Van een onzer correspondenten.

Fossiele investeringen zijn aantrekkelijk. Een oliebedrijf dat in extra fossiel investeert krijgt een staand applaus. Groene ambities worden daarentegen uitgefloten.

De NOS:

‘Zo kondigde BP deze week acht miljard dollar aan extra investeringen in olie en gas aan. Een U-turn. Vergeleken met veel andere olie- en gasbedrijven waren de Britten juist ambitieus op het gebied van verduurzaming. In plaats van 40 procent minder fossiel in 2030, zet BP nu in op 25 procent minder. Sinds die aankondiging steeg de koers zo’n 15 procent.’

De wereld van het grote geld is op zoek naar winst en daar past geen duurzame agenda bij, zo blijkt. De relatief lage beurswaarde van Shell, door actiegroepen via rechtszaken gedwongen klimaatdoelen te halen, wijken dan ook af van Amerikaanse concurrenten als Exxon Mobil en Chevron die goed presteren.

Voor klimaatrealistische ondernemers is deze ontwikkeling een feest, voor klimaatbezorgde investeerders als de Triodos Bank zijn de druiven zuur.

‘Grote beleggers uit de VS, China en het Midden-Oosten zeggen: wij zitten in aandelen om geld te verdienen’, stelt analist Corné van Zeijl van vermogensbeheerder Actiam.

Hoofdeconoom Hans Stegeman van Triodosbank:

‘Er wordt veel gesproken over het verduurzamen van de economie, maar op de beurs gaat het alleen over winst maken op de korte termijn. (…) Dat is een bijzonder cynische prioriteit, die niet helpt om de wereldwijde klimaatdoelen te halen. Het is helaas wat we nu zien gebeuren op de financiële markten.’

De NOS vraagt zich dan ook af of met de grote rol die fossiele energiebronnen en -bedrijven spelen, en het dreigende mislukken van klimaatdoelstellingen aan de andere kant, de ontwrichtende klimaatverandering waarvoor wordt gewaarschuwd nog te ontlopen is.

De Triodos-topman met gevoel voor proportie:

‘De maatschappelijke onrust neemt toe. Dat zie je aan de aanklacht deze week tegen Shell, en ook het grote aantal demonstranten op de A12.’

***

Bron hier.

***