Van een onzer correspondenten.

Landschapsfotografen en natuurliefhebbers kunnen nu hun beleving van een bijzonder Nederlands landschap nog vastleggen en ondergaan. Grootouders kunnen nu nog hun kleinkinderen laten genieten van een lucht zonder draaiende ijzeren wieken tussen de wolken.

Komt dat nog zien.

Want Twente heeft op dit moment nog geen enkele windmolen. Maar als het aan de provincie ligt, komen er vier grote windturbines aan de rand van De Lutte, vlakbij de grens met Duitsland. Actievoerders stellen:

‘Windmolens horen niet in het Twentse landschap.’

Omwonenden zien de reusachtig malende wolkenkrabbers helemaal niet zitten. Zij vrezen voor geluidsoverlast, slagschaduw en gezondheidsrisico’s.

De tegenstanders benadrukken niet tegen windmolens te zijn. Zij zeggen:

Windmolens op de Noordzee is oké, maar wij vinden het hier in het Twentse landschap niet toepasselijk. Er zijn betere plekken in Nederland waar het wel zou kunnen.’

‘Soms zeggen ze dat het niet waait in Twente.’

Jan Nijhuis van Stichting Tegenwind, strijdt tegen de windturbines in Twente. Net over de grens met Duitsland is al een klein park gebouwd op een groot industriegebied, maar niet in een bewoond landschap zoals de plannen nu zijn met Twente. Nijhuis:

‘Hier wonen mensen. Je kunt dat de mensen niet aandoen.’

‘Zorgen moeten een plek krijgen’

Gedeputeerde Tijs de Bree (PvdA) zegt te luisteren naar alle zorgen die er zijn.

‘Het is zoeken naar de beste plek en dat is soms lastig. Je moet rekening houden met een heleboel factoren’,

vertelt de bestuurder bij Omroep Oost. De Bree wijst naar de Duitse windmolens, een paar kilometer verderop.

‘Wij denken dat het hier in dit gebied mogelijk is om windmolens te realiseren. Er heeft zich een initiatiefnemer gemeld en wij gaan dat initiatief bekijken.’

De zorgen van Nijhuis over externe veiligheid, geluid en hinder, moeten daar een plek in krijgen, aldus de bestuurder. Valt de veiligheid niet te garanderen, dan worden ze niet geplaatst. Kan het wel, dan gaat men het project verder brengen ‘met elkaar’.

***

Er zijn al eerder acties en petities geweest. Zie hier.

Bron hier.

***