Robbert Dijkgraaf. Foto: Shutterstock.

Van een onzer correspondenten.

Wetenschapsminister Dijkgraaf heeft zich tijdens een werkbezoek aan de TU Delft deze week laten informeren over de techniek van windturbines. Hij werd door de TUD op twitter bedankt voor zijn bezoek. De bewindsman zegt over dit onderwerp ‘flink’ bijgespijkerd te zijn.

De minister en de TUD delen een gemeenschappelijk sentiment: beide bedrijven het tomeloze klimaatalarmisme. Zo schrijft de TU Delft op de eigen windturbine-pagina:

‘Recordtemperaturen, extreme droogte, overstromingen, smeltend zee-ijs, harde wind: radicale weersomstandigheden komen steeds vaker voor en hebben een verwoestend effect op ons leven.’

En ook Dijkgraaf blijft klimaatsomberaar, ondanks massief wetenschappelijk bewijs dat er helemaal geen klimaatcrisis is:

‘We kunnen ons nauwelijks voorstellen hoe de wereld eruitziet nádat de oorlog in Oekraïne voorbij is. Nádat we fossiele brandstoffen uitgefaseerd hebben. Nádat we de klimaatverandering een halt hebben toegeroepen en onze natuur hebben veiliggesteld.’ Zie hier.

De oceanen lijken een groeimarkt voor turbines en overheidsfinanciering kan een steun in de rug zijn. Hij sprak met jonge onderzoekers over te ontvangen subsidies.

TU Delft heeft daarom grootse plannen met drijvende windturbines die geschikt zijn voor oceanen om zo het gebruik van fossiele brandstoffen aan banden te leggen. Nederland grenst aan een ondiepe zee, zodat windturbines hier op de zeebodem kunnen worden geplaatst.

Een TUD-wetenschapper:

‘Zodra de zee dieper is dan ongeveer vijftig meter, kun je de molens niet meer vastzetten op de bodem. Althans, het is dan veel gedoe en niet meer rendabel. Je zult ze op drijvende platforms moeten zetten die je met kabels en ankers op hun plek houdt.’

De oceanen lijken een groeimarkt voor turbines en overheidsfinanciering kan een steun in de rug zijn. Hij sprak met jonge onderzoekers over te ontvangen subsidies. Dijkgraaf eerder:

‘De overgang naar duurzame energie is één van de grootste opgaven waar we voor staan.‘

D66 inmiddels kennende is men, net zoals bij het stikstofdossier, niet van plan om van de ingeslagen rampkoers af te wijken qua klimaatbeleid. Dat wordt spannend aanstaande dinsdag in het torentje bij Rutte.

Gaat het door D66 ingekleurde klimaatbeleid, naast stikstof, ook mee kopje onder? Tijdens zijn werkbezoek leerde Dijkgraaf in ieder geval nog ‘bellenblazen’.

***

Bron hier.

***