfers in november, terwijl in Vancouver ongewoon vroege winterse sneeuw viel.

Op 20 en 21 november werden in de Verenigde Staten honderden dagrecords van laagste temperaturen geregistreerd toen arctische lucht over het Noord-Amerikaanse continent trok. Ook in andere delen van de wereld waren er extreme koude-gebeurtenissen.

In augustus viel in de noordwestelijke Chinese provincie Xinjiang verrassend veel sneeuw. Zuid-Amerika, Europa, Azië en Australië registreerden de afgelopen maanden records met lage temperaturen.

In Groenland – vaak een onderwerp in het debat over klimaatverandering – is de oppervlakte massabalans (SMB) van de ijskap dit jaar op een van de hoogste niveaus sinds 1981 en zal in het winterseizoen verder toenemen. Groenland registreert sinds 2016 een consistente groei van de SMB van de ijskap.

Zoals Electoverse-schrijver Cap Allon opmerkt:

“Sinds 2016 ligt de sneeuwmassa op het noordelijk halfrond (NH) ruim boven het gemiddelde van 1982-2012, en het seizoen 2022-2022 is niet anders – vanaf het laatste datapunt (19 november) blijft de grafiek ‘Totale sneeuwmassa voor het NH’, die afkomstig is van het Fins Meteorologisch Instituut (FMI), boven zowel het multidecadale gemiddelde als de standaardafwijking.”

De ‘gevaarlijke opwarming’ retoriek 

Betekenen deze records in sneeuwval en lage temperaturen dat de gemiddelde temperatuur wereldwijd niet stijgt? Zeker niet! Er is een opwarmingstrend sinds de Kleine IJstijd in de 17e eeuw begon af te nemen, maar er is nooit sprake geweest van een gevaarlijke algemene opwarming – en die is er nu ook niet.

De bewering dat de opwarming van de aarde onze zomers heter en onze winters milder heeft gemaakt, is zeker onjuist. Zoals de afgelopen vijf jaar is gebleken, zijn zowel extreme kou als extreme warmte voorgekomen.

Tot het klimaatdebat onze media overnam, stonden deze thermische pieken en dalen bekend als weersvariaties. Maar in het tijdperk van de klimaatapocalyps is elk extreem weer een ramp. Zelfs ongewone sneeuwval en koude worden beschouwd als zure vruchten van de door de mens veroorzaakte uitstoot van koolstofdioxide.

Deze pseudowetenschap en regelrechte verdraaiingen van media en politieke elites zijn schadelijk. De meest kwetsbaren in onze wereld staan meer bloot aan de risico’s van kou als gevolg van de overdreven bezorgdheid over de opwarming.

Meer dan 500 miljoen Indiërs gebruiken nog steeds open vuur om zich te verwarmen, terwijl koude meer mensen doodt dan warmte. In sommige delen van India kan de wintertemperatuur dalen tot -20 °Celsius. Zelfs in een ontwikkeld land als Duitsland heeft de zelfgenoegzaamheid over het klimaat geleid tot een gebrek aan voorbereiding op de energiebehoeften in de winter en de regeringsambtenaren vragen de burgers nu om slechts één kamer in hun huis te verwarmen!

Vijay Jayaraj.

Het is de kou die doodt. De opwarming van de afgelopen drie eeuwen is juist bijzonder gunstig geweest voor de mensheid en heeft ons geholpen een ongekende vooruitgang te boeken op het gebied van volksgezondheid, levensstandaard, voedselproductie en technologische prestaties doordat we de hulpbronnen van de aarde steeds efficiënter gebruiken.

Over de auteur

Vijay Jayaraj is onderzoeksmedewerker bij de CO2 Coalition, Arlington, Virginia. Hij heeft een master in milieuwetenschappen van de Universiteit van East Anglia, VK, en woont in India.

***