Foto: Shutterstock.

Opgeschroefde klimaateisen als drukmiddel op Rutte.

Nederland haalt de klimaatdoelen niet en daarom drukt Jesse Klaver weer eens op de alarmknop. Want anders “verandert de aarde in een onbewoonbare planeet”. Klaver is net als zijn nieuwe PvdA-partner Attje Kuiken in de ban van doemvoorspellingen.

Hij kent de feiten over poolijs, ijsberen, koraal, orkanen, bosbranden, klimaatrampen en de vergroening van onze planeet niet. Evenmin realiseert het linkse duo zich niet dat onze klimaatinspanningen zinloos zijn op wereldschaal.

Ferdinand Meeus legt het nog maar een keer uit.

Door Ferdinand Meeus.

Het GroenLinkse klimaatriedeltje is zo langzamerhand welbekend. Volgens groene profeten als Jesse Klaver verandert de aarde binnen enkele jaren in een onbewoonbare planeet als Nederland niet beter zijn best doet om de CO2-uitstoot te verminderen. Hij wordt daarbij gesteund door zijn nieuwe politieke partner Attje Kuiken van de PvdA.

Beide leven in een theoretische wereld van klimaat-doemvoorspellingen, waarbij stelselmatig alle feiten worden genegeerd die niet passen in hun apocalyptische angstbeeld van de komende ondergang van de mensheid. Beide politici zijn ervan overtuigd dat ze de hele wereld kunnen redden door in Nederland de CO2-uitstoot te verminderen. Uitsluitend gelovigen van de klimaatsekte, niet gehinderd door enige kennis van de realiteit, kunnen meegaan in zo’n bizar verhaal.

De feiten

Ik neem toch aan dat Jesse Klaver en Attje Kuiken redelijke mensen zijn, die het beste willen voor onze maatschappij en onze planeet. Ik respecteer hun politieke overtuiging die – het zal geen verrassing zijn – verschilt van de mijne. Maar als wetenschapper kijk ik toch eerder naar de feiten. En die feiten kloppen niet met hun dogma “onze planeet wordt onbewoonbaar door de toenemende CO2-uitstoot”.

In de afgelopen eeuw is het CO2-gehalte van de atmosfeer van ongeveer 0,03% naar 0,04% toegenomen. Dat heeft hoofdzakelijk positieve effecten gehad op onze aarde en geen enkele doemvoorspelling is realiteit geworden. Ik som de feiten even op.

Weten de linkse politici echt niet dat het ijs op de polen niet is gesmolten en de koralen van het Great Barrier Reef niet aan het sterven zijn, maar een recordgroei hebben doorgemaakt? Weten ze echt niet dat het al jaren uitstekend gaat met het wildleven op de polen zoals de ijsberen, dat de hoeveelheid dodelijke orkanen niet is toegenomen, dat het aantal bosbranden is gedaald en dat wereldwijde klimaatrampen zijn afgenomen? Weten ze dat niet of willen ze dat niet weten? Ik zou graag antwoord op die vraag krijgen.

Klimaatdoelen

Omdat het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) heeft becijferd dat met het huidige kabinetsbeleid de klimaatdoelen in Nederland niet worden gehaald, doet Jesse nog een paar extra onzinnige voorstellen, zoals de verplichting voor verhuurders om zonnepanelen te installeren.

Voor zover ik weet staat Nederland niet bekend om zijn hoge aantal uren zonneschijn. Over de giftige afval die zonnepanelen achterlaten wordt bewust gezwegen en over de afhankelijkheid van China voor de nodige grondstoffen voor diezelfde zonnepanelen hoor ik ook geen woord van Jesse. En ook niet van Attje.

Geen enkel effect

De tientallen miljarden euro die Nederland voor het klimaatbeleid heeft uitgetrokken ten behoeve van de vermindering van de CO2-uitstoot kunnen veel beter worden gebruikt voor andere nuttige zaken. Dat Nederland verantwoordelijk is voor amper 0,04% van de wereldwijde CO2-uitstoot en een verlaging in Nederland van 60% of zelfs 100% CO2-uitstoot tegen 2030 geen enkel meetbaar effect heeft op het klimaat van onze planeet, behoort blijkbaar niet tot de basiskennis van Jesse Klaver. Dat landen zoals China, India en zelfs Japan rustig verder gaan met het bouwen van nieuwe steenkool- en gascentrales, is blijkbaar ook nog niet doorgedrongen bij de groene klimaatgemeenschap.

Irrelevant

Iedere burger met gezond verstand kan zonder veel rekenwerk inzien dat het op wereldschaal totaal irrelevant is of Nederland nu de klimaatdoelen van het kabinet haalt of niet. Dit heeft geen enkele invloed op de wereldwijde uitstoot van CO2. Zoals de grafiek over de CO2-uitstoot sinds 1850 duidelijk maakt, moet de heer Klaver dringend met China en India gaan praten over een Aziatische “Green Deal”. Ze mogen van mij zelfs het vliegtuig nemen, dat kleine beetje CO2-uitstoot daardoor is te verwaarlozen als ze China en India kunnen overtuigen om het voorbeeld van Nederland te volgen.

Weet de heer Klaver dat grootvervuilers China en India vrolijk verdergaan met het verhogen van hun CO2-uitstoot als gevolg van het in gebruik nemen van nieuwe steenkoolcentrales en gascentrales? In beide landen is er geen klimaathysterie-beweging actief en is het regeringsbeleid gericht op het verhogen van de welvaart van hun burgers door het leveren van goedkope en betrouwbare energie.

Global Greening-effect

Nu ik toch bezig ben om de klimatologische basiskennis van de groene beweging te verbeteren is het gepast om erop te wijzen dat onze planeet al veertig jaar aan het vergroenen is dankzij het fertiliteitseffect van CO2. Een studie van de NASA met behulp van satellietmetingen spreekt – let u even op – zelfs van een Global Greening-effect, waardoor de aarde er twee keer de oppervlakte van de VS heeft bijgekregen aan planten en bomen. In werkelijkheid is de aarde dus een veel aangenamere planeet geworden met meer groen en meer zuurstof producerende planten.

Ferdinand Meeus.

Ik kan alleen maar hopen dat onze beleidsmakers en politici nu eindelijk eens kennisnemen van deze feiten.

Het gaat prima met onze groene planeet!

***

Over de auteur

Ferdinand Meeus Doctor in de wetenschappen (chemie, fotofysica, fotochemie); IPCC expert reviewer AR6.

***

Bron OpinieZ hier.

***