Foto: Shutterstock

Door Eurointelligence

Vertaling: Martien de Wit.

De beelden van gisteren van de politie die optreedt tegen demonstranten die een bruinkoolveld proberen te beschermen, zijn symptomatisch voor de vele tegenstrijdigheden van het Duitse energiebeleid. Hier heb je ministers van Die Grünen, waaronder Robert Habeck, die het politieoptreden verdedigen tegen demonstranten, waarvan de meesten lid of in ieder geval kiezer zijn van de politieke partij Die Grünen. Over de bruinkooldeal hebben Die Grünen zelf onderhandeld. We zijn nu getuige van het absurde schouwspel dat Die Grünen de smerigste versie van steenkool verdedigen.

Dit is nodig geworden omdat Die Grünen de hele politieke klasse, Angela Merkel in het bijzonder, ertoe hebben aangezet vroegtijdig uit kernenergie te stappen. Het gaat niet alleen om de drie centrales die op 15 april offline gaan. Het gaat om een hele industrie die uitgefaseerd is. Kolen vormen maar liefst 31% van de Duitse elektriciteitsproductie. In 2015 was dat nog maar 8%. Als kernenergie helemaal wordt afgeschaft en gas duurder wordt, is steenkool de uitwijkpositie.

Het oorspronkelijke plan was om gasgestookte centrales te gebruiken als aanvulling op de elektriciteit uit hernieuwbare energiebronnen en om het probleem van de intermittentie aan te pakken. Maar ondanks de recente daling van de gasprijzen is de terugkeer naar die strategie commercieel niet haalbaar, al was het maar omdat vloeibaar aardgas, zelfs tegen de huidige prijzen, veel duurder is dan pijplijngas uit Rusland was. Het alternatief is actieve steun voor de-industrialisatie. Zelfs Die Grünen zijn hier geen voorstander van.

De politie trakteerde ons gisteren op het spektakel van de ontruiming van het dorp Lützerath, gelegen in het westen van Duitsland tussen Aken en Düsseldorf. Het ligt op een bruinkoolveld en zal worden afgebroken om er een meer van te maken. De dorpsbewoners zijn al lang verhuisd en gecompenseerd. Een enkele boer spande een rechtszaak aan en verloor die. Lützerath maakt deel uit van het bruinkoolwinningsproject Garzweiler II, dat in laatste instantie door de rechter is goedgekeurd. Een groep demonstranten heeft sindsdien dat dorp gekraakt en is nu met geweld verwijderd. De protesten tegen bruinkool in dit deel van Duitsland kennen een lange geschiedenis.

Het bedrijf dat verantwoordelijk is voor Lützerath is RWE, dat steenkool niet langer vermeldt als een van zijn belangrijkste strategische activiteiten. De officiële einddatum voor kolengestookte energie in Duitsland is vervroegd van 2038 naar 2030, maar dat gebeurde vóór de oorlog in Oekraïne. Wij zouden niet op dit tijdschema wedden. Het goedkope Russische gas is weg, en komt nooit meer terug. Kernenergie is in april verdwenen.

Wedden op de exitdatum van 2030 is wedden op de afwezigheid van grote schokken.

Aanstaande zaterdag verschijnt Greta Thunberg in Lützerath, en zal Die Grünen mogelijk herinneren aan de vele tegenstrijdigheden van hun eigen energiebeleid. Nu Die Grünen stevig in de regering zitten, raakt het energiebeleid steeds dieper verzeild in een ongelooflijke puinhoop.

***

Bron hier.

***