Van een onzer correspondenten.

De mainstream media doen de opwarming, sites als Climategate.nl doen de afkoeling van moeder aarde. Dagelijkse meldingen vanaf 1 Februari. Loopt u even mee?

Laagste gevoelstemperatuur ooit gemeten in de VS

Eind vorige week werd op Mount Washington in New Hampshire gemeten wat aanvoelde als -78°C – de laagste gevoelstemperatuur ooit gemeten op het Amerikaanse vasteland.

Hier de mondiale temperatuur in de lagere atmosfeer: temperatuur gaat naar beneden.

Ook zijn de tropische oceanen tot 1°C kouder dan normaal. Niet echt om vrolijk van te worden:

Maar ook elders is het fris. Met name de VS en Canada worden nog steeds getroffen door extreme kou. Ook in Australië en Nieuw-Zeeland was het afzien – we zijn daar midden in de zomer – hevig sneeuwde in de skigebieden. Zware sneeuwval heeft ook vorige week grote schade aangericht in Noord-India en blokkeerde de belangrijkste snelwegen in Himachal Pradesh, Uttarakhand en de Kashmir-vallei. De laatste is nu afgesneden van de rest van het land en ook het luchtverkeer is stopgezet. Lawinewaarschuwingen zijn afgegeven in tien districten. Alleen al in Himachal zijn meer dan 500 wegen afgesloten vanwege de hevige sneeuwval, waarbij de belangrijke weg Manali-Keylong volledig is geblokkeerd. 90 cm viel bij de zuidelijke ingang van de Atal-tunnel in Himachal en meer dan 70 cm werd gemeten in de Solang-vallei. De sneeuw is gepaard gegaan met uitzonderlijk lage temperaturen en het beroemde Dal Lake in de hoofdstad Srinagar is gedeeltelijk dichtgevroren.

Een behoorlijk stuk naar het noorden beleefde het district Yakutia in het Verre Oosten een ongewoon koude januari. Dit geldt voor een groot deel van Azië maar het officiële weerstation voor het Olenyok-district heeft bevestigd dat vorige maand de koudste januari in de republiek was sinds minstens 1980, met een gemiddelde van -45,2 °C.

Elders in Jakoetië, in de Russische havenstad Jakoetsk, lag januari rond de 7°C onder het meerjarig gemiddelde, terwijl de tweede helft van de maand niet boven de -40°C uitkwam. Dit zijn dagelijkse records.

Een zomerse ‘koude golf’ raast over Oost-Australië

Het Australische continent beleefde in 2022 een kouder dan gemiddelde winter – de koudste in Brisbane – de koudste lente in decennia – de koudste november in Forbes en Ivanhoe – en de laagste zomertemperatuur ooit van -7°C op 9 december in Perisher Valley. NSW registreerde de vijfde koudste december sinds de jaren 1800 met een nationale anomalie van -0,85°C.

Voor velen heeft de kou zich verlengd tot 2023, en Sydney beleefde bijvoorbeeld de langste periode van dagen onder de -30°C in 140 jaar.

Deze week voorspelt het naar warmte hongerende Australische weerbureau BoM opnieuw een ‘ontijdige zomerse koudegolf’ voor het zuiden en het oosten.

GFS-temperatuurafwijkingen in graden C van 1 tot 4 februari 2023 [tropicaltidbits.com],

Australië koelt sinds 2013 af met een snelheid van 0,132°C per decennium, satellietwaarnemingen bevestigen dat:

Recordkoude van Canada tot Trinidad: de instroom van Arctische luchtmassa’s neemt toe en vestigt nieuwe records van Noord-Canada tot het Caribisch gebied.

In heel Canada veroorzaakt dit gevaarlijke kou, zware sneeuwval en zelfs vorstbevingen.

Een deel van die koude lucht wervelt momenteel over Hudson Bay, meldt theweathernetwork.com, en men is ervan overtuigd dat het zaterdag direct boven de Maritimes zal zijn: een ongebruikelijk traject voor zo’n strenge kou.

Het netwerk verwacht dat het meest brute deel van de kou zaterdag zal toeslaan, met recordbrekende dieptepunten verwacht in New Brunswick, Nova Scotia en Prince Edward Island – om maar drie locaties te noemen.

Op dit punt volgt de waarschuwing voor een naderende nieuwe enorme koudegolf in Canada en de VS. Aangezien deze rapporten alleen gaan over gebeurtenissen die hebben plaatsgevonden, zullen er later waarschijnlijk meer volgen.

Zoals gezegd hebben de eerste koudegolven zich al verspreid naar het Caribisch gebied. Na Guadeloupe, Martinique, Barbados en Curaçao hebben Trinidad en Tobago nu een ‘recordbrekende koude nacht’ gehad, aldus de Meteorologische Dienst (TTMS) van het land.

Maandag koelde het op Piarco Airport af tot – 18,3°C: ‘Dit is de laagste temperatuur die in januari in Piarco is gemeten in de afgelopen tien jaar sinds 2012’, bevestigt de TTMS. ‘Dit was te wijten aan koudere lucht uit het noorden die zijn weg vond naar Trinidad en Tobago, waar geen wind stond, met reeds bestaande zeer droge omstandigheden en een bijna heldere lucht gedurende het grootste deel van de nacht.’

Ter vergelijking: de tot nu toe geregistreerde laagste temperatuur in Piacro was – 16,1°C in 1964, gevolgd door – 16,7°C in 1919

Ook is er het vooruitzicht van een nieuwe koudegolf in Midden-Europa. Destijds had echter alleen het GFS-model hem in de aanbieding. Deze kou heeft zich nu echter alleen in afgezwakte vorm en zonder sneeuw naar het westen verspreid. De hoofdaanval was gericht naar het zuiden en zal waarschijnlijk catastrofale gevolgen hebben in het oostelijke Middellandse Zeegebied (Griekenland, Turkije).

Zie ook deze link.

‘Koude golven’ in India zijn de afgelopen tien jaar toegenomen. Extreme koude periodes nemen toe in heel India ‘ondanks de opwarming van de aarde’, blijkt uit een nieuwe studie van IITM. De analyse, geleid door Raju Mandal en Susmitha Joseph van het Indian Institute for Tropical Meteorology (IITM), hield rekening met het aantal koudegolfgebeurtenissen in de afgelopen zeven decennia, van 1951 tot 2022. De onderzoekers ontdekten dat er meer koudegolven zijn geweest in afgelopen decennia.

Opmerking: In India wordt een ‘koude golf’ uitgeroepen wanneer de temperatuur -10°C of lager wordt bereikt, of – 4,5°C onder het lokale gemiddelde ligt.

‘In het afgelopen decennium zijn er meer koudegolf-dagen waargenomen in de centrale en oostelijke delen van het land,’zei Mandal: ‘In Madhya Pradesh, Jharkhand, Vidarbha, Marathwada, Uttar Pradesh, Bihar en ook in sommige delen van Noordwest-India. zoals Chhattisgarh, Haryana, Chandigarh en Delhi.’

Volgens de studie is het gemiddelde aantal koude periodes in Midden- en Oost-India met meer dan vijf dagen per decennium toegenomen, en op sommige locaties met meer dan 15 dagen per decennium. Gedurende de meeste decennia van 1951 tot 2011 registreerden deze regio’s gemiddeld 2 tot 5 koudegolfdagen per 10 jaar, maar in het laatste decennium (tot 2021) is dit aantal gestegen tot 5 tot 15 dagen.

Zelfs in de bebouwde kom waar het UHI-effect een rol speelt, blijkt uit gegevens dat het aantal koudegolfdagen in Haryana, Chandigarh en Delhi de afgelopen 20 jaar is toegenomen tot 5 tot 10 per decennium, tegenover een gemiddelde van 2 tot 5 in voorgaande decennia.

Mandal: ‘Met het onderzoek wilden we nagaan of het aantal koudegolven zou kunnen afnemen als gevolg van de opwarming van de aarde. We hebben echter geconstateerd dat het tegendeel waar is. Het optreden van koudegolven houdt ook aan onder de algemene opwarmingsscenario’s.’

Australië koelt af, dat blijkt duidelijk uit de data. Aan het einde van de week trekt er weer een zomerkoudfront over de zuidelijke en oostelijke staten, met temperaturen die waarschijnlijk zullen dalen tot het laagste niveau in februari in decennia, volgens het Bureau of Meteorology (BoM).

Er is al wijdverbreide vorst geweest in delen van Victoria en New South Wales, en vorst in de buurt van zeeniveau is gemeld in Tasmanië, terwijl zelfs zomersneeuw is gevallen op grotere hoogten.

Arctische uitbraken van koude lucht in Azië, Europa en Noord-Amerika – recordkou voorspeld voor het noordoosten van de VS. Ook hier worden echter alleen gebeurtenissen gemeld die hebben plaatsgevonden!

In januari werden een hele reeks nieuwe lagetemperatuurrecords gevestigd van Pakistan tot Japan, dat ook worstelde met historische hoeveelheden sneeuw die soms dodelijk bleken.

Zie link.

De ‘brute’ arctische inval leidde tot een veelheid aan records in het noordoosten en oosten van Canada, ook op Mount Washington zelf: de gemeten -44°C is een nieuw februarirecord voor New Hampshire en een waarde die ook de laagste temperatuur in New Hampshire tot nu toe bereikt in deze staat (gemeten meer dan een eeuw geleden).

De laagste geregistreerde temperatuur sinds 15 januari 1957 was -23°C in Boston. Andere opmerkelijke dieptepunten waren -37°C in Ogdensburg, in de staat New York; -47,2°C in Riviere Aux Feuilles, Quebec; -32,5°C in Ottawa AP (laagste sinds 1996); -29,5°C in Montreal (laagste sinds 1994).

Bovendien hebben tal van locaties in Atlantisch Canada de laagste temperaturen sinds ten minste de jaren tachtig geregistreerd.

De zomersneeuw van Australië overspoelt ook Nieuw-Zeeland samen met recordkoud weer De zeldzame februarisneeuw van Australië, die door ABC de skigebieden van het land heeft omgevormd tot een ‘zomer-winterwonderland’, is nu aangekomen in Nieuw-Zeeland en veegt de Zuidelijke Alpen van het land met vlagen van verschillende gradaties.

30 cm verse sneeuw viel op Mt Cook, Aoraki, op zondag, nadat de berg afgelopen winter de hoogste sneeuwbedekking ooit had geregistreerd.

Koud in IJsland: in januari 2023 zette de in IJsland waargenomen afkoelingstendens zich voort. De afgelopen maand lagen de officiële weerstations van het land tussen 0,3K (in Teegarhorn) en 2,5K (in Reykjavík) onder de multi-decadale norm:

Bron hier.

Koel januari volgt op de koudste december in IJsland sinds 1973 (zonneminimum van cyclus 20).

De hoofdstad, Reykjavík, was zelfs nog kouder en registreerde volgens Met Office-gegevens de meest ijskoude laatste maand van het jaar sinds december 1916 (het minimum van honderd jaar). Slechts drie keer eerder was het kouder in de hoofdstad: in 1878, 1886 en 1880.

Hier het bericht over de zware aardbeving in Turkije/Syrië met nadruk op de extreme kou en sneeuw die daar heersen. Hier.

Noord-Amerika zou opnieuw kunnen worden geraakt

Veel regio’s in Noord-Amerika herstellen van een recordbrekende eerste week van februari met temperaturen onder het vriespunt.

Eerder vorige week waren ijzige wegen in Texas, Oklahoma en Arkansas verantwoordelijk voor minstens 10 dodelijke slachtoffers, en in het weekend raasde het ergste Arctische front in decennia over het noordoosten en bracht levensbedreigende kou naar New England en delen van Oost- en Atlantisch Canada.

In heel New England werden tijdens het weekend al lang bestaande lage temperatuurrecords verbroken, onder meer in Boston, waar het -23C dieptepunt het vorige record van -18C uit 1886 verbrak, en Bridgeport, Connecticut, waar -20C het vorige dieptepunt in februari was van -15 °C vanaf 1996 (zonneminimum van de 22e cyclus) werd duidelijk onderschreden.

De recordkou trok ook door Oost- en Atlantisch Canada. Er is een ‘extreme koude waarschuwing’ afgegeven in Ontario, Quebec en alle maritieme provincies, evenals in delen van Nunavut en de Northwest Territories. De meteoroloog van Environment Canada, Darin Borgel, noemde de aanhoudende vrieskou en gevoelstemperatuur ‘ongekend’ voor de regio. ‘Dit was een absoluut recordbrekende koudegolf voor heel Oost-Canada,’ vervolgde Borgel.

Hoewel arctische uitbraken deel uitmaken van een Canadese winter, viel het op door de ernst en duur ervan, voegde hij eraan toe. Het noorden van het land werd echter het hardst getroffen, waar een nieuw record werd gevestigd op Whiteface Mountain.

Windsnelheden van bijna 100 km/u zorgden voor een nieuw gevoelstemperatuurrecord van -68,3 °C. De werkelijke temperatuur brak ook alle records, volgens het Atmospheric Sciences Research Center (ASRC) Whiteface Mountain Field Station: De -40 F gemeten op zaterdag overtrof de oude richtwaarde van -39,3°C:

Dit winterseizoen zagen we een record aan sneeuwval in veel Amerikaanse staten, waaronder Californië, Nevada en Colorado – en ook in Utah. De landelijke sneeuwbedekking is momenteel ongeveer 170%:

Europa’s sneeuw blokkeert wegen, vertraagt ​​treinen en alleen al in de Oostenrijks/Zwitserse Alpen komen minstens 10 mensen om het leven. Europa wordt momenteel geconfronteerd met de instroom van koude vastelandlucht uit het oosten, die ondanks MSM-uitspraken van een ‘klimaat-geïnduceerde sneeuwloze winter’ tientallen miljoenen Europeanen van Noorwegen tot Griekenland voorziet van een metersdiep sneeuwdek. Zie hier:

https://twitter.com/fmeeus1/status/1621823163569938433

De winterstorm ‘Barbara’ woedt in Griekenland. Zware sneeuwval is gemeld tot in het noorden van Centraal-Evia, en sneeuwkettingen zijn nu verplicht in Attica en delen van de Peloponnesos.

In Turkije en Syrië heeft de historische M7.8-aardbeving maandag duizenden mensen zijn gedood, waarbij de vrieskou de ellende verergerde en de voortdurende reddingspogingen belemmeren. Er heersen temperatuurafwijkingen ver onder het seizoensgemiddelde:

Temperatuurafwijkingen (graden Celsius) door GFS vanaf 8 februari 2023 [tropicaltidbits.com].

In het Tiroolse skigebied hebben de Oostenrijkse autoriteiten alleen al in de afgelopen 24 uur minstens 17 lawines geteld, in heel Tirol alleen al op zaterdag 30.

***

Bronnen: hier  en hier:

***