Van een onzer correspondenten.

Waar de Engelse afdeling van Extinction Rebellion in een nieuwjaarbriefing zegt te stoppen met maatschappij ontwrichtende acties zoals het blokkeren van wegen en het vastlijmen aan de stoel van de voorzitter van het Lagerhuis, kiest de Nederlandse afdeling voor de verdere aanval. De Nederlandse woordvoerder van XR, Jelle de Graaf zei gisteren bij de NOS:

‘Wij laten onze tanden extra zien. Ons doel is niet om aardig gevonden te worden.’

De actiegroep, die wanhoopt dat met fossiele energie de aarde vergaat, gaat op 28 januari voor de vijfde keer een blokkade uitvoeren om hun denkbeelden kracht bij te zetten, onder slogans als ‘Op Weg Naar Uitsterving’.

Er is voor de actievoerders een grote troost: men kan vanaf de Afsluitdijk zien hoe het ooit zo ruime IJsselmeer vol is gebouwd met windmolens.

Naast in te huren klimaatprofessionals zoals Jelle de Graaf zelf, studenten en wetenschappers aan Nederlandse universiteiten, zoekt de actiegroep ook bekende Nederlanders om hun acties meer smoel te geven. Eerdere kick-off acties o.l.v. BN-er Marjan Minnesma waren weinig succesvol.

Vandaag maakte men ook bekend dat op zaterdag 11 maart, aan de vooravond van de provinciale verkiezingen, de hele Afsluitdijk zal worden geblokkeerd door fietsende actievoerders, waardoor een belangrijke toegang tot Fryslân zal worden afgesloten.

Wellicht moet, voortvloeiend uit zichzelf opjagend escalatie-denken, na o.a. Schiphol nu de Afsluitdijk de beschuldigende vinger ontvangen. Maar wat is er mis mee? Er is voor de actievoerders een grote troost: men kan vanaf de Afsluitdijk zien hoe het ooit zo ruime IJsselmeer inmiddels vol is gebouwd met windmolens.

Bron hier.

***