Foto: Shutterstock.

Van een onzer correspondenten.

Gisteren heeft een groep jongeren van Extinction Rebellion, met hun ouders en grootouders, door een groot spandoek en luid geschreeuw met slogans als ‘Rise up faster than the sea’ het zicht op de Nachtwacht van Rembrandt verstoord. Men eiste dat het Rijksmuseum de banden met o.a. vliegmaatschappij KLM verbreekt om zo de fossiele energie aan banden te leggen. De actie past in een strategie om kwetsbare en waardevolle kunst in het geding te brengen om aandacht te vragen voor een vermeende klimaatcrisis.

De actievoerders lieten de Nachtwacht zelf, die omgeven is met een glazen beveiliging, met rust.

‘Geen kunst op een ondergelopen planeet!’

Bij de Nachtwacht hielden ze een replica van het beroemde schilderij omhoog waarin de Nachtwacht gedeeltelijk onder water staat. Sommige actievoerders droegen ook T-shirts met onderwaterversies van andere bekende schilderijen.

Tijdens de actie sprak Yara (19) de bezoekers van het museum toe:

‘De wetenschap is duidelijk, we ontkomen er niet meer aan: de aarde warmt op, de zeespiegel stijgt en het weer wordt extremer en extremer. Dat dit te danken is aan de fossiele industrie is overduidelijk, een industrie waardoor het Rijksmuseum zich nog steeds laat sponsoren.’

Nachtwachtprotest opmaat voor blokkade van A12 komende zaterdag

Afgelopen najaar joegen demonstranten musea in binnen- en buitenland de stuipen op het lijf door enkele schilderijen met soep of tomatensaus te overgieten. In het Mauritshuis in Den Haag besmeurden activisten van de groep Just Stop Oil zo het Meisje met de parel van Johannes Vermeer, al bleef het doek onbeschadigd.

Volgens de Volkskrant lijkt het protest van zondag mede bedoeld om de aandacht te richten op het reeds aangekondigde grote protest van komende zaterdag. Die dag wil Extinction Rebellion opnieuw de A12 in Den Haag blokkeren.

Klimaatactivisten blokkeerden al vijf keer eerder de A12 bij Den Haag om aandacht te vragen voor de ‘miljarden euro’s subsidie die de fossiele industrie krijgt.’ Op 11 maart zou XR naar de Afsluitdijk gaan voor een ‘fietsblokkade’, maar ze kiezen er nu voor weer naar de A12 te gaan ‘vanwege het enorme momentum’. Ook de boeren komen dan naar Den Haag.

***

Bronnen o.a. hier en hier.

***