Van een onzer correspondenten.

Energievergelijk.nl heeft een helder overzicht van de kosten voor de warmtepomp op een rijtje gezet, mede in het licht van de komende verplichte aanschaf van een warmtepomp. Mensen konden reageren.

Klimaatminister Rob Jetten eerder:

‘Vanaf 2026 wordt de (hybride) warmtepomp de norm voor het verwarmen van woningen die niet op een warmtenet worden aangesloten. Een warmtepomp levert niet alleen een forse gasbesparing op, maar is ook goed voor de energierekening en het klimaat!’

Is je cv-ketel binnen een paar jaar aan vervanging toe? Let dan op, want het vervangen van dit apparaat wordt een stuk duurder, stelt de vergelijkingsite voor energie. Vanaf 2026 wordt het namelijk verplicht om een hybride warmtepomp aan te schaffen. Een gewone hr-ketel volstaat dan niet meer. De verplichting is het gevolg van een nieuw pakket aan klimaatregelingen dat het kabinet begin mei aankondigde. Hiermee is een investering van 9,3 miljard euro gemoeid.

‘Een warmtepomp is tot een buitentemperstuur van 5 graden Celcius qua energiekosten min of meer concurrerend met gas stoken – je schiet er niets mee op. Onder de vijf graden legt de warmtepomp het af tegen gas stoken en leg je geld bij. In de winter is het vaak en lang kouder dan vijf graden Celcius. Samenvattend kost een warmtepomp een flinke investering die je NIET terug kunt verdienen.’

Reactie van Peter D

De kosten voor een hybride warmtepomp zijn aanzienlijk. Hou rekening met een investering van minimaal 6.500 euro voor het apparaat zelf, inclusief installatie. Voor modellen met meer vermogen ben je al snel 10.000 euro kwijt.

‘Een bittere pil’, zo stelt Bart Koenraadt van Energievergelijk.nl.

Exemplaren die ervoor zorgen dat je volledig van het gas af kunt, zijn nog duurder. De investering ligt dan rond de 15.000 tot 20.000 euro. Er zijn ook fluisterstille bodem-warmtepompen, die gebruik maken van een andere techniek. Deze zijn vaak nog wat efficiënter, maar kosten wel 30.000 tot 40.000 euro.

‘Los van de kosten, het stroomnet kan de zonnepanelen al niet verwerken. Dan moeten er straks ook nog 7 miljoen huishoudens een warmtepomp gaan gebruiken? Ik zie de donkere dagen al letterlijk aankomen.

Reactie van Patrick

Iedereen die een warmtepomp wil aanschaffen, krijgt subsidie van de overheid. De hoogte van de subsidie hangt af van het type pomp en het vermogen:

  • Hybride warmtepomp: € 1.950 tot € 3.000
  • Volledige lucht/water warmtepomp: € 1.950 tot € 4.500
  • Bodem-warmtepomp: € 3.750 tot € 6.000

Dit zijn gangbare bedragen. Voor bepaalde modellen (en vermogens) kan het subsidiebedrag zelfs nog hoger liggen. De precieze subsidiebedragen per model (en vermogen) staan hier. Huishoudens met een laag inkomen kunnen een gunstige lening aanvragen via het nationale warmtefonds.

Een hybride warmtepomp bestaat uit een kleine warmtepomp en een cv-ketel:

  • De warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht en gebruikt dit om water te verwarmen.
  • Als het koud is, springt de cv-ketel bij om extra te verwarmen.

Het idee van de warmtepomp is het dat gasverbruik in de woning omlaag gaat, wat ook gunstig is voor de energierekening.

‘Heb van een vertegenwoordiger cq. Verkoper van warmtepompen begrepen dat een warmtepomp in een huis vanaf het jaar 1975 en ouder, het huis niet verwarmt krijgt. Weet iemand hier meer over.’

Reactie Jack

 

@Jack
Inderdaad, werkt alleen als je extreem geïsoleerde woning hebt. Bij oude woning zul je dus de hele schil moeten na-isoleren of vervangen (ongesubsidieerd). Vloer, dak, wanden, beglazing. En veelvoud van de aanschafkosten van een warmtepomp. Succes allemaal!

Reactie Joop

De terugverdientijd voor een warmtepomp verschilt sterk. Schattingen gaan uit van gemiddeld zeven jaar, maar in sommige gevallen kan dit meer dan 10 jaar duren. Er zijn een aantal groepen die niet verplicht worden gesteld een warmtepomp aan te schaffen als de cv-ketel in 2026 (of daarna) aan vervanging toe is.

Er geldt een uitzondering voor:

  • Huishoudens die wonen in een appartement of monument
  • Huishoudens die binnen de komende jaren worden aangesloten op een warmtenet

Voor alle overige woningen, zoals rijtjeshuizen en vrijstaande woningen, geldt de verplichting wel. Ook winkels, scholen en kantoren moeten eraan geloven, schrijft Energievergelijk.nl

@Jet

Het probleem waar je in Nederland doorgaans tegen aanloopt zijn de vergunningen/ontzeggingen aangezien het de buitenkant betreft. Vaak word er dan ook gekozen om vanuit binnen het huis te isoleren (dat kost je wel wat m²).

Reactie Kees Hoogtevrees

***

Bron: hier

***