Sultan Ahmed Al Jaber.

Van een onzer correspondenten.

Een groep Amerikaanse politici wil dat de regering-Biden de Verenigde Arabische Emiraten vraagt om de chef van een grote oliemaatschappij te verwijderen die het land heeft gekozen om de komende klimaattop in Dubai te leiden:

‘Om ervoor te zorgen dat COP 28 een serieuze en productieve klimaattop wordt, vinden wij dat de Verenigde Staten er bij de Verenigde Arabische Emiraten op moeten aandringen om een andere leider voor COP 28 te benoemen of op zijn minst de garantie te zoeken dat het een ambitieuze COP 28 zal bevorderen in lijn met de limiet van 1,5 graden Celsius.’

Op de top in Egypte in het afgelopen jaar was er volgens Climate Action Network al een groeiende invloed van oliemaatschappijen en aandacht voor hun belangen te constateren. De VN Klimaattop is bedoeld als gelegenheid voor de wereld om vervuilers ter verantwoording te roepen, maar wordt steeds meer gegijzeld door diegenen met de tegenovergestelde belangen, aldus Teresa Anderson van ActionAid:

‘Dit gaat nog verder dan een vos de baas maken van het kippenhok’,

stelt een bezorgde Anderson.

In een brief aan de speciale presidentiële klimaatgezant John Kerry riepen 27 leden van het Huis en de Senaat hem op om de VAE aan te sporen om de benoeming in te trekken van de VAE-minister van Industrie en Geavanceerde Technologie Sultan Ahmed Al Jaber. Jaber is ook de CEO is van de Abu Dhabi National Oil Company. Zijn bedrijf is een van ’s werelds grootste olieproducenten en goed voor meer dan 4 miljoen vaten olie per dag.

De aanstelling van een leidinggevende van een oliemaatschappij om COP 28 te leiden, vormt een risico voor het onderhandelingsproces en voor de hele conferentie zelf, aldus de brief, die exclusief met POLITICO werd gedeeld.

Frans Timmermans noemde hem een geweldige keuze

John Kerry heeft – samen met andere klimaatdiplomaten, waaronder Frans Timmermans van de EU – de afgelopen weken herhaaldelijk de benoeming van Al Jaber verdedigd en noemde hem een ‘geweldige keuze’ in een interview met de Associated Press. Het kantoor van Kerry was niet onmiddellijk bereikbaar voor commentaar op de brief.

Een COP28-woordvoerder benadrukte juist zijn rol als oprichter van het hernieuwbare-energiebedrijf Masdar en noemden het

‘een van ’s werelds grootste hernieuwbare-energiebedrijven met investeringen in schone energie in meer dan 40 landen’.

‘Zijn ervaring stelt hem in staat om zowel de publieke als de private sector bijeen te roepen om pragmatische oplossingen te vinden om de doelen en ambities van het Klimaatakkoord van Parijs te bereiken’,

aldus de woordvoerder.

Maar de Amerikaanse wetgevers wijzen op een lange geschiedenis van inmenging van de fossiele brandstofindustrie in klimaatbesprekingen.

Een kampioen fossiele brandstoffen hebben die de leiding heeft over ’s werelds belangrijkste klimaatonderhandelingen, zou hetzelfde zijn als de CEO van een sigarettenconglomeraat die de leiding heeft over het wereldwijde tabaksbeleid. Het dreigt de essentie te ondermijnen van wat wordt geprobeerd te bereiken, schreven de bezorgde volksvertegenwoordigers.

Sultan Achmed Al Jaber heeft een lange staat van dienst als minister en diplomaat en is lid van het World Economic Forum.

***

Bronnen: hier en hier,

***