Koralen zijn verbazingwekkend aanpasbaar aan klimaatverandering.

Door Peter Ridd,

Een nieuwe studie gepubliceerd door de Global Warming Policy Foundation weerlegt alarmerende beweringen over de toestand van de koraalriffen in de wereld.

Volgens de auteur, eminente rifwetenschapper Peter Ridd, vertonen de officiële gegevens geen tekenen van langetermijntrends in de gezondheid van het rif. Inderdaad, de beste gegevens – voor het Great Barrier Reef in Australië – suggereren dat de koraalbedekking op recordhoogte staat.

Dokter Ridd zei:

Het publiek wordt constant verteld dat riffen onherstelbaar worden beschadigd door de opwarming van de aarde, maar verblekingen, waarover zoveel doemdenken bestaat, zijn gewoon de natuurlijke reactie van koralen op veranderingen in de omgeving. Ze zijn een buitengewoon aanpasbare levensvorm en verblekingen worden bijna altijd gevolgd door een snel herstel.

Peter Ridd.

Dr. Ridd suggereert dat koralen in plaats van te worden gezien als bedreigd door klimaatverandering, eigenlijk moeten worden erkend als een van de organismen die het minst waarschijnlijk schade zullen oplopen in een opwarmende wereld.

Koralen halen energie uit een symbiotische relatie met verschillende soorten algen. Wanneer de omgevingsomstandigheden veranderen, kunnen ze snel overschakelen naar een andere soort die beter geschikt is voor de nieuwe omstandigheden. Deze vormverandering betekent dat de meeste tegenslagen die ze ondergaan van korte duur zullen zijn.

Dr. Ridd zegt dat de echte risico’s voor riffen voortkomen uit overbevissing en vervuiling.

De GWPF verzocht om reacties op dit artikel van auteurs die het waarschijnlijk niet eens zouden zijn met de conclusies. Geen van de gecontacteerde auteurs ging op deze uitnodiging in.

***