Foto: NOS.

Van een onzer correspondenten.

RTL meldt:

‘Een gigantische ijsplaat, precies zo groot als de provincie Utrecht, is afgelopen weekend afgebroken van Antarctica. Op satellietbeelden is te zien hoe de 150 meter dikke ijslaag nu los in zee ligt. Zorgelijk? Nee, zeggen experts. Het ijs brak af na ‘een natuurlijk proces’ en klimaatverandering heeft nauwelijks een rol gespeeld.’

Het enorme brok ijs dat afgelopen weekend is afgebroken, zat vast aan het Brunt-ijsplateau. Het gaat om een ijsberg van 1550 vierkante kilometer. De ijsplak is 40 meter dikker dan de Utrechtse domtoren lang is: deze is 112 meter. De ijskolos weegt 500 miljard ton.

Al jaren was duidelijk dat dit stuk ijs af zou breken. Het ijs op de Zuidpool wordt nauwkeurig in de gaten gehouden omdat het Britse onderzoeksstation Halley hier gevestigd is. De scheur, die de naam Chasm-1 kreeg, werd tien jaar geleden al ontdekt. In 2016 verhuisde het onderzoeksstation naar een andere locatie om geen gevaar te lopen op het moment dat de ijsplaat af zou breken.

Ondanks dat eerdere afscheuringen van ijsplaten volgens wetenschappers werden veroorzaakt door klimaatverandering, zou er nu sprake zijn van een ‘natuurlijk proces en er geen bewijs zijn dat klimaatverandering een bepalende invloed heeft op dit soort scheuringen.’

Glacioloog Professor Dominic Hodgson die de ijsformatie ‘in real time’ in de gaten houdt, stelt:

‘Deze afkalving was verwacht en is deel van een natuurlijk proces van de Brunt ijsplaat. Het heeft geen link met klimaatverandering.’

Dr. Ferdinand Meeus, IPCC reviewer, presenteert elke dag de feiten over klimaatverandering. Data die u niet aantreft in de mainstream media. Hij stelt dat er geen oorzakelijk verband is tussen CO2 en ijsvorming op Antaractica. Zie hier.

Ferdinand Meeus

Ook de Noordpool laat volgens de onderzoeker een ander beeld zien. Meeus:

‘Sinds 1979 hebben we betrouwbare satellietmetingen van het Noordpool ijs en die tonen sinds 2007 aan dat de dalende trend is gestopt.

Klimaatalarm wetenschappers en Al Gore en onze media beweerden reeds in 2012 dat het Noordpool zomer-ijs binnen 10 jaar ging verdwijnen … in realiteit ligt er nu (na 10 jaar) ongeveer 1 miljoen km2 meer ijs.’

***

Bronnen hier en hier.

***