Judith Curry.

Van een onzer correspondenten.

Klimaatalarmisten beweren dat ze het doelwit zijn van beledigende en haatdragende aanvallen terwijl ze proberen ‘klimaatontkenning’ op Twitter te bestrijden sinds Elon Musk het platform overnam. Het platform, zo beweren ze, wordt nu overspoeld met ‘klimaatontkenning’.

Dr. Mark Maslin, hoogleraar Earth System Science aan University College London, vertelde The Guardian dat hij het doelwit was van ‘misbruik en grove opmerkingen’ op Twitter omdat hij de positie van ‘klimaatontkenners’ uitdaagde.

Toen Wielicki om voorbeelden vroeg van wat Maslin beschouwde als ‘nepwetenschap’, gaf Maslin er geen.

Mark Maslin.

Maslin zei ook dat hij, voordat Musk het roer overnam, ontmoetingen had met een topmanager van Twitter om de inspanningen te coördineren om ervoor te zorgen dat ‘vertrouwde informatie’ naar de top van de feed-ranglijsten zou worden geduwd. Op die manier zouden opinies waar Maslin het niet mee eens is minder snel worden gezien.

Musk ontsloeg dat afdelingshoofd tijdens een zuivering nadat hij het platform had gekocht. Na zijn overname van Twitter heeft Musk duizenden documenten vrijgegeven waaruit blijkt dat er veelvuldig samenzwering was tussen medewerkers van Twitter en overheidsfunctionarissen, evenals opzettelijke pogingen om conservatieve standpunten te onderdrukken.

Cowboy State Daily nam contact op met Maslin om te vragen wat volgens hem buiten het domein van ‘vertrouwde informatie’ valt en of dat standpunten omvat waar hij het eenvoudigweg niet mee eens is, in tegenstelling tot het promoten van opinies die de gevestigde, onbetwistbare wetenschap ondersteunen.

Maslin werd ook gevraagd of het gepast is dat een social mediaplatform samenwerkt met activisten om opinies te verwijderen waarmee ze het niet eens zijn.

Maslin antwoordde niet.

Dr. Judith Curry, president en mede-eigenaar van Climate Forecast Application Network, vertelde Cowboy State Daily dat de kwestie van klimaatontkenning ‘een hatelijke en bewust vervalste berichtgeving is’ die wordt toegepast op een reeks ideeën die niet zijn goedgekeurd door een kring van klimaatwetenschappers.

Curry zelf is een gematigde stem in het debat. In haar nieuwste boek, ‘Climate Uncertainty and Risk’, betoogt ze dat klimaatverandering een buitengewoon complexe kwestie is, zowel wat betreft de wetenschap en de gevolgen ervan, als wat betreft het beleid om het aan te pakken.

‘We hebben het klimaatrisico verkeerd gekarakteriseerd door de langzaam toenemende risico’s van opwarming (zoals zeespiegelstijging) samen te voegen met de risico’s van extreem weer die weinig of niets te maken hebben met de opwarming’,

stelt Curry.

Klimaatrealiste Curry: sinds november aantal volgers op Twitteraccount verdubbeld.

Ze zei dat we in onze ijver om de uitstoot van kooldioxide te elimineren, onze energievoorziening in gevaar brengen, wat alleen maar meer kwaad dan goed zal doen.

In 2011 bekritiseerde Curry de ‘hockeystickgrafiek’, die de temperaturen van de afgelopen 1000 jaar weergeeft.

Michael Mann, temperatuurmetingen op basis van boomringen.

De grafiek, die is gemaakt door klimatoloog en Penn State Professor Michael E. Mann en enkele van zijn collega’s, zou een exponentiële stijging van de temperatuur in de afgelopen decennia laten zien, waardoor het lijkt op een hockeystick.

Voor haar kritiek op de grafiek zei Curry dat ze werd bestempeld als een ‘ontkenner’.

 

De laatste tijd is Mann woedend op Twitter en valt hij figuren aan die standpunten uiten die hem niet aanstaan.

‘Ik heb wetenschappers en politici gezien die als ‘ontkenners’ werden bestempeld en die het eens waren met de wetenschappelijke beoordeling van het IPCC, maar niet denken dat dit een probleem is dat alle andere overtreft en dringend moet worden aangepakt’,

zei Curry.

Curry zei dat het label is toegepast op zeer gerenommeerde wetenschappers, zoals James Hansen en Kerry Emanual, omdat ze pleitten voor kernenergie in plaats van zonne- en windenergie.

Curry vindt het zorgwekkend dat Maslin in het Guardian-artikel toegaf dat hij samenwerkte met Twitter-medewerkers om perspectieven te onderdrukken die hem niet aanstaan – en dat gaf hij blijkbaar met enige trots toe.

Voorafgaand aan de overname van Musk zei Curry dat de betrokkenheid die ze kreeg op haar Twitter-feed aanzienlijk lager was.

‘Gedurende de [ongeveer] 18 maanden voorafgaand aan Musk’s overname van Twitter, had ik het gevoel alsof ik in een leegte aan het tweeten was – nauwelijks nieuwe volgers en vrijwel geen likes of retweets van mijn tweets,’

zei Curry.

Binnen een week nadat Musk het overnam, zei ze, waren haar volgers en betrokkenheid enorm toegenomen. Sinds november zijn haar volgers verdubbeld.

De laatste tijd is Mann woedend op Twitter en valt hij figuren aan die standpunten uiten die hem niet aanstaan. Sommigen noemen de Tweets misschien beledigend. In een tweet noemde Mann Curry ‘een go-to-figuur in het ontkenningscircuit’.

In een tweet over Professor of Environmental Studies aan de Universiteit van Colorado in Boulder Roger Pielke Jr., schreef Mann:

‘Is Roger Pielke Jr. nog steeds in de buurt? Ik dacht dat hij nu een sportcolumn aan het schrijven was of zoiets.’

Roger Pielke.

Pielke is een regelmatige commentator op het gebied van klimaatverandering, met het argument dat de wetenschap over extreem weer veel genuanceerder en onzekerder is dan vaak in de media wordt gepresenteerd. Hij is ook kritisch over het Intergovernmental Panel on Climate Change, een panel van ’s werelds toonaangevende klimaatwetenschappers, die volgens hem een steeds meer vooringenomen kijk op klimaatverandering hebben.

Ook Maslin staat er niet boven om dezelfde soort harde kritiek te uiten op de mensen die het niet met hem eens zijn. Hij beschuldigde Dr. Matthew Wielicki ervan ‘nepwetenschap te posten’. Toen Wielicki om voorbeelden vroeg van wat Maslin beschouwde als ‘nepwetenschap’, gaf Maslin er geen. In plaats daarvan antwoordde Maslin:

‘En je bent niet eens consistent in je ontkenning – dus we gaan er allemaal van uit dat je dit doet om aandacht te krijgen.’

Curry memoreert dat wetenschappers zoals Mann niet worden berispt voor dergelijk gedrag, maar worden beloond door prestigieuze universitaire leerstoelen en instituten, evenals onderscheidingen van professionele verenigingen.

‘Mann heeft ons blijkbaar uitgekozen voor aanvallen omdat we allemaal meer dan 50.000 volgers op Twitter hebben’,

zei Curry.

***

Voor het uitgebreide artikel, zie hier.

***