Maarten Keulemans.

Het positieve is dat artikels zoals deze mij ertoe brengen om weer eens iets te schrijven over dit thema. Ik ben namelijk allergisch geworden aan fake news dat verspreid wordt door onze mainstream media. Als deze journalist een beetje zijn huiswerk had gemaakt, dan had hij eigenlijk moeten melden dat de trend de laatste jaren net dalende is.

Maar ook als we het over een iets langere periode bekijken, met name een periode van 25 jaar, dan zien we eigenlijk maar een heel beperkte stijging. Wat wel klopt is dat sinds 1850 de gemiddelde temperatuur op aarde met iets meer dan één graad Celsius is gestegen. In de tweede tekst van deze reeks “De klimaatleugens doorprikt” heb ik al uitgelegd dat dit komt omdat we net toen het einde zagen van de Kleine IJstijd, een relatief koude periode die duurde van de vijftiende tot en met de negentiende eeuw.

Ik legde toen ook al uit dat het ongeveer 8000 jaar geleden 2 à 3 graden warmer is geweest dan vandaag de dag. De wereld en zelfs de mensheid heeft dit toen ook overleefd.

Volgens een reconstructie van de temperatuur op aarde in de afgelopen 4 miljard jaar, bevindt de aarde zich nu in één van de koudste periodes uit haar geschiedenis. Geen enkele geologische periode is in minstens 250 miljoen jaar zo koud geweest als onze huidige geologische periode.

Temperatuurschommelingen van meer dan 10°C in beide richtingen komen vaak voor. In de context van miljoenen jaren aardgeschiedenis lijkt onze recente stijging van ongeveer 1°C dan ook miniem. Als we de gemiddelde temperatuur van de aarde van de afgelopen 600 miljoen jaar nemen, hebben we 50 miljoen opeenvolgende jaren met een temperatuur onder het gemiddelde gehad.

 

We moeten ons dus absoluut geen al te grote zorgen maken, want de harde realiteit is dat we als mens zijnde eigenlijk weinig tot geen invloed hebben op ons klimaat. Ook zonder menselijke invloed zijn er altijd fluctuaties in het klimaat geweest. Wat we de laatste decennia zien is dat er helemaal geen sprake is van een ongekende stijging en ook het tempo van de verandering is helemaal niet uitzonderlijk. Voor de leefomstandigheden van de meeste mensen is de beperkte opwarming van de laatste 150 jaar net positief. Het aantal sterfgevallen in de wereld door koude is veel groter dan door warmte.

Helaas is er echter een industrie ontstaan die beweert dat CO₂ gigantisch gevaarlijk is en voor een enorme stijging van temperatuur zal zorgen. Deze industrie heeft de wetenschap gekaapt door enkel wetenschappers te subsidiëren wanneer deze bevestigen hoe dramatisch deze CO₂ is. Wetenschappers die een andere these trachten te onderzoeken krijgen geen geld en worden ad hominem belachelijk gemaakt. Het lijkt dan stilaan ook meer op een religie dan op wetenschap. Religieuze goeroes hebben dan ook al duizenden jaren de gewoonte om mensen wijs te maken dat er offers moeten worden gebracht teneinde de weergoden gunstig te stemmen. De sprookjes verschillen, maar het principe blijft exact hetzelfde en dat is vandaag de dag helaas niet anders.

Eén van de gezichten die deze klimaatindustrie misbruikt is het Zweedse meisje Greta Thunberg. Reeds op haar 16de, in 2019, mocht ze in Davos op het jaarlijkse leugenpaleis van het World Economic Forum de wereld waarschuwen voor de totale ondergang. Hetzelfde jaar werd ze in haar geboorteland trouwens uitgeroepen tot “vrouw van het jaar”.

Gisteren haalde ze opnieuw het wereldnieuws. Ze werd samen met andere activisten kortstondig gearresteerd na een protest tegen de bruinkoolwinning nabij het Duitse dorp Lützerath. De Zweedse klimaatactiviste demonstreerde dinsdag bij de bovengrondse mijn Garzweiler. Heel de wereld kreeg de foto’s te zien, maar als ik haar lachje op de foto’s goed bekeek dan kreeg ik dadelijk het gevoel dat het zoals gewoonlijk weer in scène was gezet.

Enkele uren later lekten dan inderdaad de beelden die pijnlijk duidelijk maakten dat de politie effectief alles mee in scène hadden gezet en dat dit inderdaad wederom een goed gecoördineerde actie was om het wereldnieuws te halen. Dit gebeurde trouwens ook enkele weken geleden toen bekende kunstwerken werden beklad. Alles werd perfect voorbereid en gecoördineerd met zowel pers als politie. Helaas worden beelden die deze tragische waarheid aantonen door veel te weinig mensen bekeken. De grote meerderheid van de mensen slikt de dagelijkse onzin van onze media als zoete koek. Wanneer kritische mensen die niet langer alles weigeren te slikken zich uitspreken worden ze helaas echter steeds opgezadeld met het etiket van complotdenker. Op die manier worden kritische stemmen immers tegenwoordig de mond gesnoerd.

Door de nieuwe klimaatpriesters, diegenen die het meisje Greta Thunberg misbruiken, wordt beweerd dat CO₂-uitstoot de temperatuur op aarde gigantisch zal doen stijgen. Sinds 2015 hebben we op aarde, door menselijke activiteit, echter 450 miljard ton aan CO₂ uitgestoten. Toch zien we op de eerste afbeelding van deze tekst dat de aarde sindsdien zelfs wat koeler is geworden. Wat er de volgende jaren gaat gebeuren kunnen we zeer moeilijk voorspellen. De klimaatpriesters trachten dit te doen met modellen, maar de laatste decennia hebben we gezien dat deze modellen er altijd naast zaten. Steeds werden drama’s voorspeld, maar deze kwamen er nooit.

Onze knappe weervrouwen en -mannen slagen er momenteel nog niet in om het weerbericht voor één maand te voorspellen. Het is dan ook logisch dat het nog veel complexer is om te voorspellen wat het klimaat gaat doen de volgende decennia. Het klimaat is dan ook één van de meest complexe systemen die we kennen. Tal van factoren beïnvloeden dit proces. Het gaat om een chaotisch proces van oceaanstromen, de overgangen van waterdamp, water en ijs in de atmosfeer, neerslag, convectie, zonneactiviteit, bewolking, biologische processen, vulkaanuitbarstingen en vele andere processen en effecten. Voor hetzelfde geld zitten we binnen pakweg 10 jaar terug in een Kleine IJstijd. Werkelijk niemand heeft bewijzen dat dit niet mogelijk zou kunnen zijn.

Het hallucinante is eigenlijk dat onze doemprofeten, en helaas ook onze beleidsmakers, net terug willen naar de temperatuur van 1850, dus naar de temperatuur van de laatste Kleine IJstijd (1250 – 1850). Hoe verliepen die temperaturen eigenlijk voor de mensheid? Degenen die genoten van de warmte die aan de Kleine IJstijd voorafging, beseften niet dat er spoedig meer dan een half millennium van kou, ellende en dood zou volgen. De koude bracht vooral op de noordelijke breedtegraden zware ontberingen. De combinatie van bitterkoude winters en koele, natte zomers leidde tot misoogsten, hongersnood en ernstige bevolkingsafname.

Volgens professor Geoffrey Parker van de Ohio State University leidde de diepe kou in Europa

“tot een reeks droogtes, overstromingen en misoogsten die leidden tot gedwongen migraties, oorlogen en revoluties. De fatale synergie tussen menselijke en natuurrampen roeide misschien wel een derde van de menselijke bevolking uit.”

Degenen die pleiten voor een terugkeer naar de temperaturen van de Kleine IJstijd zijn onwetend over de werkelijke effecten van dergelijke koude periodes op de mensheid. Het zijn dan ook gewoon religieuze profeten die willen dat we offers maken zodat zij er beter van worden.

Wat mij ook mateloos stoort is dat CO₂ steeds wordt voorgesteld als een vervuilende stof. Het tegendeel is namelijk waar. Al het leven op onze mooie planeet is immers opgebouwd uit koolstof dat zich eerder als CO₂ in de atmosfeer bevond. Planten groeien sneller bij een hogere CO₂-concentratie. Door de CO₂-stijging is de aarde de afgelopen 30 jaar veel groener geworden én de temperatuur is, zoals ik al had aangehaald, amper gestegen. De stijging van de CO₂ heeft de noodzakelijke toename van de voedselvoorziening mede mogelijk gemaakt. We moeten dus net tevreden zijn dat we iets meer CO₂ hebben uitgestoten.

Steven Arrazola de Oñate.

U zou me dan ook een enorm groot plezier doen door op sociale media te reageren wanneer u nonsens zoals het artikel van journalist Maarten Keulemans ziet passeren. De volgende weken en maanden gaan we immers enorm veel van deze nutteloze maar zeer gevaarlijke angstporno zien passeren, omdat we gekneed moeten worden zodat er extra belastingen en heffingen op CO₂ kunnen worden ingevoerd. Het draait dan ook niet om uw welzijn, maar puur en alleen om macht, geld en controle. Door u uit te spreken, zowel online als offline, gaan we dit misschien kunnen tegenhouden. Kan ik op u rekenen?

***

Bron hier.

***

De reactie van Maarten Keulemans is hier te vinden.

***

Postscriptum van een onzer correspondenten

Dr. in de wetenschappen Ferdinand Meeus: Maarten Keulemans is een meester in cherrypicking

In bovenstaand artikel wordt Volkskrant wetenschapsredacteur Maarten Keulenmans genoemd als iemand die nonsens verkoopt als het gaat om data over klimaatverandering. Hierop heeft Keulemans gereageerd met de volgende tweet:

https://twitter.com/mkeulemans/status/1615805513547091968

Keulemans poogt hier de zaak te weerleggen met grafieken. Ferdinand Meeus heeft de grafieken bekeken en stelt:

‘Ik wil wel 1 voorbeeld toevoegen over het totaal gebrek aan wetenschappelijke kennis van Maarten, namelijk zijn grafiek nr.10 waar hij een r waarde aanhaalt van wel r=0,939 om te bewijzen dat CO2 oorzaak is van opwarming. Keulemans zegt letterlijk:

‘hoe meer CO2 hoe warmer. Met een verband van r=0,939, echt ongekend in de natuur’.

Dat is natuurlijk enkel een bewijs voor Keulemans zijn onkunde en gebrek aan wetenschappelijke kennis.

Hier heb je grafiek met r= 0,997…zou Maarten dit dan ook zien als een bewijs dat zelfmoorden worden veroorzaakt door het verhogen van het wetenschapsbudget?’

Volgens Meeus moet iedere wetenschapper beseffen, en Keulemans als wetenschapsredacteur moet dat ook weten, dat een hoge r correlatie helemaal geen causatie-bewijs is.

***