Van een onzer correspondenten.

Zomaar publiceerde vorige week Der Spiegel een hoofdartikel waarin het warmtepomp-beleid van klimaatminister Robert Habeck (Die Grünen) aan de kaak werd gesteld. De minister was afgebeeld als een bezwete en vermoeide installatiemonteur die het ook niet meer weet hoe het moet met de warmtepomp. Het artikel zit achter een betaalmuur.

Der Spiegel:

Operatie warmtepomp: duur en omstreden

Groene overijverigheid in de chaos. Drie miljoen warmtepompen hebben Europeanen aangeschaft. Sommige landen hebben al langer een rem op olie- en gasverwarming. Wat nu op Duitsland afkomt.’

Al langer tekende het weekblad kritische geluiden op waar het gaat om het Duitse groene klimaatbeleid. Zo bracht de redactie eerder deze maand een reconstructie hoe Duits vastgoed ‘met spoed’ geschikt te maken zou zijn voor klimaatvriendelijker verwarmingssystemen. Der Spiegel inmiddels:

‘Een project dat in de oren van de minister van Economische zaken dreigt te ontploffen.’

Der Spiegel: Het moeilijke afscheid van het vuur.

Op zijn video – dagboek meldt de Duitse opiniemaker en vastgoedinvesteerder Alexander Raue dat de energiewet voor nieuwe gebouwen niet functioneert en een grote ‘disaster’ is. In zijn visie is wat Der Spiegel nu uiteindelijk bericht al lang bij experts bekend.

Zie hier.

Het weekblad nu:

‘Mensen zijn onzeker gemaakt. De staat heeft in de kelderruimte van burgers niets te zoeken. Dat wat in Berlijn is bedacht, werkt niet. (…) Huizenbezitters, handwerkslieden en industrie groeit de ‘Wärmewende’ boven het hoofd. Maar het moet duidelijk zijn: de emissies moeten naar beneden. Kan Duitsland dat wel ‘schaffen?’

Een reactie van een Duitse lezer:

‘Mijn huis stamt uit 1923, na de Eerste Wereldoorlog. Geen vloerverwarming mogelijk i.v.m. vloerdelen. Dankzij kostbare externe isolatie heb ik de originele kachelverwarming kunnen ombouwen naar gasverwarming. Verplichte warmtepompen zouden onvermijdelijk leiden tot een nieuwbouwactie en een de facto onteigening via een noodverkoop, want geen enkele bank zou een oude vrijgezel zo’n hoge lening geven voor een totale renovatie! Maar dat is wat de welverdiende groene latte koffiedrinkers willen! Ze willen via de achterdeur een koopje doen op het eigendom van iemand anders!’

Woensdag zou het ‘Gebäudeenergiegesetz‘ in de Bondsdag worden behandeld, maar dat heeft regeringspartner FDP tegengehouden. De FDP wil dat het wetsvoorstel grondig wordt aangepast voordat de Bondsdag zich er over buigt.

***

Bron o.a. hier.

***