Van een onzer correspondenten.

De weerberichten waren de afgelopen tijd niet al te best voor de wintersporters in de Alpen. Het was er zacht en er viel vrijwel nergens sneeuw, alleen op de hoogste bergtoppen en op de gletsjers was het wit. De beelden die we uit de minder hoger gelegen wintersportgebieden zagen, waren vooral door de ogen van wintersporters veelal treurig, met groene bergen en slechts af en toe een dunne witte strook met kunstsneeuw. Weer.nl ziet nu een duidelijke verandering!

Vanaf zondag gaat het dan echt los. Het wordt onstuimig in de Alpen. Zowel in Frankrijk, als in Zwitserland en Oostenrijk wordt dagenlang sneeuw voorspeld. Lokaal kan er wel een meter sneeuw vallen. (Op-wintersport.nl)

Klimaatalarmisten maakten zich deze week nog grote zorgen of de Rijn droog zou komen te vallen. De NOS noemde de ontwikkeling van weinig sneeuw zelfs ‘zorgwekkend’. De recente temperaturen in de Alpen waren ‘extreem’, meldt ook klimaatspecialist Bart Verheggen van RTL nieuws en worden volgens hem veroorzaakt door klimaatverandering.

Maar in diverse delen van de Alpen valt momenteel weer verse sneeuw. Er is dus nog hoop, ook voor de wintersporters.

Weer.nl schrijft:

‘Er trekken de komende tijd om de haverklap storingen over het gebergte en er valt ook nu al sneeuw en in sommige regio’s niet zo’n beetje! Vooral in de westelijke Alpen, een deel van de Franse en Zwitserse Alpen, komen dikke vlokken omlaag en groeit de natuurlijke sneeuwlaag gestaag. De komende 5 dagen wordt daar in totaal op veel plaatsen tot een meter sneeuw verwacht. Op de hoogste bergtoppen lag daar al zo’n 1 tot 2 meter sneeuw en daar komt de komende dagen dus nog flink wat bij. De sneeuwgrens is de afgelopen dagen flink gedaald, in de westelijke Alpenregio tot ongeveer 800 meter, en ook in de dalen blijft het de komende dagen dan ook geregeld sneeuwen.’

De Alpenweerman voorspelt dat er morgen nog een beetje sneeuw valt, maar vanaf volgende week wordt het echt winters, ‘tot diep in de dalen aan toe’.

***