Goh, dat ze daar nu al achter komen. Dat zelfs een groot deel van de kamerleden niet eens door heeft wat nu de werkelijke aansporing is van de ‘ economie van de energietransitie ‘ en ander kamerleden des te meer. ( Tom van der Lee van Groen links en jesse klaver )
Ik schreef er een boekje over: De Nieuwste Economie en probeerde het hier al 100den keren over het voetlicht te krijgen.
Een helder gesprek dat met erg aansprak. Wel jammer dat Jan Roos zoals ik uit zijn samenvatting meen te begrijpen niet inziet dat fossiele energie toch wel erg belangrijk blijft en je het met kernenergie alleen niet redt.
@Rene MH Giesen – u heeft gelijk; de toekomst is voor kernenergie maar realistisch gezien kunnen we voorlopig niet zonder fossiele energie. https://www.youtube.com/watch?v=6c6sEYj7D0o
10
3
Willem77
10 jan 2023 om 14:17
@ Paul,
Het nieuwe boek Fossil Future van Alex Epstein en zijn gesprek hierover met Jordan Peterson op Youtube is de moeite van het lezen en bekijken meer dan waard.
“Al meer dan een decennium heeft de filosoof en energie-expert Alex Epstein voorspeld dat eventuele negatieve effecten van het gebruik van fossiele brandstoffen op ons klimaat zullen worden gecompenseerd door de unieke voordelen van fossiele brandstoffen voor het menselijk welzijn – inclusief hun ongeëvenaarde vermogen om goedkope, betrouwbare energie aan miljarden mensen over de hele wereld, vooral de armste mensen ter wereld.”
Rene, het is heel simpel de wereld kan niet zonder fossiele industrie dan zitten we binnen een half jaar zonder medicijnen en dodelijke covid vaccins. Kleding en schoenen worden dan ook problematisch, skipakketten erg belangrijk natuurlijk, de jeugd heeft het toch al zo moeilijk. Kortom binnen no time lopen we dan in ons berenvelletje rond, leuk vooruitzicht ik kan niet wachten en dat doordat er briljante geesten bezig zijn met een klimaatcrisis en een energietransitie. Wie nog briljanter zijn, zijn de mensen die dat geloven.
Nu beginnen ze weer over het gat in de ozonlaag dat door menselijk handelen bijna dicht zou zijn. Je moet maar aan zelfoverschatting lijden typisch familie van us Timmerfranske. Na de uitbarsting van die vulkanen was het gat al geslonken. Ben benieuwd wat ze de volgende keer weer gaan noemen misschien onze besparing tov 1990 die is, schrik niet, slechts 9%. Ik denk zelf als je een reeele besparing doet dat je niet veel verder dan 10% komt als je het land niet naar de afgrond wil leiden zoals nu wel gebeurt.
Bekende Nederlanders dus. Afijn, degenen die die quasimodo Abel van Gijlswijk hebben gezien bij de Slimste Mens weten welk niveau BN’ers hier wordt bedoeld.
En proef even deze op het puntje van je tong:
“Ik ben geen klimaatwetenschapper, maar ik maak me zorgen”, vertelt Hogenbosch. “Iedere keer worden we met onze neus op de feiten gedrukt: extreme kou in de VS, extreme hitte nu bij ons, geen sneeuw in de Alpen. We doen alsof er niets aan de hand is terwijl we weten dat de wereld naar de klote gaat. We doen wel een klein beetje, maar we zouden veel sneller actie moeten ondernemen”, zegt Hogenbosch. Hij is geen activist, maar noemt het ‘mooi’ dat Extinction Rebellion bestaat.
De sukkel heeft het echt niet begrepen met zijn extreme kou in de VS; maar ja, hij is dan ook geen wetenschapper. Nee, dat is wel duidelijk.
Gelukkig zijn al die anderen dat ook niet, dus hij valt niet op.
Ja ik heb ook even moeten zoeken maar deze bn-er (v) speelde zusje Martha van Pietje Bell, de “omstreden” kerstfilm. Ze heeft van die rol als schooljuf weinig opgestoken.
Het open houden van de Belgische kerncentralers is politieke koehandel met weinig inhoud
1 De wet van de kernuitstap tegen 2025 blijft raar maart waar behouden. betekent dat juridisch het risico blijft dat een rechter ingrijpt bij klacht, Dit is het fundamenteel probleem dat de MSM niet haalt, zie ook uw NOS artikel. Dit toont aan dat de regering kernenergie nog steeds niet ernstig neemt maar met haar rug tegern de muur staat wat bevoorrading betreft,
Als die wet behouden blijft , blijven investeerders afgeschrikt , nu maar ook in de toekomst. Vandaar ook dat Engie de regering mee in het bad wil. Er is een meerderheid in het parlement om die wet af te schaffen maar de regering verbied dit om de groenen te sparen.
2 Het zijn twee oudste kerncentrales , niet de nieuwe, die samen slechts de capaciteit hebben van één nieuwe, dubbele kosten voor eenzelfde capaciteit, de winst en energie volume was zeker geen objectief van de regering. De kern is de wafelijzer politiek , wat Vlaanderen heeft moet wallonie ook hebben , dus kiest men de gekozen oplossing
3 Het gaat maar over eenn vergunning van 10 jaar , eigenlijk veel te kort voor een upgrade . Door zo lang te talmen draait geen enkele kerncentrale meer in de winter 2025-2026 en dreigt het licht uit te gaan, men denkt nu om één kerncentrale vervroegd stil te leggen om die weer op te starten in die winter , maar dat is tegen de wet op de kernuitstap en los van het technisch probleem ( wat doe je met personeel en zal het personeel willen blijven?) blijft het juridisch probleem ,
4 De nieuwe kerncentrales zijn de zogezegde ‘scheurtjes centrales maar heeft niets met scheurtjes te maken maar alles met de gietinsluitsels , De minister beweert dat die versleten en gevaarlijk zijn wat de praktijk tegenspreekt, de reeds gesloten centrale Doel 3 heeft het laatste jaar non stop gedraaid zonder enige calamiteit waardoor ze 3 dagen voor datum heeft moeten sluiten.
Het fundamenteel probleem ligt hierin dat alle studies in het verleden om de sluiting te verantwoorden uitgingen van een import van 30% , onder de mat vegend dat een gemiddelde nietrs zegt over de piektekorten, dat wanneer er tekorten zijn dit in de winter zal komen vanwege een gebrek aan wind , dan is er een piek tekort in Belgie van 50-60% maar dat is dan ook zo voor de omringende landen , vanwaar zal men dan importeren?
10
1
AnthonyF
10 jan 2023 om 11:44
Eric, die regering zal er echt niet nog 10 jaar zitten. De toon is gezet, ook in België is de Groene Khmer aan het afbrokkelen. Maar als gevolg van hun weezinwekkende ondemocratische instelling zullen ze hun terreur pas opgeven als ze definitief op de mestvaalt van de geschiedenis zijn beland.
6
0
Peter van Beurden
10 jan 2023 om 01:02- Antwoorden
johan van leeuwen
10 jan 2023 om 10:54- Antwoorden
Peter, Ja dit was zeker een sterk betoog van Wouter de Hey bij de Nieuwe Wereld.
2
0
Henk van der Veen
10 jan 2023 om 13:00- Antwoorden
Niet doorheen te komen omdat de interviewer (Ad) zichzelf veel te graag hoort praten.
1
1
Eveline
10 jan 2023 om 14:02
Ik begrijp helemaal wat je bedoelt. Was het eerst van plan, maar ga dan nu maar niet meer kijken. Ergernis geeft stress, wat niet goed is voor de gezondheid.
Vraag aan alle hier aanwezige gelovigen:
Vinden jullie het een goed idee dat wij onze energiemaatschappijen aan multinationals hebben verkocht?
Per slot van rekening… aangenomen dat de aarde inderdaad bezig is dramatisch op te warmen… het gaat er toch ook om wat je er dan mee doet? Dat je de juiste oplossingen kiest?
7
1
johan van Leeuwen
10 jan 2023 om 10:57- Antwoorden
“Vinden jullie het een goed idee dat wij onze energiemaatschappijen aan multinationals hebben verkocht?”Gezien het niveau van de politiek en zijn ambtenaren kliek aan pennenlikkers , Ja.
1
2
Rien E
10 jan 2023 om 11:33
Ik las gisteren nog een artikeltje met het motto “ontsla eens een ambtenaar” waaruit naar voren kwam dat in NL 20% vd werkende bevolking ambtenaar is. Landen als Zuidkorea en Nieuwzeeland, toch niet echt slecht georganiseerd, kunnen met rond 10% ambtenaren goed rondkomen.. Te veel ambtenaren is slecht voor een land dixit Cyril Northcote Parkinson. Hij ontdekte vlak na WO1 het aantal klerken bij het Britse Naval Office met 78% toenam en het aantal oorlogschepen met 68% slonk (!)
Het opmerkelijke stukje was geschreven door Philip Droge in het Historisch Nieuwsblad en de les dat meer ambtenaren niet betekent dat een land beter loopt. Dat is weer een lesje dat Rutte blijkbaar vergeten is en verklaart ook (deels) de belastinghonger van onze “overheid”.
Zorg, energie, water en openbaar vervoer moet je niet aan de vrije markt (lees vrije jongens) overlaten
12
1
Yvonne
10 jan 2023 om 13:18
Nou om nu te zeggen, in handen van de Staat gaat het goed: kijk maar naar de National Health in het Verenigd Koninkrijk. (Daar kun je nog vluchten naar priveklinieken; hier niet. )
Peter van Beurden
10 jan 2023 om 11:23- Antwoorden
Het is slecht beleid om basisvoorzieningen te verkopen aan multinationals. Of het nu om energie, gezondheidszorg of openbaar vervoer gaat. Nog slechter is het die voorzieningen over te laten een volstrekt incompetente overheid die bespeeld wordt door lobbyisten, activisten, influencers, gekochte wetenschappers en juristen.
in Frankrijk is EDF zojuist weer gerenationaliseerd. Het water is regionaal ‘ geregeld’ zonder marktwerking en bij de SNCF het spoor/openbaarvervoer/metro in zijn algemeenheid is er geen sprake van marktwerking (op een enkele uitzondering na) Gezondheidszorg idem en is slechts gedeeltelijk geprivatiseerd.
Tja nutebedrijfven,; renationalisering een zakenkabinet, is dat dan beter dan ‘ marktwerking’ en de invloed van multinationals?
Wat zijn daar eigenlijk de beoordelingscriteria voor? Daar hoor ik nauwelijks iets zinnigs over behalve een soort algemeen onderbuik gevoel van ‘nutsbedrijven ja ..dat behoort aan ons allen toe’
Uit eindelijk gaat het bij energie, openbaar vervoer, water enz enz wat kunnen we ons veroorloven om er voor te betalen en wat willen we er voor terug. Nou dat worden interessante maatschappelijk/ politieke discussies…. net zo ondoorzichtig als de roep om een ‘ zakenkabinet’.
Wat voor ‘ zaken’ gaan die dan even regelen? Laat me niet lachen, daarvoor zijn de systemen die we met zijn allen hebben opgebouwd veel te complex. De laatste ministers uit een ‘ zaken kabinet’ waren Heinsbroek met zijn Bentley samen met Bomhoff en Nawijn en nog wat van dat soort Jokers, snel bij elkaar gerommeld door eh….ene Pim Fortuyn.
Ging goeeed!!!!!
Staatsgeleide Nutsbedrijven zijn heus niet instaat om energie, gezondheidszorg, openbaar vervoer enz enz goedkoper te produceren, in te kopen en te distribueren als u dat soms denkt. De staatsmijnen in Nederland werden gewoon gesloten omdat de mijnen met grote verliezen draaiden.
EDF heeft hier in Frankrijk een opgebouwde schuld van 70 miljard of zo en er wordt constant aan de prijs gemorreld om de energieprijs voor de consument betaalbaar te houden. Dat gaat ten koste van nieuwe investeringen en onderhoud en het politieke gekrakeel is niet van de lucht noch ter linker, noch ter rechterzijde… als de prijs maar laag blijft!!! is het adagium.
En dat vind u vast ook…. allemaal vernauwd consumentistisch denken.
In feite is de consumentenprijs van wat wij willen of kunnen betalen niet zo interessant voor de lange termijnstrategie van complexe voorzieningen zoals water, energie, huisvesting, gezondheidszorg enz;
Consumentenprijzen en discussies daarover worden bepaald door onzorgvuldige en korte termijns emoties en onzin discussies waarbij de geldt ‘ achteraf is mooi wonen’ en waan ideeën dat ‘elders’ altijd alles beter en goedkoper is….
Allemaal crisis geleuter zonder enige betekenis en het zoeken naar ‘Groene of zwarte Pieten’ divers
De hele gaswinning van bijna een halve eeuw in Nederland is daar een goed voorbeeld van.
U leeft nou eenmaal in een systeem van het globaal neoliberalisme, zijn speculanten driften en hysterische consumenten beloftes, met zijn illusies van eeuwige rijkdom, verdeling van welvaart en onuitputtelijke voorraden en dat systeem loopt nu na ongeveer 35 jaar domweg op zijn eind op allerlei gebieden met alle problemen van dien.
Gerard, ‘snel bij elkaar gerommeld door eh….ene Pim Fortuyn’.
Ik kan het mis hebben hoor, maar die Pim was toen al dood geloof ik.
En wat Bomhoff en Nawijn betreft; beiden zeer deskundig binnen hun vakgebied.
Het probleem van de LPF was dat er veel te weinig goede mensen bij zaten, net als bij de PVV. Toen duidelijk werd dat die partij op een grote verkiezingswinst afstevende heeft Pim Fortuyn in tranen wanhopig geroepen: ‘Waar haal ik in godsnaam bekwame mensen vandaan’.
Jij bent vast een groot supporter van Johan Rockström, professor bij het ‘Institute of Earth and Environmental Science at Potsdam University’.
Hij ziet de wereld zoals wij die kennen in sneltreinvaart afrazen op de afgrond en niemand, anders dan hij in zijn collega wetenschappers, lijkt in staat om deze apocalyps te onderkennen.
U leeft nou eenmaal in een systeem van het globaal neoliberalisme, zijn speculanten driften en hysterische consumenten beloftes, met zijn illusies van eeuwige rijkdom, verdeling van welvaart en onuitputtelijke voorraden en dat systeem loopt nu na ongeveer 35 jaar domweg op zijn eind op allerlei gebieden met alle problemen van dien.
Ik weet niet waar je die 35 jaar vandaan haalt.
En je voorspelling dat het “globaal neoliberalisme, zijn speculanten driften en hysterische consumenten beloftes” op zijn eind loopt lijkt wel een beetje op fossielhaat – de alarmisten die beweren dat olie ons in de ellende heeft gestort. Je zou kunnen zeggen dat het communistische systeem niet voor niets is opgeblazen, al lijkt het in China toch wel te werken voor een massabevolking (maar ik ben blij dat ik niet in China geboren ben), dus het kapitalistische systeem heeft, evenals de fossielen, welvaart en welzijn gebracht voor een hoop mensen.
Ik persoonlijk zal, als het systeem naar de knoppen gaat, niet naar de loterij kapitalisten kijken, of naar zoiets als de hedgefund jeugd (al is er wel het een en ander over hun gedrag op te merken) maar vooral naar Al Gore en Frans Timmermans wijzen – bestuurders die om uiteenlopende redenen, maar beiden vanwege een super ego, het op zich genomen hebben de mensheid naar de afgrond te voeren, door met zalvend gepreek en donder en bliksem de diensten te vervullen die vroeger de priesterkaste deed ten faveure van de grote jongens … en daarvoor beloond worden met Nobelprijs en eredoctoraat.
Jawel, je kunt je afvragen of er veel verschil zit tussen een hedgefund boy en een door een ideaal gedreven politicus.
5
0
gerard d'Olivat
10 jan 2023 om 17:42
Leonardo, de val van de muur wordt algemeen beschouwd als het begin van het globaal liberalisme met als hoogte punt ‘The end of History and the last man’ uit 1992 van Fukuyama als hun grote profeet, samen natuurlijk met Jord Kelder en Rutte die samen met Wallstreet de ‘ Greed’ verheffen tot spil van het eeuwige geluk.
Greed, hebzucht door de eeuwen van de menschheid in velerlei toonaarden bezongen en beschreven van Dante tot Goethe via luther heeft niets met fossiele brandstoffen te maken, maar des te meer met het fatum van de mensheid. Daar hoef je echt geen kerkse wit gekalkte Calvinist voor te zijn. Als het systeem ‘klassiek’ ten onder gaat zoals de vrouw van Lot als geen ander weet, gaat het ten onder aan ongebreidelde hebzucht en zullen Timmermans en Al Gore voetnoten in de geschiedenis blijken te zijn.
Drain the Swamp…. wie riep dat ook al weer; De kolderieke baron van Munchhausen van de moderniteit die zich zelf laat afbeelden als cowboy of Superman op gejatte spelkaartjes voor 99,99 dollar.
Ik hou trouwens van diesel en teer sinds ik achter wals aan liep die het asfalt in de straat stortte, voor mijn part asfalteren we ‘ alles’ met alle teeerzanden die we nog hebben.
ach, Gerard,
Ik heb niet zoveel gemerkt van de val van de muur, behalve dan dat we nu een oorlog hebben omdat het Westen zijn fikken niet thuis kon houden.
Nou ja … het heeft de Europese leiders nog wat megalomaner gemaakt dan ze al waren.
En wat die greed betreft, die was er altijd al, dat is heel goed begrepen met het verhaal over dat appeltje. En als, over enige duizenden jaren, het ijs weer teruggekeerd is over Europa, dan zal de dan heersende Charlemagne zijn invloed en rijkdom afmeten aan de omvang van de ijsvlakte die hij bestiert.
Maar Timmermans een voetnoot in de geschiedenis zoals de vrouw van Lot, dat beeld bevalt me wel. Tijdens zijn werkbezoek aan Ukraine verandert ie in een zoutpilaar, als ie voor de zoveelste keer achterom kijkt over hoe het zonder dat autootje van Den Uyl veel beter zou zijn geweest … en keert zodoende niet meer terug naar Brussel.
Ukraine deserves all our support, zei die, en hij moest even slikken bij “our”, want hij had natuurlijk graag gezegd: Ukraine deserves all my support!
overigens met een ding ben ik het met Gerard wel eens en dat dat is ‘ de economie van de energietransitie ‘ een gelopen race is, maar dat had ik hier al heel vaak geschreven.
We hadden het er gisteren nog over: CO2 neutraal skieên kan nu ook .
Gisteren had Gerard in zijn update op Raad en Daad Frankrijk dit bericht doorgezet :
1.Alpengletsjers verdwijnen in snel tempo.
Zelfs in het meest optimistische scenario zal de helft van de gletsjers in de wereld tegen het einde van de eeuw verdwenen zijn. Deze ondubbelzinnige conclusie is getrokken door een internationaal team van wetenschappers, die de toekomst van de 215.000 gletsjers in de wereld met ongekende precisie hebben gemodelleerd volgens verschillende trajecten van opwarming van de aarde.
Zelfs als dat een wereldwijde gemiddelde temperatuurstijging die beperkt blijft tot +1,5°C kan dat niet voorkomen dat tegen 2100 49% van de gletsjers verdwenen is in vergelijking met 2015, en dat een kwart van hun totale massa verloren gaat. “Voor de Alpen geldt dat in 2100 nog maar 15% van de gletsjers overblijven. Bij een opwarming van 2,7°C zouden er in 2100 ongeveer 15% gletsjers overblijven bij een +1,5°C-scenario en geen enkele bij een temperatuurstijging van +4°C.
Étienne Berthier CNRS-onderzoeker bij Legos en co-auteur van de studie stelt dat de gletsjers in de Pyrenees binnen 10 tot 20 jaar zullen verdwijnen.” ( bron figaro )
Daarop had ik gereageerd en dat vond ie niet leuk. Raad en daad heeft 15.000 volgers en meestal beperken de reacties zicht tot ; dank , dank dank. Niemand die regeageert doorgaans. De mensen zijn volledig in hypose en vinden alles prima kennelijk .
vandaag : ” 6. Hernieuwbare energie: socialisten stemmen voor!
De socialistische fractie heeft vanmiddag aangekondigd voor het wetsvoorstel van de regering te zullen stemmen om de ontwikkeling van hernieuwbare energie te versnellen. De regering was op zoek naar een meerderheid om de ontwikkeling van hernieuwbare energie te versnellen, aangezien rechts (LR) en het Rassemblement National fel gekant waren tegen deze wet. Nu heeft de socialistische fractie aangekondigd dat zij bereid is “voor” deze hervorming te stemmen, met name om de procedures voor de installatie van wind- en zonneparken te versnellen en het gebruik van windenergie op zee te bevorderen. “We moeten handelen en we zullen onze verantwoordelijkheid nemen”, verklaarde het PS-parlementslid Dominique Potier. De EELV (de ecologiefractie) kondigde aan dat haar parlementsleden zich bij deze stemming zouden onthouden. De socialisten stelden dat zij bijzonder ingenomen zijn met de “echte dialoog” tussen de regering en de linkse partijen om deze wet aan te passen mede aan hun wensen.” ( bron le figaro )
Zou het in plaats van over staatsbedrijven en privé bedrijven te filosoferen, niet beter zijn om over de kwaliteit van de leiding te praten? In bedrijven is de invloed van technici en vakmensen teruggeschroefd en van financieel- en marketing mensen overheersend. Bij Rijkswaterstaat bestaat de leiding uit juristen, economen en politicologen. Die hadden bv. het voorgeschreven onderhoud van het kroonjuweel de Oosterschelde stormvloedkering als Ingenieursperfectionisme even tien jaar verwaarloosd, waarna een ramp dreigde. Een ramp, die nog net voorkomen werd doordat de inmiddels gepensioneerde architect van het kunstwerk het nog net op tijd ontdekte. En nog netbij de alarmbel kon.
De samenwerkende elekticiteitsbedrijven werden vroeger geleid door ingenieurs, nu moet je diep in de hiërarchie afdalen afdalen voor je iemand tegenkomt, die weet wat elektriciteit is. En bij Shell en DSM. Philips en hoogovens, zien we hetzelfde. In de zorg zijn verzekeraars en bestuurskundigen de baas en schrijven de artsen voor wat mag en wat niet. Het gaat m.i. minder om privé of staats, maar om maatschappelijke onderwaardering voor vakmanschap. In mijn familie zijn ALLE technische leidingevenden in de sector gas en elektra na pensionering vervangen door ‘busines managers, economen en juristen.
Toch Kees is het én-én: en mensen die van wanten weten, op de eerste plaats en een staatsbedrijf voor opwekking en distributie. Dua ook de idiote scheiding van opwekking en distributie ongedaan maken. Nederland is klein genoeg; het was hier zo en in Frankrijk kan het nog steeds.
Samenwerking op basis van kennis en gedeelde belangen blijft een illusie wanneer de chaos als gevolg van het overspannen marktdenken blijft.
Maar helemaal ,eens electriciteits voorziening in handen van leken leidt alleen tot meer ongelukken. Voorwaarde is wel wel dat de hemeltergende zelfoverschatting van politici verdwijnt.
3
1
Chemical
11 jan 2023 om 08:07
In dit verband twee zeer lezenswaardig artikelen van de hand van een man van de praktijk, over de rol van wetenschappers.
Dit vat de boodschap zo ongeveer wel samen:
“Both engineers and scientists want to understand the world and both want to solve problems. Engineers worry about how much something costs. Scientists don’t worry about the cost; they just want the truth. So, the difference between an engineer and a scientist is that an engineer at least has some common sense.”
Hoe zouden de ingenieurs en technici van netwerkbedrijven met elkaar praten (en oordelen) over hun ambtelijke, juridische en administratieve bovenbazen? Praktijkmensen die deskundig zijn op het gebied van energiesysteem, energieproductie, netwerktechnologie, etc. en die moeten opboksen tegen academisch geschoolde wetenschappers die denken dat ze alle (theoretische) kennis in pacht hebben?
Academische geschoold? Ja, in retoriek op bepaalde thema’s, zoals hoe kom ik hoger op een kieslijst? Hoe verhoog ik het budget van mijn instituut? Hoe maak ik meer winst,? Hoe vergroot ik mijn invloed? Of gewoon, hoe maak ik het mijn baas naar de zin?
Goh, dat ze daar nu al achter komen. Dat zelfs een groot deel van de kamerleden niet eens door heeft wat nu de werkelijke aansporing is van de ‘ economie van de energietransitie ‘ en ander kamerleden des te meer. ( Tom van der Lee van Groen links en jesse klaver )
Ik schreef er een boekje over: De Nieuwste Economie en probeerde het hier al 100den keren over het voetlicht te krijgen.
http://bureaulesswatts.nl/kleptocratie/
Een helder gesprek dat met erg aansprak. Wel jammer dat Jan Roos zoals ik uit zijn samenvatting meen te begrijpen niet inziet dat fossiele energie toch wel erg belangrijk blijft en je het met kernenergie alleen niet redt.
@Rene MH Giesen – u heeft gelijk; de toekomst is voor kernenergie maar realistisch gezien kunnen we voorlopig niet zonder fossiele energie.
https://www.youtube.com/watch?v=6c6sEYj7D0o
@ Paul,
Het nieuwe boek Fossil Future van Alex Epstein en zijn gesprek hierover met Jordan Peterson op Youtube is de moeite van het lezen en bekijken meer dan waard.
“Al meer dan een decennium heeft de filosoof en energie-expert Alex Epstein voorspeld dat eventuele negatieve effecten van het gebruik van fossiele brandstoffen op ons klimaat zullen worden gecompenseerd door de unieke voordelen van fossiele brandstoffen voor het menselijk welzijn – inclusief hun ongeëvenaarde vermogen om goedkope, betrouwbare energie aan miljarden mensen over de hele wereld, vooral de armste mensen ter wereld.”
https://www.youtube.com/watch?v=eDWq7-eP5sE
Rene, het is heel simpel de wereld kan niet zonder fossiele industrie dan zitten we binnen een half jaar zonder medicijnen en dodelijke covid vaccins. Kleding en schoenen worden dan ook problematisch, skipakketten erg belangrijk natuurlijk, de jeugd heeft het toch al zo moeilijk. Kortom binnen no time lopen we dan in ons berenvelletje rond, leuk vooruitzicht ik kan niet wachten en dat doordat er briljante geesten bezig zijn met een klimaatcrisis en een energietransitie. Wie nog briljanter zijn, zijn de mensen die dat geloven.
Nu beginnen ze weer over het gat in de ozonlaag dat door menselijk handelen bijna dicht zou zijn. Je moet maar aan zelfoverschatting lijden typisch familie van us Timmerfranske. Na de uitbarsting van die vulkanen was het gat al geslonken. Ben benieuwd wat ze de volgende keer weer gaan noemen misschien onze besparing tov 1990 die is, schrik niet, slechts 9%. Ik denk zelf als je een reeele besparing doet dat je niet veel verder dan 10% komt als je het land niet naar de afgrond wil leiden zoals nu wel gebeurt.
Het achtervoegsel “crisis” dient slechts om de democratie te omzeilen.
Crisis is dat je huis in de fik staat, dan moet je blussen en niet overleggen.
Werkelijk hilarisch.
https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5358170/klimaatprobleem-activist-bekende-nederlander-katja-herbers-sieger
Bekende Nederlanders dus. Afijn, degenen die die quasimodo Abel van Gijlswijk hebben gezien bij de Slimste Mens weten welk niveau BN’ers hier wordt bedoeld.
En proef even deze op het puntje van je tong:
“Ik ben geen klimaatwetenschapper, maar ik maak me zorgen”, vertelt Hogenbosch. “Iedere keer worden we met onze neus op de feiten gedrukt: extreme kou in de VS, extreme hitte nu bij ons, geen sneeuw in de Alpen. We doen alsof er niets aan de hand is terwijl we weten dat de wereld naar de klote gaat. We doen wel een klein beetje, maar we zouden veel sneller actie moeten ondernemen”, zegt Hogenbosch. Hij is geen activist, maar noemt het ‘mooi’ dat Extinction Rebellion bestaat.
De sukkel heeft het echt niet begrepen met zijn extreme kou in de VS; maar ja, hij is dan ook geen wetenschapper. Nee, dat is wel duidelijk.
Gelukkig zijn al die anderen dat ook niet, dus hij valt niet op.
Toch is er ook echt positief nieuws.
https://nos.nl/artikel/2459270-twee-belgische-kerncentrales-in-antwerpen-en-hoei-blijven-nog-tien-jaar-langer-open
Verder in standaard.be wat commentaren op die deal.
Ja ik heb ook even moeten zoeken maar deze bn-er (v) speelde zusje Martha van Pietje Bell, de “omstreden” kerstfilm. Ze heeft van die rol als schooljuf weinig opgestoken.
@ Anthony
Het open houden van de Belgische kerncentralers is politieke koehandel met weinig inhoud
1 De wet van de kernuitstap tegen 2025 blijft raar maart waar behouden. betekent dat juridisch het risico blijft dat een rechter ingrijpt bij klacht, Dit is het fundamenteel probleem dat de MSM niet haalt, zie ook uw NOS artikel. Dit toont aan dat de regering kernenergie nog steeds niet ernstig neemt maar met haar rug tegern de muur staat wat bevoorrading betreft,
Als die wet behouden blijft , blijven investeerders afgeschrikt , nu maar ook in de toekomst. Vandaar ook dat Engie de regering mee in het bad wil. Er is een meerderheid in het parlement om die wet af te schaffen maar de regering verbied dit om de groenen te sparen.
2 Het zijn twee oudste kerncentrales , niet de nieuwe, die samen slechts de capaciteit hebben van één nieuwe, dubbele kosten voor eenzelfde capaciteit, de winst en energie volume was zeker geen objectief van de regering. De kern is de wafelijzer politiek , wat Vlaanderen heeft moet wallonie ook hebben , dus kiest men de gekozen oplossing
3 Het gaat maar over eenn vergunning van 10 jaar , eigenlijk veel te kort voor een upgrade . Door zo lang te talmen draait geen enkele kerncentrale meer in de winter 2025-2026 en dreigt het licht uit te gaan, men denkt nu om één kerncentrale vervroegd stil te leggen om die weer op te starten in die winter , maar dat is tegen de wet op de kernuitstap en los van het technisch probleem ( wat doe je met personeel en zal het personeel willen blijven?) blijft het juridisch probleem ,
4 De nieuwe kerncentrales zijn de zogezegde ‘scheurtjes centrales maar heeft niets met scheurtjes te maken maar alles met de gietinsluitsels , De minister beweert dat die versleten en gevaarlijk zijn wat de praktijk tegenspreekt, de reeds gesloten centrale Doel 3 heeft het laatste jaar non stop gedraaid zonder enige calamiteit waardoor ze 3 dagen voor datum heeft moeten sluiten.
Het fundamenteel probleem ligt hierin dat alle studies in het verleden om de sluiting te verantwoorden uitgingen van een import van 30% , onder de mat vegend dat een gemiddelde nietrs zegt over de piektekorten, dat wanneer er tekorten zijn dit in de winter zal komen vanwege een gebrek aan wind , dan is er een piek tekort in Belgie van 50-60% maar dat is dan ook zo voor de omringende landen , vanwaar zal men dan importeren?
Eric, die regering zal er echt niet nog 10 jaar zitten. De toon is gezet, ook in België is de Groene Khmer aan het afbrokkelen. Maar als gevolg van hun weezinwekkende ondemocratische instelling zullen ze hun terreur pas opgeven als ze definitief op de mestvaalt van de geschiedenis zijn beland.
David Dirkse
Het failliet van de Nederlandse democratie wordt hierin op spraakmakende wijze naar voren gebracht.
https://www.youtube.com/watch?v=e_1wVTnx-g8
Peter, Ja dit was zeker een sterk betoog van Wouter de Hey bij de Nieuwe Wereld.
Niet doorheen te komen omdat de interviewer (Ad) zichzelf veel te graag hoort praten.
Ik begrijp helemaal wat je bedoelt. Was het eerst van plan, maar ga dan nu maar niet meer kijken. Ergernis geeft stress, wat niet goed is voor de gezondheid.
Vraag aan alle hier aanwezige gelovigen:
Vinden jullie het een goed idee dat wij onze energiemaatschappijen aan multinationals hebben verkocht?
Per slot van rekening… aangenomen dat de aarde inderdaad bezig is dramatisch op te warmen… het gaat er toch ook om wat je er dan mee doet? Dat je de juiste oplossingen kiest?
“Vinden jullie het een goed idee dat wij onze energiemaatschappijen aan multinationals hebben verkocht?”Gezien het niveau van de politiek en zijn ambtenaren kliek aan pennenlikkers , Ja.
Ik las gisteren nog een artikeltje met het motto “ontsla eens een ambtenaar” waaruit naar voren kwam dat in NL 20% vd werkende bevolking ambtenaar is. Landen als Zuidkorea en Nieuwzeeland, toch niet echt slecht georganiseerd, kunnen met rond 10% ambtenaren goed rondkomen.. Te veel ambtenaren is slecht voor een land dixit Cyril Northcote Parkinson. Hij ontdekte vlak na WO1 het aantal klerken bij het Britse Naval Office met 78% toenam en het aantal oorlogschepen met 68% slonk (!)
Het opmerkelijke stukje was geschreven door Philip Droge in het Historisch Nieuwsblad en de les dat meer ambtenaren niet betekent dat een land beter loopt. Dat is weer een lesje dat Rutte blijkbaar vergeten is en verklaart ook (deels) de belastinghonger van onze “overheid”.
Zorg, energie, water en openbaar vervoer moet je niet aan de vrije markt (lees vrije jongens) overlaten
Nou om nu te zeggen, in handen van de Staat gaat het goed: kijk maar naar de National Health in het Verenigd Koninkrijk. (Daar kun je nog vluchten naar priveklinieken; hier niet. )
Hoezo of topic ???? https://www.dagelijksestandaard.nl/binnenland/knettergekke-amerikaanse-autoriteiten-overwegen-verbod-op-gasfornuizen
Het is slecht beleid om basisvoorzieningen te verkopen aan multinationals. Of het nu om energie, gezondheidszorg of openbaar vervoer gaat. Nog slechter is het die voorzieningen over te laten een volstrekt incompetente overheid die bespeeld wordt door lobbyisten, activisten, influencers, gekochte wetenschappers en juristen.
in Frankrijk is EDF zojuist weer gerenationaliseerd. Het water is regionaal ‘ geregeld’ zonder marktwerking en bij de SNCF het spoor/openbaarvervoer/metro in zijn algemeenheid is er geen sprake van marktwerking (op een enkele uitzondering na) Gezondheidszorg idem en is slechts gedeeltelijk geprivatiseerd.
Tja nutebedrijfven,; renationalisering een zakenkabinet, is dat dan beter dan ‘ marktwerking’ en de invloed van multinationals?
Wat zijn daar eigenlijk de beoordelingscriteria voor? Daar hoor ik nauwelijks iets zinnigs over behalve een soort algemeen onderbuik gevoel van ‘nutsbedrijven ja ..dat behoort aan ons allen toe’
Uit eindelijk gaat het bij energie, openbaar vervoer, water enz enz wat kunnen we ons veroorloven om er voor te betalen en wat willen we er voor terug. Nou dat worden interessante maatschappelijk/ politieke discussies…. net zo ondoorzichtig als de roep om een ‘ zakenkabinet’.
Wat voor ‘ zaken’ gaan die dan even regelen? Laat me niet lachen, daarvoor zijn de systemen die we met zijn allen hebben opgebouwd veel te complex. De laatste ministers uit een ‘ zaken kabinet’ waren Heinsbroek met zijn Bentley samen met Bomhoff en Nawijn en nog wat van dat soort Jokers, snel bij elkaar gerommeld door eh….ene Pim Fortuyn.
Ging goeeed!!!!!
Staatsgeleide Nutsbedrijven zijn heus niet instaat om energie, gezondheidszorg, openbaar vervoer enz enz goedkoper te produceren, in te kopen en te distribueren als u dat soms denkt. De staatsmijnen in Nederland werden gewoon gesloten omdat de mijnen met grote verliezen draaiden.
EDF heeft hier in Frankrijk een opgebouwde schuld van 70 miljard of zo en er wordt constant aan de prijs gemorreld om de energieprijs voor de consument betaalbaar te houden. Dat gaat ten koste van nieuwe investeringen en onderhoud en het politieke gekrakeel is niet van de lucht noch ter linker, noch ter rechterzijde… als de prijs maar laag blijft!!! is het adagium.
En dat vind u vast ook…. allemaal vernauwd consumentistisch denken.
In feite is de consumentenprijs van wat wij willen of kunnen betalen niet zo interessant voor de lange termijnstrategie van complexe voorzieningen zoals water, energie, huisvesting, gezondheidszorg enz;
Consumentenprijzen en discussies daarover worden bepaald door onzorgvuldige en korte termijns emoties en onzin discussies waarbij de geldt ‘ achteraf is mooi wonen’ en waan ideeën dat ‘elders’ altijd alles beter en goedkoper is….
Allemaal crisis geleuter zonder enige betekenis en het zoeken naar ‘Groene of zwarte Pieten’ divers
De hele gaswinning van bijna een halve eeuw in Nederland is daar een goed voorbeeld van.
U leeft nou eenmaal in een systeem van het globaal neoliberalisme, zijn speculanten driften en hysterische consumenten beloftes, met zijn illusies van eeuwige rijkdom, verdeling van welvaart en onuitputtelijke voorraden en dat systeem loopt nu na ongeveer 35 jaar domweg op zijn eind op allerlei gebieden met alle problemen van dien.
Niks aan te” doen.
Gerard, ‘snel bij elkaar gerommeld door eh….ene Pim Fortuyn’.
Ik kan het mis hebben hoor, maar die Pim was toen al dood geloof ik.
En wat Bomhoff en Nawijn betreft; beiden zeer deskundig binnen hun vakgebied.
Het probleem van de LPF was dat er veel te weinig goede mensen bij zaten, net als bij de PVV. Toen duidelijk werd dat die partij op een grote verkiezingswinst afstevende heeft Pim Fortuyn in tranen wanhopig geroepen: ‘Waar haal ik in godsnaam bekwame mensen vandaan’.
Dat zal voor Ja21 en BBB net zo gaan gelden.
@ Gerard,
Jij bent vast een groot supporter van Johan Rockström, professor bij het ‘Institute of Earth and Environmental Science at Potsdam University’.
Hij ziet de wereld zoals wij die kennen in sneltreinvaart afrazen op de afgrond en niemand, anders dan hij in zijn collega wetenschappers, lijkt in staat om deze apocalyps te onderkennen.
The Future of Sustainability: Looking Back to Go Forward
https://www.youtube.com/watch?v=rw_DslWDlFc
dat moet je nou toch eens even uitwerken, Gerard
Ik weet niet waar je die 35 jaar vandaan haalt.
En je voorspelling dat het “globaal neoliberalisme, zijn speculanten driften en hysterische consumenten beloftes” op zijn eind loopt lijkt wel een beetje op fossielhaat – de alarmisten die beweren dat olie ons in de ellende heeft gestort. Je zou kunnen zeggen dat het communistische systeem niet voor niets is opgeblazen, al lijkt het in China toch wel te werken voor een massabevolking (maar ik ben blij dat ik niet in China geboren ben), dus het kapitalistische systeem heeft, evenals de fossielen, welvaart en welzijn gebracht voor een hoop mensen.
Ik persoonlijk zal, als het systeem naar de knoppen gaat, niet naar de loterij kapitalisten kijken, of naar zoiets als de hedgefund jeugd (al is er wel het een en ander over hun gedrag op te merken) maar vooral naar Al Gore en Frans Timmermans wijzen – bestuurders die om uiteenlopende redenen, maar beiden vanwege een super ego, het op zich genomen hebben de mensheid naar de afgrond te voeren, door met zalvend gepreek en donder en bliksem de diensten te vervullen die vroeger de priesterkaste deed ten faveure van de grote jongens … en daarvoor beloond worden met Nobelprijs en eredoctoraat.
Jawel, je kunt je afvragen of er veel verschil zit tussen een hedgefund boy en een door een ideaal gedreven politicus.
Leonardo, de val van de muur wordt algemeen beschouwd als het begin van het globaal liberalisme met als hoogte punt ‘The end of History and the last man’ uit 1992 van Fukuyama als hun grote profeet, samen natuurlijk met Jord Kelder en Rutte die samen met Wallstreet de ‘ Greed’ verheffen tot spil van het eeuwige geluk.
Greed, hebzucht door de eeuwen van de menschheid in velerlei toonaarden bezongen en beschreven van Dante tot Goethe via luther heeft niets met fossiele brandstoffen te maken, maar des te meer met het fatum van de mensheid. Daar hoef je echt geen kerkse wit gekalkte Calvinist voor te zijn. Als het systeem ‘klassiek’ ten onder gaat zoals de vrouw van Lot als geen ander weet, gaat het ten onder aan ongebreidelde hebzucht en zullen Timmermans en Al Gore voetnoten in de geschiedenis blijken te zijn.
Drain the Swamp…. wie riep dat ook al weer; De kolderieke baron van Munchhausen van de moderniteit die zich zelf laat afbeelden als cowboy of Superman op gejatte spelkaartjes voor 99,99 dollar.
Ik hou trouwens van diesel en teer sinds ik achter wals aan liep die het asfalt in de straat stortte, voor mijn part asfalteren we ‘ alles’ met alle teeerzanden die we nog hebben.
ik heb al vaker opgemerkt dat ik Leonardo en Gerard erg gewaagd aan elkaar lijken .
Beide exponenten van de 60 er jaren en gevoed met de ideeen van toen.
kortom: geen touw aan vast te knopen . haha.
ach, Gerard,
Ik heb niet zoveel gemerkt van de val van de muur, behalve dan dat we nu een oorlog hebben omdat het Westen zijn fikken niet thuis kon houden.
Nou ja … het heeft de Europese leiders nog wat megalomaner gemaakt dan ze al waren.
En wat die greed betreft, die was er altijd al, dat is heel goed begrepen met het verhaal over dat appeltje. En als, over enige duizenden jaren, het ijs weer teruggekeerd is over Europa, dan zal de dan heersende Charlemagne zijn invloed en rijkdom afmeten aan de omvang van de ijsvlakte die hij bestiert.
Maar Timmermans een voetnoot in de geschiedenis zoals de vrouw van Lot, dat beeld bevalt me wel. Tijdens zijn werkbezoek aan Ukraine verandert ie in een zoutpilaar, als ie voor de zoveelste keer achterom kijkt over hoe het zonder dat autootje van Den Uyl veel beter zou zijn geweest … en keert zodoende niet meer terug naar Brussel.
Ukraine deserves all our support, zei die, en hij moest even slikken bij “our”, want hij had natuurlijk graag gezegd: Ukraine deserves all my support!
overigens met een ding ben ik het met Gerard wel eens en dat dat is ‘ de economie van de energietransitie ‘ een gelopen race is, maar dat had ik hier al heel vaak geschreven.
We hadden het er gisteren nog over: CO2 neutraal skieên kan nu ook .
Gisteren had Gerard in zijn update op Raad en Daad Frankrijk dit bericht doorgezet :
1.Alpengletsjers verdwijnen in snel tempo.
Zelfs in het meest optimistische scenario zal de helft van de gletsjers in de wereld tegen het einde van de eeuw verdwenen zijn. Deze ondubbelzinnige conclusie is getrokken door een internationaal team van wetenschappers, die de toekomst van de 215.000 gletsjers in de wereld met ongekende precisie hebben gemodelleerd volgens verschillende trajecten van opwarming van de aarde.
Zelfs als dat een wereldwijde gemiddelde temperatuurstijging die beperkt blijft tot +1,5°C kan dat niet voorkomen dat tegen 2100 49% van de gletsjers verdwenen is in vergelijking met 2015, en dat een kwart van hun totale massa verloren gaat. “Voor de Alpen geldt dat in 2100 nog maar 15% van de gletsjers overblijven. Bij een opwarming van 2,7°C zouden er in 2100 ongeveer 15% gletsjers overblijven bij een +1,5°C-scenario en geen enkele bij een temperatuurstijging van +4°C.
Étienne Berthier CNRS-onderzoeker bij Legos en co-auteur van de studie stelt dat de gletsjers in de Pyrenees binnen 10 tot 20 jaar zullen verdwijnen.” ( bron figaro )
Daarop had ik gereageerd en dat vond ie niet leuk. Raad en daad heeft 15.000 volgers en meestal beperken de reacties zicht tot ; dank , dank dank. Niemand die regeageert doorgaans. De mensen zijn volledig in hypose en vinden alles prima kennelijk .
vandaag : ” 6. Hernieuwbare energie: socialisten stemmen voor!
De socialistische fractie heeft vanmiddag aangekondigd voor het wetsvoorstel van de regering te zullen stemmen om de ontwikkeling van hernieuwbare energie te versnellen. De regering was op zoek naar een meerderheid om de ontwikkeling van hernieuwbare energie te versnellen, aangezien rechts (LR) en het Rassemblement National fel gekant waren tegen deze wet. Nu heeft de socialistische fractie aangekondigd dat zij bereid is “voor” deze hervorming te stemmen, met name om de procedures voor de installatie van wind- en zonneparken te versnellen en het gebruik van windenergie op zee te bevorderen. “We moeten handelen en we zullen onze verantwoordelijkheid nemen”, verklaarde het PS-parlementslid Dominique Potier. De EELV (de ecologiefractie) kondigde aan dat haar parlementsleden zich bij deze stemming zouden onthouden. De socialisten stelden dat zij bijzonder ingenomen zijn met de “echte dialoog” tussen de regering en de linkse partijen om deze wet aan te passen mede aan hun wensen.” ( bron le figaro )
Zou het in plaats van over staatsbedrijven en privé bedrijven te filosoferen, niet beter zijn om over de kwaliteit van de leiding te praten? In bedrijven is de invloed van technici en vakmensen teruggeschroefd en van financieel- en marketing mensen overheersend. Bij Rijkswaterstaat bestaat de leiding uit juristen, economen en politicologen. Die hadden bv. het voorgeschreven onderhoud van het kroonjuweel de Oosterschelde stormvloedkering als Ingenieursperfectionisme even tien jaar verwaarloosd, waarna een ramp dreigde. Een ramp, die nog net voorkomen werd doordat de inmiddels gepensioneerde architect van het kunstwerk het nog net op tijd ontdekte. En nog netbij de alarmbel kon.
De samenwerkende elekticiteitsbedrijven werden vroeger geleid door ingenieurs, nu moet je diep in de hiërarchie afdalen afdalen voor je iemand tegenkomt, die weet wat elektriciteit is. En bij Shell en DSM. Philips en hoogovens, zien we hetzelfde. In de zorg zijn verzekeraars en bestuurskundigen de baas en schrijven de artsen voor wat mag en wat niet. Het gaat m.i. minder om privé of staats, maar om maatschappelijke onderwaardering voor vakmanschap. In mijn familie zijn ALLE technische leidingevenden in de sector gas en elektra na pensionering vervangen door ‘busines managers, economen en juristen.
Kees, spijker en kop.
Hulde.
Toch Kees is het én-én: en mensen die van wanten weten, op de eerste plaats en een staatsbedrijf voor opwekking en distributie. Dua ook de idiote scheiding van opwekking en distributie ongedaan maken. Nederland is klein genoeg; het was hier zo en in Frankrijk kan het nog steeds.
Samenwerking op basis van kennis en gedeelde belangen blijft een illusie wanneer de chaos als gevolg van het overspannen marktdenken blijft.
Maar helemaal ,eens electriciteits voorziening in handen van leken leidt alleen tot meer ongelukken. Voorwaarde is wel wel dat de hemeltergende zelfoverschatting van politici verdwijnt.
In dit verband twee zeer lezenswaardig artikelen van de hand van een man van de praktijk, over de rol van wetenschappers.
Dit vat de boodschap zo ongeveer wel samen:
“Both engineers and scientists want to understand the world and both want to solve problems. Engineers worry about how much something costs. Scientists don’t worry about the cost; they just want the truth. So, the difference between an engineer and a scientist is that an engineer at least has some common sense.”
https://judithcurry.com/2023/01/04/academics-and-the-grid-part-i-i-dont-think-that-study-means-what-you-think-it-means/#more-29590
https://judithcurry.com/2023/01/09/academics-and-the-grid-part-ii-are-they-studying-the-right-things/
Hoe zouden de ingenieurs en technici van netwerkbedrijven met elkaar praten (en oordelen) over hun ambtelijke, juridische en administratieve bovenbazen? Praktijkmensen die deskundig zijn op het gebied van energiesysteem, energieproductie, netwerktechnologie, etc. en die moeten opboksen tegen academisch geschoolde wetenschappers die denken dat ze alle (theoretische) kennis in pacht hebben?
Academische geschoold? Ja, in retoriek op bepaalde thema’s, zoals hoe kom ik hoger op een kieslijst? Hoe verhoog ik het budget van mijn instituut? Hoe maak ik meer winst,? Hoe vergroot ik mijn invloed? Of gewoon, hoe maak ik het mijn baas naar de zin?