Foto: Shutterstock.

Van een onzer correspondenten.

Met de verkiezingen in het vooruitzicht en door het volledig vastlopen van eerder vastgestelde klimaatmaatregelen willen Nederlandse en Europese politici de druk fors verhogen. Volgens klimaatminister Rob Jetten valt er zelfs niets meer te kiezen als het om klimaatbeleid gaat:

‘Als kabinet spreken we de komende weken over extra maatregelen om de klimaatdoelen te halen. Dat worden intensieve gesprekken. We hebben het hier over de grootste uitdaging van onze tijd, die veel van ons allemaal zal vragen. Maar laat ik duidelijk zijn: wat mij betreft zijn er geen taboes als het gaat om nieuwe klimaatmaatregelen.’

Rob Jetten:

Doel van Parijs is tot nu toe niet in beeld. Dat betekent dat we nóg meer moeten doen.

Jetten heeft naar eigen zeggen de ambities voor wind op zee ver-15-voudigd en binnenkort worden weer nieuwe parken aangesloten. Verhuurders worden verplicht om huizen met slechte energielabels het snelst te verduurzamen om de 60% minder CO2-uitstoot in 2030 te halen.

De EU wil milieuregels kunnen negeren om snel ‘groene fabrieken’ te bouwen.

Voor de politieke fijnproever wordt duidelijk dat Jetten terughoudend is over kernenergie. Daarover moet worden ‘gepraat’, terwijl hij wel een kwantificering geeft als het gaat om stikstofuitstoot en de groei van windmolens: minder vee, meer windmolens.

Jetten:

‘We zullen het allemaal moeten doen willen we klimaatverandering effectief afremmen. Dat betekent dus minder vee, meer windmolens, ook op land, en praten over kernenergie. Voor taboes is geen ruimte.’

Maar ook Brussel drukt hevig op de noodknop van het klimaatalarmisme. In de Europese Unie moeten bouwers van fabrieken voor groene producten als zonnepanelen en windmolens veel sneller een vergunning krijgen dan nu het geval is. De negatieve impact op het milieu moet daarbij zo nodig genegeerd kunnen worden.

PvdA en GroenLinks eisen inmiddels van Rutte IV een extra Green Deal, bovenop de vastgelopen peperdure klimaatplannen van Rutte IV maar nog weer bovenop de miljarden kostende Europese Green Deal van Eurocommissaris Frans Timmermans (PvdA).

Om met klimaatbestuurder Ed Nijpels (VVD) te spreken:

‘Klimaatbeleid is een feest voor de portemonnee …’

***

Bronnen: hier en hier.

***