Greta Thunberg.

Van een onzer correspondenten.

Vandaag is het een grote dag voor Extinction Rebellion. De actiegroep heeft opgeroepen tot blokkade van de A12, maar onduidelijk is hoe de actie gaat verlopen. Vrijheid van demonstratie is een groot goed.

U zult het in de berichtgeving terugzien.

In landen waar vrijheid van meningsuiting mogelijk is, zijn er rondom maatschappelijke thema’s een waaier van stemmen te vernemen. Maar niet altijd, zoals bij onze NOS, krijgt de luisteraar en kijker het hele spectrum van inzichten te zien, zeker waar het gaat om klimaatverandering. Acht jaar geleden was het nog mogelijk bij de NOS om Marcel Crok te laten zeggen dat ‘klimaatonderzoekers aan tunnelvisie leiden’. Zie hier.

Je moet pluralisme niet uitdagen. Het licht zoekt altijd een kier waardoor het zicht op zaken duidelijker wordt

Inmiddels, nadat hij een snelgroeiend internationaal klimaatinstituut heeft opgericht te Amsterdam, peer-reviewed onderzoek heeft gedaan en internationale klimaatwetenschappers interviewt, zwijgt de NOS hem dood. De NOS schrijft: ‘Maar helaas, ze komen niet met echt nieuwe wetenschappelijke inzichten waar we berichten over zouden kunnen maken.’ Dit is geen professionalisme, dit is onwil. Misschien wel protest.

Je moet pluralisme niet uitdagen. Het licht zoekt altijd een kier waardoor het zicht op zaken duidelijker wordt, tegen de weerstand van het institutioneel establishment in.

Een verzet wat groter wordt: gelukkig zit de geschiedenis vol met dit soort blij makende gebeurtenissen. Crok is inmiddels een veel gevraagd spreker en zijn lezingen worden zeer goed bekeken op internet. Zie hier:

 

Het is interessant te zien hoe de logica van media uiteindelijk in zijn eigen staart laat bijten, hoe de ene rebel door de andere rebel aan de tand wordt gevoeld, het ene medium het andere kritisch volgt.

Zie Rebelnews hier.

***