Wouter de Heij.

Van een onzer correspondenten.

Over Wouter de Heij

Wouter de Heij studeerde in Delft en werd ondernemer in de wereld rond de Wageningse universiteit. In zijn bijdrage aan de serie ‘wat is een model?’ maakt hij ruimte voor zijn ergernis over de manier waarop politiek en overheid met modellen omgaan. Modellen worden weliswaar gemaakt door experts, maar zijn daarom nog geen wetenschap. Toch maakt de politiek dat onderscheid niet.

‘Er speelt nog iets. De modellen die we gebruiken, worden opgesteld door enkele professionals, meestal in dienst van een overheidsorganisaties. Er is geen tegenmacht’

De Heij werkt zo’n 25 jaar en heeft tientallen ingenieurs in dienst. Heel veel hiervan zijn als beta afgestudeerd aan een van de technische universiteiten. Wat hem opvalt is dat de meesten na hun studie prima eenvoudige modellen in excel kunnen maken maar eigenlijk niet praktisch vaardig zijn op het gebied van complexe wiskundige modellen. Ongeveer 13% van alle 15-75 jarigen heeft een Masteropleiding afgerond; hiervan heeft ongeveer 10% scholing gehad in het domein ‘beta’, zo leerde hij recent.

In de praktijk lijkt het alsof ook politici de uitkomsten van een model blind volgen onder het mom van ‘de wetenschap heeft gesproken’. De Heij ervaart dat als buitengewoon ondemocratisch; modellen en hun interpretatie zijn geen wetenschap maar het resultaat van keuzen en daar moet je het politiek over kunnen hebben, zo stelt hij. Dat geldt ook voor klimaatmodellen.

Voor het uitgebreide artikel, zie hier.

***