Greta Thunberg.

Door Bill Muehlenberg

Vertaling Martien de Wit.

Stel je voor: het schijnt dat Greta Thunberg nu een toptheologe is…??? Ja, ik besef dat eredoctoraten meestal niet het papier waard zijn waarop ze zijn gedrukt, maar in wat wel de grap van het decennium moet zijn, heeft klimaatactiviste (en sommigen zullen zeggen: alarmist) Greta Thunberg een eredoctoraat in de theologie gekregen van de theologische faculteit van de universiteit van Helsinki.

De 20-jarige Zweedse is al eerder geëerd met een doctoraat door de Belgische universiteit van Bergen en ze werd in 2019 uitgeroepen tot Time’s ‘Person of the Year‘. Ze wordt door velen gezien als onze ‘enige hoop’ om de apocalyps te stoppen. Ongeveer het enige eerbetoon dat nog overblijft is haar uit te roepen tot de langverwachte Messias.

Maar voor zover ik weet heeft Thunberg geen enkele theologische overtuiging – zeker geen christelijke. Als dat het geval is, waarom hebben we dan een andere universiteit die haar tot theologe verklaart? Wow, niet slecht voor een dag werk…

“…ze heeft ons allen een taak gegeven die verder reikt dan onze alledaagse keuzes door haar acties,” zei de faculteit.

Het gaat niet om de combinatie van geloof en klimaat, maar om het verband tussen Thunbergs klimaatactivisme en de wetenschap. Als faculteit zijn wij het eens met de fundamentele doelstellingen die zij uitdraagt,” voegde professor Martti Nissinen eraan toe. “De aarde is Gods schepping en wij zorgen ervoor. Er zijn al enkele teksten in het Oude Testament, bijvoorbeeld in de Profeten, die handelen over klimaatverandering. Veel dingen zijn veranderd sinds de Bijbel werd geschreven, maar veel is hetzelfde. De mensen zijn dezelfde, God is dezelfde en de aarde is dezelfde. Alleen de zorgen zijn groter.”

Theologie, zoals ik voor sommige mensen misschien aan moet herinneren, is een woord dat gemakkelijk te ontleden is. Het heeft te maken met de studie van God. Ik weet niet wat de jonge Greta heeft bijgedragen aan die studie. Geen, vermoed ik. Maar nu moeten we haar beschouwen als een grote academische geest.

Dit is een vrouw die geen bachelor heeft gehaald en beroemd is omdat ze haar middelbare schoolopleiding heeft overgeslagen om jarenlang te protesteren. Maar dat doet er allemaal niet toe. In onze postmoderne wereld wint het beeld het altijd van de inhoud. Nergens is dit meer waar dan in de politiek van de klimaatwetenschap, waar elk idee moet worden onderschreven en aangenomen als evangelie.

Maar dat Greta geen belangrijke christelijke theologe is, wil niet zeggen dat ze niet religieus is. Voor velen is zij een religieus figuur en haar religie is natuurlijk het radicale milieudenken. De aanhangers ervan aanbidden het groene altaar en willen dat wij allemaal hetzelfde doen.

Voor veel mensen die vandaag de dag de enige echte christelijke God overboord hebben gegooid, wordt het vacuüm vervangen door verschillende substituten. Een hardcore groene religie is daar één van. We moeten allemaal leven voor iets dat groter is dan wij zelf en als we degene afwijzen die ons geschapen heeft, dan lopen we weg met goedkope imitaties.

Het aanbidden van Moeder Aarde, Gaia, of Diepgroene spiritualiteit is één manier om verder te gaan. En dit is niet nieuw: mensen zijn altijd al op zoek geweest naar alternatieve religies om te omarmen. Al in 1982 merkte de Amerikaanse socioloog Robert Nisbet (overleden in 1996) op dat het milieudenken de derde grote verlossende beweging in de menselijke geschiedenis is geworden, na het christendom en het marxisme. Zoals hij schreef in Prejudices: A Philosophical Dictionary [Vooroordelen: Een filosofisch Woordenboek] (Harvard University Press):

‘Van het Evangelie van de Kapitalistische Efficiëntie tot het Evangelie van het Utopisme’ zou hier heel goed als ondertitel kunnen dienen. Het is heel goed mogelijk dat wanneer de geschiedenis van de twintigste eeuw uiteindelijk wordt geschreven, de belangrijkste sociale beweging van die periode zal worden beoordeeld als het milieuactivisme. Op gang gekomen aan het begin van de eeuw als een poging van een paar vooruitziende individuen in Amerika om een verstandig gebruik van natuurlijke hulpbronnen te bewerkstelligen in het belang van een zo lang mogelijke economische groei, is de milieubeweging vandaag de dag bijna een massabeweging geworden, waarvan het huidige doel weinig minder is dan de transformatie van regering, economie en maatschappij in het belang van wat alleen maar de bevrijding van de natuur van menselijke uitbuiting kan worden genoemd. Het milieu is nu goed op weg om de derde grote golf van verlossende strijd in de westerse geschiedenis te worden, de eerste was het christendom, de tweede het moderne socialisme. Op zijn manier heeft de droom van een perfecte fysieke omgeving alle revolutionaire mogelijkheden die lagen in zowel de christelijke visie van de door Christus verloste mensheid als in de socialistische, voornamelijk marxistische, profetie van de van sociaal onrecht bevrijde mensheid.

Ja, het is inderdaad een religie. En laten we niet vergeten dat voor degenen die in de religieuze business willen gaan, valse profeten meestal niet erg hoog staan aangeschreven en niet erg goed worden behandeld.

En natuurlijk gedijen radicale groenen op het vertellen van sterke verhalen met ongefundeerde beweringen om het publiek bang te maken. We hebben een lange lijst van valse voorspellingen van deze mensen. Beschouw een recent voorbeeld van een mislukte bewering: Greta heeft de krantenkoppen gehaald toen ze in juni 2018 een tweet verwijderde die ze op de sociale media had gezet.

‘Een topklimaatwetenschapper waarschuwt dat de klimaatverandering de hele mensheid zal uitroeien tenzij we de komende vijf jaar stoppen met het gebruik van fossiele brandstoffen.’

Zoals een bericht over dit onderwerp zegt:

Het Gritpost-artikel waar Thunberg naar linkte is ook verwijderd, maar het is nog steeds toegankelijk via het webarchief. In het stuk citeert auteur Scott Alden Harvard-professor James Anderson, die in 2018 beweerde dat al het Arctische zee-ijs zou verdwijnen als de mens de komende vijf jaar koolstof in de atmosfeer blijft uitstoten.

Gritpost citeert Anderson die tijdens een toespraak aan de Universiteit van Chicago zei dat ‘herstel zo goed als onmogelijk is […] zonder een transformatie van de industrie in de stijl van de Tweede Wereldoorlog – een versnelling van de inspanning om koolstofvervuiling te stoppen en uit de atmosfeer te verwijderen, en een nieuwe inspanning om zonlicht weg te reflecteren van de polen van de aarde.’

Hij voegde eraan toe dat “dit binnen de komende vijf jaar moet gebeuren,” en dat “de kans dat er na 2022 nog permanent ijs op de Noordpool overblijft in wezen nul is.

Maar zulke volslagen onzinnige en overduidelijk valse voorspellingen en profetieën zijn schering en inslag. Er staan nog veel meer tikkende klokken op het punt te verlopen, sommige met extreme claims. Waarom creëren bewegingen termijnen? Is het omdat de massa’s veel gemakkelijker te manipuleren en te controleren zijn als ze vervuld zijn van angst en paniek?

Bill Muehlenberg.

Het lijkt erop dat de afgelopen jaren met de Covid-rage dat punt onomstotelijk heeft bewezen. De formule is eenvoudig: laat God vallen en stel een of andere ‘oorzaak’ in zijn plaats, voer de ingebeelde scenario’s op en jaag de mensen de stuipen op het lijf en ze zullen zich allemaal gemakkelijk aan alles onderwerpen. Werkt als een betovering. Zoals ik 25 jaar geleden al schreef:

Zoals G.K. Chesterton ooit zei: “Het gevaar wanneer mensen niet meer in God geloven is niet dat ze in niets geloven, maar dat ze in alles geloven.” Milieugeestdrift kan die van elke religieuze fanatiekeling evenaren, vaak met schadelijke gevolgen. Radicaal milieuactivisme leunt vaak op emotie en doemdenken, maar is gebaseerd op weinig wetenschappelijke feiten. Slechte wetenschap, samen met opzettelijke misleiding van de kant van radicale groenen, gekoppeld aan een sympathiek medium, heeft geleid tot een aantal overheidsmaatregelen die contraproductief zijn geweest. Door de ernst van milieuproblemen te overdrijven, zijn opdringerige, bestraffende overheidscontroles ingesteld die het probleem al dan niet oplossen, maar veel doen om de macht van de Grote Overheid te vergroten en veel doen om de eigendomsrechten van individuele burgers te bedreigen.

Sorry Heilige Greta, maar je nepdoctoraat maakt totaal geen indruk op me. Het laat me eerder koud – ondanks alle opwarming van de aarde.

***

Bron hier.

***

Voor de ondertekening van het Manifest Klimaatalarm 2023 klik hier.