Het Amerikaans Heartland Institute heeft onlangs een brochure voor leraren en studenten uitgebracht waarin een dertigtal prominente klimaatthema’s worden behandeld.
Climategate.nl zal in de komende tijd aan een aantal hoofdstukken uit deze brochure aandacht schenken.
***
Landbouwproductie
Nu het klimaat licht is opgewarmd, hebben de oogstopbrengsten in de VS bijna elk jaar nieuwe records neergezet. Hetzelfde geldt ook voor bijna alle andere naties. Grotendeels dankzij langere groeiseizoenen, minder vorst, meer neerslag en het bemestingseffect van kooldioxide in de atmosfeer, produceren boeren grotere hoeveelheden voedsel op minder hectaren land, waardoor ze de groeiende wereldbevolking kunnen voeden.
Het wereldwijde oogstjaar 2019 bracht een recordproductie van basisgraangewassen, zoals maïs, rijst en tarwe. [3] (Zie figuur 1.) Verder werden vóór 2019 in het voorgaande decennium bijna elk jaar records voor de oogst van stapelgraangewassen gevestigd.
Nog opmerkelijker is dat sinds 2015 bijna elk belangrijk gewas in de VS een record heeft gevestigd voor de opbrengst per hectare, volgens het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA). [4]
USDA meldt bijvoorbeeld dat de drie hoogste records voor maïsopbrengsten plaatsvonden in 2017, 2018 en 2019. Verder vonden de vijf hoogste rijstopbrengsten ooit geregistreerd plaats van 2015 tot 2019, en de geregistreerde tarweopbrengsten van 2011 tot 2019 behoren tot de top 10 hoogste tarweopbrengsten in de Amerikaanse geschiedenis.
Deze trends zetten zich in 2020 over de hele wereld voort. De Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN meldde in december 2020 dat de jaarlijkse wereldwijde graanproductie met 1,3 procent is gestegen in vergelijking met 2019, ondanks productiebeperkingen als gevolg van de COVID-19-pandemie. [5]
De opwarming van de aarde verlengt de groeiseizoenen, vermindert vorst en maakt meer land bevorderlijk voor gewassen productie. Het wereldwijde bodemvocht heeft gelijke tred gehouden of is verbeterd, net als de gemiddelde temperatuur op aarde is de afgelopen decennia licht gestegen, met een grotere verdamping van de oceaan die tot meer neerslag heeft geleid, vooral tijdens de zomer- en herfstseizoenen. [6]
Bovendien komt kooldioxide de gewasproductie enorm ten goede, aangezien kooldioxide in de lucht werkt als een meststof. Hogere koolstofdioxidegehalten in de atmosfeer helpen de plantengroei en weerstand tegen droogte. Om deze reden pompen tuinbouwbedrijven vaak extra kooldioxide in hun kassen.
Belangrijkste leerpunten
• Wereldwijde oogstopbrengsten vestigen bijna elk jaar nieuwe records terwijl onze planeet lichtjes opwarmt. [1]
• De oogstopbrengsten in de VS zijn blijven groeien en vestigen bijna elk jaar nieuwe records. [2]
• Langere groeiseizoenen, hogere temperaturen en hogere concentraties koolstofdioxide in de lucht zorgen voor ideale gewasomstandigheden.
Figuur 1. Graanproductie, gebruik en voorraden
***
Literatuur
1. Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN, “World Food Situation”, fao.org, 12 maart 2020, http://www.fao.org/worldfoodsituation/csdb/en
2. National Agricultural Statistics Service, Crop Production Historical Track Records, U.S. Department of Agriculture, april 2019, https://www.nass.usda.gov/Publications/To-days_Reports/reports/croptr19.pdf
3. Idem.
4. National Agricultural Statistics Service, Crop Production Historical Track Records, US Department of Agriculture, april 2021, https://www.nass.usda.gov/Publications/To-days_Reports/reports/croptr21.pdf
5. Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN, “Crop Prospects and Food Situation”, Quarterly Global Report, nr. 4, december 2020, http://www.fao.org/3/cb2334en/CB2334EN.pdf
6. Justin Sheffield en Eric F. Wood, “Global Trends and Variability in Soil Moisture and Drought Characteristics, 1950-2000, from Observation-Driven Simulations of the Terrestrial Hydrologic Cycle”, Journal of Climate, 1 februari 2008, pp. 432 –458, https://doi.org/10.1175/2007JCLI1822.1
***
Bron hier.
***
Uit de tekst begrijp ik dat ook het Heartland Institute er kennelijk behoefte aan heeft in de verdediging te gaan . Tegen wie of wat ?
Het blijft een wonderlijke gebeuren dat niet op voorhand het klimaatverhaal naar de prullenbak wordt verwezen .
Met deze openingstekst geeft men gelijk al handvatten aan ‘modelleurs’ om er gaten in te schieten, hetgeen ze ook direct zullen doen.
Dan komen ze gelijk met teksten als ‘ heartland institute wordt gefinancierd met fossiel geld ” en dan liggen de sceptici al weer in de touwen.
btw, als ik de grafiek bekijk over de graanproductie , kunnen we ons helemaal tonnetje rond eten of leden we in 2011 nog honger.
Graan trouwens, speelt ook weer een belangrijke rol in de propaganda oorlog rond de militaire operatie van Rusland tegen Oekraïne , waarbij Oekraïne in de media voortdurend wordt genoemd als grootste graanproducent ter wereld, terwijl Oekraïne de 8ste plek bezet , 4 plaatsen onder de Russische Federatie.
Verder spreek ik mijn verwondering uit over het feit dat niemand reageert op een link van ‘Chemical’ gisteren mbt ‘gegevens verzameling woon werkverkeer’ en een link eerder van mij van William Engdahl over Blackrock ‘.
Dat artikel van Chemical was me al bekend, ik zeg niet voor niets zo vaak we stevenen langzaam naar een algehele dictatuur af.
Bert
“btw, als ik de grafiek bekijk over de graanproductie , kunnen we ons helemaal tonnetje rond eten of leden we in 2011 nog honger.”.
Dat hangt er van af wie je met “we” bedoelt.
Maar dat de visie op één en ander nogal verschillend is, geeft te denken.
https://www.youtube.com/watch?v=brXkfD7e8DU
Of het daar allemaal aan ligt is nog maar de vraag, natuurlijk zal het iets doen.
Vergeet ook niet de zaden ze worden beter, ze worden heden allemaal gedrenkt tegen schadelingen, en voorzien van een laagje voeding, sommige zaden zijn net pilletjes en kunnen ook zeer doeltreffend gezaaid worden voor een zo groot mogelijke opbrengst.
Mest en machines worden ook steeds beter, neem de aardappel-rooi machine, die laat steeds minder aardappelen liggen tegenover vroeger dit als voorbeeld.
Alle geautomatiseerde machines worden beter, ook de kunstmatige beregening word efficiënter en zuiniger, de oude wat nog veel gebruikt worden maken de grond bikkelhard wat ook niet de bedoeling is.
Ze zetten zelfs drones in voor grote akkers om van boven uit te bekijken of er ergens iets mis gaat.
Maar de combinatie van warmer klimaat en co2 in combinatie met steeds meer modernere landbouw zal zeker bijdragen aan een betere oogsten.
Ja, het klopt dat planten sneller groeien door de toegenomen co2 concentratie. Bij verstandig grondgebruik is dat een voordeel voor de landbouw en de bosbouw; er kan meer geproduceerd worden.
Er loert ook wel een gevaar: er moet voldoende water beschikbaar zijn om die groei mogelijk te maken. Dat gaat nu al op veel plaatsen mis; de groei in Azië en wellicht ook andere plekken gaat ten koste van eindige watervoorraden. Daarbij komt dat neerslagpatronen veranderen als gevolg van de klimaatverandering. Op land neemt de relatieve vochtigheid af, waardoor er meer verdamping is. Neerslaggebieden hebben steeds meer de neiging om zich op één plaats te concentreren, met als gevolg droogte of juist wateroverlast.
In de twintiger jaren van de vorige eeuw ging het geweldig met de landbouw in het midden westen van de VS. Door ontginning en kunstmest steeg de productie enorm. Tot er droge jaren kwamen en het hele systeem instortte door een zelf versterkend effect van droogte, hitte en stof: de Dust Bowl.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Dust_Bowl
Vreeken, dat heeft alles te maken met het gebrek aan adaptatievermogen. We weten al heel lang dat het ‘klimaat’ nog nooit zelfs maar gedurende 1 minuut stabiel is geweest. En dan is het handig om je verschuilen achter een verzonnen probleem, die moorddadige klimaatverandering, als blijkt dat je gefaald hebt.
Dat geldt voor alle ‘rampen’ die ons nu ‘overvallen’. Klimaat, asiel, stikstof, gebrek aan stroom, enz.
Nee, ik ben absoluut geen fan van Kaagje, maar buitengewoon slim van haar om nu te beginnen met een stille aftocht nu ze heeft ingezien dat het met dat MP-schap nooit wat zal worden.
Gisteren even dat jankverhaal gezien over die vreselijke ‘bedreigingen’.
Weet ze ook is hoe dat is en hoe Wilders zich al 25 jaar moet voelen onder de bedreigingen van die door Kaag zo geliefde bevolkingsgroepen.
Enig idee wat dat allemaal kost in geld en mankracht? Belastinggeld weet je wel.
En wat gaan straks die 30.000 windmolens op zee doen.
Is er ooit onderzoek naar gedaan?, wat als het droogte brengt of te veel nattigheid?
Mensen doen goede dingen maar ook foute dingen, maar als er flink kapitaal achter zit kan het goed fout gaan.
Ja, daar zou best meer onderzoek naar gedaan mogen worden, Theo
Ja hoor, daar wordt onderzoek naar gedaan.
“We conclude that the average 10-m wind speed around the wind farms decreases up to 1 m/s, which logically has influence on the expected available wind energy. Side effects on humidity, radiation and temperature are found as well. Humidity decreases in general directly vertically above the wind farms by 0.04 g/kg outside of wind farms areas. In general, less shortwave-in radiation occurs at the wind farms. However, more shortwave-in radiation will be received east of the wind farms, for example in the western part of the Netherlands. The changes in temperature are more variable. However, on average, the temperature in the western part of the Netherlands decreases by 0.1 K in winter and 0.2 K in some individual case runs.”
Bart Vreeken
Het lijkt me van belang te weten voor wie en wie het onderzoek heeft uitgevoerd. Bron, linkje?
Dat was dus:
https://edepot.wur.nl/477812 maar voor wie? Wie was de opdrachtgever? De overheid die 30.000 windturbines wil bouwen zonder milieu en effectrapportage?
Peter, eerst effe goed kijken graag. Het is een master thesis, dus het onderzoek werd uitgevoerd te bevrediging van een wetenschappelijke interesse.
En natuurlijk zélf gefinancierd? Door? Je weet toch wel hoe universiteiten gefinancierd worden en hoeveel tijd men kwijt is om dat rond te krijgen? En hoe problematisch die financiering is? Of heb je daar zelf nog helemaal niet mee te maken?
Als ik kijk wat het KNMI er over zegt dan is er toch nog heel veel onderzoek voor nodig.
En dat bedoel ik nou met beleid, Jetten doet maar wat als een kip zonder kop.
Trouwens uitgebreid artikel.
https://www.knmi.nl/over-het-knmi/nieuws/windparken-mengen-zich-in-het-weer
Dus Theo, er wordt onderzoek gepleegd, maar dan helpt het om eerst een paar parken te bouwen om daarvan te leren.
Was je er nog niet achter dat er in de hele wereld al vele parken staan?
Zo maar een bron:
https://www.dnhk.org/nl/newsroom/news/news-details/waarom-duitsland-en-nederland-elkaar-nodig-hebben-in-hun-ambities-voor-windenergie#:~:text=Duitsland%20telt%20nu%2028.000%20windturbines,iets%20minder%20dan%2057.000%20megawatt.
Genoeg voor een onderzoek lijkt me.
Meer landbouw opbrengst. Is dat nu wel zo goed. De spreadsheet laat zien dat er een positieve correlatie is met obesitas. De supersized hamburgers zijn helemaal niet goed voor de mensen. Sterren restaurants laten juist zien dat voor een hoge prijs de calorieën naar beneden gaan en er juist veel gezonder wordt gegeten.
Eab, ook in straatarme derdewereld landen zie je vaak personen rondlopen die duidelijk lijden aan obesitas. Nou ja, rondlopen? Meestal worden ze rondgereden in dikke auto’s die m.b.v. geld uit de ontwikkelingshulp zijn aangeschaft.:)
Ons bewegings- en voedingspatroon past niet meer goed bij elkaar We eten gemiddeld genomen te vaak en te veel en bewegen navenant te weinig. Oorzaak, verregaande automatisering.
Armen hadden voorheen zetmeelrijke voeding en weinig eiwitten.
Door de uitbarsting van de Hunga Tonga-Hunga Ha’apai, januari vorig jaar is deze lente al merkbaar kouder en wordt het groeiseizoen aanmerkelijk korter. De komende jaren, zal er, mede door het rampzalige roverheidsbeleid, veel minder geoogst gaan worden.
In Ierland was er jarenlang hongersnood, na de uitbarsting van de Krakatau.
Kan zomaar weer gebeuren.