Frans Timmermans.

Van een onzer correspondenten.

FTM sprak o.a. met vijfentwintig Brusselse insiders, van directe medewerkers tot Europarlementariërs. Uit het artikel blijkt dat premier Rutte hoopte dat Timmermans de Nederlandse klimaat-ambities naar Europa zou vertalen. Rutte ‘verschoof’: hij zag ineens grote kansen voor het Nederlandse bedrijfsleven binnen de energietransitie. Daarom zette Rutte zich voor zijn benoeming in.

FTM:

‘Om het klimaatdossier onder de knie te krijgen, moest Timmermans zich flink inlezen. Zuchtend en steunend ging hij aan de slag, want een dossiervreter is hij niet. Maar het blokken betaalde zich uit: in combinatie met zijn politieke fingerspitzengefühl wist hij binnen de kortste keren in elk parlementair debat en gesprek met ceo’s te excelleren.’

Het artikel beschrijft een voortdurend getouwtrek met EU-commissievoorzitter Ursula von der Leyen, ook op het terrein van klimaatbeleid. Tevens belicht het een belangrijk moment tijdens de klimaattop in Egypte, waarbij Timmermans op zijn telefoon ineens zijn kleinkind liet zien en de vrees uitsprak dat deze generatie ‘zal moeten vechten om voedsel en water’.

Volgens Samsom ‘kon je de zaal daarna opdweilen’ en creëerde Timmermans met de foto van zijn kleinzoon een ‘politiek momentum’.

***

Voor het gehele artikel, alleen voor abonnees en mensen die een maand willen proeflezen, zie hier.

***