Wetenschappelijke beoordeling of milieuactivisme? Kies maar. 

Door Roger Pielke Jr.

Het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) is meer dan 35 jaar geleden opgericht als een wetenschappelijk beoordelingsorgaan. Wetenschappelijke beoordelingen zijn op veel gebieden van cruciaal belang om beleidsmakers en het publiek te helpen identificeren wat bekend is en wat onzeker is, en waar er betwisting, onzekerheden en gebieden van fundamentele gebrek aan kennis zijn. Dergelijke beoordelingen kunnen ons ook helpen om beleidsopties en verwachtingen te begrijpen over hoe verschillende keuzes tot verschillende resultaten kunnen leiden.

Trouwe lezers van The Honest Broker zullen zich herinneren dat ik bezwaar heb gemaakt tegen het recente IPCC Sixth Assessment Report (AR6) op basis van een onaanvaardbaar aantal fouten en omissies op mijn expertisegebieden, evenals het overdreven vertrouwen in de meest extreme klimaatscenario’s. Vandaag bekijk ik de zelf beschreven politieke agenda van het IPCC en betoog ik dat de instelling zich op een keerpunt bevindt.

Voordat ik verder ga, wil ik duidelijk zijn over wat ik bedoel als ik het heb over ‘het IPCC’. In zekere zin bestaat er niet zoiets als ‘het IPCC’. Het beoordelingsproces van de organisatie omvat vele honderden mensen die hun werk doen in drie werkgroepen om vele tientallen hoofdstukken te produceren, die een breed scala aan onderwerpen behandelen. De werkgroepen zijn grotendeels onafhankelijk van elkaar en zelfs hoofdstukken binnen dezelfde werkgroep kunnen grotendeels onafhankelijk van andere hoofdstukken worden geschreven.

In een andere zin bestaat er inderdaad zoiets als het IPCC – met name het leiderschap en de meest betrokken deelnemers. Deze deelnemers vertegenwoordigen een soort kerngroep met een gedeeld gevoel van doel en een overkoepelende inzet voor een gemeenschappelijke politieke agenda. Voor sommige mensen staat hun hele carrière in het teken van het IPCC. Deze kerngroepdeelnemers hebben wel een gemeenschappelijke politieke agenda die in verschillende mate terug te vinden is in de rapporten.

Dus wat is de politieke agenda van de IPCC-groep? Maatschappelijk transformatie.

Toen het IPCC in maart zijn syntheserapport uitbracht, kondigde het aan:

Als men nu de juiste actie onderneemt, kan dit leiden tot de maatschappelijke transformatie die essentieel is voor een duurzame, rechtvaardige wereld.

Het zou gemakkelijk zijn om deze zin af te schrijven als adviseurachtige en lege buzzwords. Maar het begrip ‘maatschappelijke transformatie’ wordt veel gebruikt in de academische literatuur over klimaat en het IPCC definieert duidelijk wat ‘maatschappelijke transformatie’ betekent.

In zijn AR6 Working Group 3-rapport legt het IPCC uit dat transformatie meer inhoudt dan alleen de overgang van het ene type technologie naar het andere.

Hoewel transities gepaard gaan met ‘processen die ontwikkelingspaden verschuiven en energie, transport, stedelijke en andere subsystemen heroriënteren’ (Loorbach et al. 2017) (hoofdstuk 16), is transformatie de resulterende ‘fundamentele reorganisatie van grootschalige sociaal-economische systemen’ (Hölscher e.a. 2018). Een dergelijke fundamentele reorganisatie vereist vaak dynamische overgangsprocessen in meerdere fasen die alles veranderen, van overheidsbeleid en heersende technologieën tot individuele levensstijlen en sociale normen tot bestuursarrangementen en instellingen van de politieke economie.

Transformatie betekent dat alles verandert.

Wat zijn voorbeelden van dit soort veranderingen? Het IPCC identificeert:

“het potentieel voor deugdzame cycli op individueel niveau en bredere sociale veranderingen die uiteindelijk het klimaat ten goede komen.”

Het IPCC gaat verder:

Het uitgangspunt voor deze deugdzame cirkel zijn innerlijke overgangen. Binnen individuen, organisaties en zelfs grotere jurisdicties vinden innerlijke transities plaats die overtuigingen en acties met betrekking tot klimaatverandering veranderen (Woiwode et al. 2021). Een innerlijke transitie binnen een individu (zie bijv. Parodi en Tamm 2018) houdt typisch in dat een persoon een dieper gevoel van vrede krijgt en de bereidheid om anderen te helpen, evenals de bescherming van het klimaat en de planeet. . .”

Wat zijn voorbeelden van dergelijke “innerlijke overgangen”? Het IPCC legt uit:

Er zijn ook voorbeelden gezien met betrekking tot een vergelijkbare reeks innerlijke overgangen naar individuen, organisaties en samenlevingen, waarbij postontwikkeling, negatieve groei of niet-materiële waarden worden omarmd die een uitdaging vormen voor koolstofintensieve levensstijlen en ontwikkelingsmodellen . . .

Het IPCC bespreekt het belang van “negatieve groei” voor zijn visie op transformatie in zijn AR6 Working Group 2-rapport:

Consumptieverminderingen, zowel vrijwillig als door het beleid geïnduceerd, kunnen positieve en dubbele dividendeffecten hebben op de efficiëntie, evenals een vermindering van het energie- en materiaalgebruik . . . een koolstofarme transitie in combinatie met sociale duurzaamheid is mogelijk, zelfs zonder economische groei (Kallis et al. 2012; Jackson en Victor 2016; Stuart et al. 2017; Chapman en Fraser 2019; D’Alessandro et al. 2019; Gabriel en Bond 2019; Huang et al. 2019; Victor 2019). Dergelijke negatieve growth-routes kunnen cruciaal zijn om de technische haalbaarheid van mitigatie te combineren met sociale ontwikkelingsdoelen (Hickel et al. 2021; Keyßer en Lenzen 2021).

Deze opvattingen zijn ongetwijfeld legitiem en oprecht. Maar ik betwijfel ten zeerste of een klimaatagenda die gericht is op het veranderen van alles, gebaseerd op innerlijke transities ter ondersteuning van negatieve groei heel ver zal komen in Peoria, laat staan ergens anders. Meer in het algemeen, waarom worden ze gebruikt om een wetenschappelijke beoordeling te geven?

Ik ben geenszins de eerste om te erkennen dat het IPCC een politieke agenda heeft die gericht is op transformatie. Lidskog en Sundqvist schrijven in 2022 daarover:

Transformatie is een modewoord geworden binnen wetenschappelijke en politieke discoursen waarin wordt gesteld dat ’transformatie’ de oplossing is voor veel ernstige milieu-uitdagingen. Deskundige organisaties zoals het IPCC en IPBES hebben benadrukt dat transformatie die nodig is om milieu-uitdagingen het hoofd te bieden (IPCC, 2018IPBES, 2019). . . Hoewel transformatie wordt gezien als de weg vooruit en als een onomstreden ambitie – het is moeilijk om iemand te vinden die er kritisch over is – is de betekenis ervan toch onduidelijk.

De acceptatie van transformatie als een dominante politieke doelstelling in IPCC AR6 (en in het IPCC 1.5-rapport daarvoor) vertegenwoordigt een afwijking van een meer politiek neutraal gebruik van het concept in het IPCC Fifth Assessment Report (AR5). In 2014 beschreef de AR5 “transformatietrajecten” om te verwijzen naar technologische alternatieven voor mitigatie, niet om te eisen dat alles in de samenleving moet veranderen:

Om de concentraties van broeikasgassen op elk niveau te stabiliseren, zijn forse reducties van de uitstoot van broeikasgassen nodig. Met name de netto wereldwijde CO2-uitstoot moet op termijn naar of onder nul worden gebracht. Emissiereducties van deze omvang vereisen grootschalige transformaties in menselijke samenlevingen, van de manier waarop we energie produceren en verbruiken tot hoe we het landoppervlak gebruiken. Hoe ambitieuzer het stabilisatiedoel, hoe sneller deze transformatie moet plaatsvinden. Een natuurlijke vraag in deze context is wat het transformatiepad naar stabilisatie zal zijn; dat wil zeggen, hoe komen we van hier naar daar?

Het IPCC AR5 erkende dat er veel manieren zijn om de accumulerende broeikasgassen (BKG’s) in de atmosfeer aan te pakken:

Er is geen enkele weg naar stabilisatie van broeikasgasconcentraties op welk niveau dan ook. In plaats daarvan belicht de literatuur een breed scala aan transformatiepaden. Keuzes zullen bepalen welk pad wordt gevolgd. . .

Deze uitgebreide kijk op beleidsmogelijkheden staat ver af van “processen die alles veranderen” en een “diepgaand gevoel van vrede”. De IPCC AR5 en AR6 zijn terecht bekritiseerd omdat ze geen grotere reeks mogelijkheden voor mitigatie overwegen (met name billijkheid), wat ook een politieke oriëntatie weerspiegelt.

Het IPCC – of om preciezer te zijn, invloedrijke elementen binnen het IPCC – lijkt gevangen te zijn genomen door een kerngroep met gedeelde politieke opvattingen over klimaat. Deze opvattingen omarmen concepten als negatieve groei en planetaire grenzen en zetten het klimaatbeleid op zijn kop zodat doelen middelen worden.

Transformatie beschouwt klimaatbeleid als een hefboom om ‘alles te veranderen’. De uitgedrukte behoefte aan dergelijke ingrijpende veranderingen in de hele samenleving is gebaseerd op een angstaanjagende, zelfs apocalyptische kijk op de toekomst. Zoals het hoofd van het IPCC in maart aanspoorde, onderstreept het IPCC

“de urgentie om meer ambitieuze actie te ondernemen en laat het zien dat we, als we nu handelen, nog steeds een leefbare, duurzame toekomst voor iedereen kunnen veiligstellen.”

De politieke agenda van het IPCC leest alsof deze is ontwikkeld door rijke Amerikaanse en Europese academici. De miljarden mensen over de hele wereld die misschien geen energiediensten of voldoende voedsel hebben, zouden waarschijnlijk een agenda van verandering verwelkomen. In plaats daarvan legt het IPCC de nadruk op transformatie in de levensstijl van gewone mensen in rijke landen. Het recente syntheserapport legde uit:

“Veel mitigatiemaatregelen zouden voordelen hebben voor de gezondheid door minder luchtverontreiniging, actieve mobiliteit (bijv. wandelen, fietsen) en verschuivingen naar duurzame gezonde voeding.”

Ik twijfel er niet aan dat velen die aan IPCC AR6 hebben gewerkt dit bericht zullen lezen en zullen zeggen: “Hmmm, ik heb daar nog nooit iets van gezien”, anderen zouden kunnen zeggen: “Ja, dat is onze agenda, dus wat?” en weer anderen zouden kunnen zeggen: “Ik heb een andere politieke of professionele agenda die ik in het rapport heb opgenomen.”

Verder kan men zeker in de bijna 10.000 pagina’s van de AR6-rapporten duiken en selectief een ander politiek verhaal construeren. Ik betoog echter dat ’transformatie is wat in het jargon van symboolpolitiek het ‘hoofdsymbool’ wordt genoemd – het dominante politieke kader van de AR6.

Roger Pielke Jr..

Het IPCC is duidelijk afgeweken van zijn rol als wetenschappelijke beoordelingsorgaan en houdt zich nu veel meer bezig met politieke belangenbehartiging. Het is nooit een goed idee om tegelijkertijd te proberen te beoordelen en te pleiten. Ik veronderstel dat de politieke agenda van het IPCC voor transformatie meer dan een kleine rol speelt in zijn koppige afhankelijkheid van onwaarschijnlijk extreme scenario’s en zijn vele fouten en weglatingen met betrekking tot de wetenschap van extreem weer en rampen – die beide helpen om de vraag naar dringende en grootschalige maatschappelijke verandering.

Het IPCC bevindt zich op een tweesprong en moet hervormd worden. Het moet ofwel werken als een betrouwbaar wetenschappelijk beoordelingsorgaan, ofwel zijn huidige rol als belangenbehartigingsgroep voor het milieu volledig omarmen. Er is geen middenweg.

***

Bron hier.

***