Olkiluoto 3

De Finse Olkiluoto 3, een van de grootste nucleaire elektriciteitscentrales in de wereld. Foto Shutterstock.

Door A.R. Göhring.

Na ongeveer 15 jaar bouwen heeft de kerncentrale op het Finse eiland Olkiluoto in de Botnische Golf haar nieuwe derde reactorblok in werking gesteld – het krachtigste van Europa. Tegelijkertijd schakelde Duitsland alle resterende kernreactoren uit – inclusief de wereldkampioenen Grohnde en Isar 2.

Gevolgen: Duitsland importeert nu veel kernelektriciteit uit de deels zeer oude Franse reactoren – en de Finnen betalen nu 75% minder voor hun elektriciteit.

Citaat Pleitticker (Rome media door Julian Reichelt):

De ingebruikname van de langverwachte Finse kerncentrale Olkiluoto 3 (OL3) heeft de elektriciteitsprijzen in het Noordse land met meer dan 75 procent verlaagd. Met de start van de werkzaamheden in april kan OL3 tot 15 procent van de elektriciteitsbehoefte van het land dekken. In 2021 was kernenergie al goed voor een derde van de totale elektriciteitsopwekking in Finland.

In Duitsland leggen vice-voorzitters van de Bondsdag daarentegen uit dat (blijkbaar grote?) elektronen van kerncentrales de groene elektronen van de windturbines verstoppen. Een natuurkundeprofessor deelde mee dat kernenergie een “doodlopende technologie” is. Gelijktijdig met kernenergie wordt verwarming met gas, kolen en olie in Duitsland steeds onmogelijker gemaakt.

***

Bron hier.

***

Door |28 mei 2023|33 Reacties

Deel deze pagina!

33 reacties

 1. Troubadour 28 mei 2023 om 09:23- Antwoorden

  In Nederland is het risico nog veel groter! Door de stikstofdeken van Jetten worden de groene elektronen afgestopt en de stratosfeer ingejaagd. Daar gaan ze een verbinding aan met de CO2 en CH4 moleculen en vormen het metaal neodymium, waardoor er een rimpelspanning in het net ontstaat door reaktantie op de polyester rotorbladen van de windturbines en de preoccupatie met statische elektriciteit. In onze huizen ontstaat daardoor een te hoge O3 concentratie waardoor ziektes als Alzheimer en Tinnitus het nog alleen maar mogelijk maakt het NOS-journaal te volgen over de klimaatcrisis.
  Frans Timmermans heeft reeds een onderzoek gelast naar dit verschijnsel en hoopt met waterstofinterventies de bedreiging voor de natura 2000 gebieden te kunnen keren…

  31
  1
  • R 28 mei 2023 om 15:26- Antwoorden

   Als je dit verhaal aan carice van houten vertelt, gelooft ze het zonder meer.
   Overigens ben ik bang dat 80% van de nederlanders het gelooft.

   14
   0
 2. PeterR 28 mei 2023 om 09:38- Antwoorden

  Vielleicht Alexander Raue auch mal zuhören…

  2
  1
  • Willem77 28 mei 2023 om 11:11- Antwoorden

   Duidelijk verhaal, ook voor de meeste Duitsers.
   Alleen de politici durven hun verkeerde keuzes niet onder ogen te zien, laat staan te erkennen.

   14
   1
 3. Peter van Beurden 28 mei 2023 om 09:52- Antwoorden

  Over die doodlopende technologie.
  Ach, het is Harald Lesch maar. De idioot die een CO2 proefopstellinkje had gemaakt waar niets van klopte. De arme man is al jaren de weg kwijt, maar wil het nog steeds niet weten.

  17
  1
  • PeterR 28 mei 2023 om 12:15- Antwoorden

   Peter, hoe ver Harald Lesch van de weg af raakte viel Gunner Kaiser al in 2020 op…

   1
   1
   • Peter van Beurden 28 mei 2023 om 16:35

    PeterR
    Zou Modelleur te vaak naar Harald Lesch geluisterd hebben? Helemaal meegenomen in het meeslepende betoog van Harald die zelf ook onvoorwaardelijk gelooft in het op hol slaan van het klimaat. Zou hij zich ook afvragen of hij nu echt is of een spookverschijning na een totaal uit de hand gelopen signaal? Voor mij is Harald echt en halfgaar. Die wordt nooit meer volwassen.

    Ik doelde eigenlijk op een proefopstelling die van wuwt vandaan kwam en bij Eike werd getoond. Ik kan die niet meer vinden. Ook niet bij wuwt.

    1
    0
   • Peter van Beurden 28 mei 2023 om 16:44

    PeterR
    Aan de hand van deze bijdrage werd als ik me goed herinner die proef gedaan door wuwt.
    Mogelijk vergis ik me in de andere Amerikaanse charlatan Bill Nye
    https://eike-klima-energie.eu/2020/11/01/offener-brief-an-professor-harald-lesch-bezueglich-seines-co2-experiments-am-ende-der-terra-x-sendung-vom-18-oktober-2020-im-zdf/

    1
    0
 4. EaB 28 mei 2023 om 10:07- Antwoorden

  Straffeloos A12 bezetten leidt tot grote frustratie bij politie: ‘Dan zijn we dus niet meer nodig’
  1579 ARRESTATIESBinnen de politie is grote frustratie ontstaan over het feit dat het blokkeren van de A12 in Den Haag zonder strafrechtelijke consequenties blijft. Het Openbaar Ministerie heeft besloten om de ruim 1500 aangehouden klimaatactivisten niet te vervolgen vanwege het ‘vreedzame karakter’ van de de demonstratie. ,,Dan hoeven we de volgende keer niet op te komen draven”, klinkt het cynisch uit de mond van een politieagent.

  Sebastiaan Quekel 28-05-23, 09:57

  Bij de blokkade van Extinction Rebellion (XR) zijn zaterdag 1579 klimaatactivisten aangehouden. Niet eerder zijn er zoveel mensen aangehouden bij een blokkade op de A12 van de klimaatactiegroep. De meeste demonstranten zijn weer op vrije voeten en worden niet vervolgd. Veel agenten die ter plaatse waren vinden dit onbegrijpelijk, zegt Jan Struijs, voorzitter van de Nederlandse Politie Bond. ,,De grote inzet van politiemensen bij de illegale demonstratie van XR en het massaal niet vervolgen van demonstranten die zich niet wilde verwijderen roept bij politiemensen veel vragen op. We moeten uitkijken dat de rechtsgelijkheid niet in het geding komt waarom bij de ene demonstratie wel vervolging en de andere niet.”

  ‘Wat doet dit met motivatie?’
  Het moet bij een beoordeling van het OM altijd gaan om het gedrag van de demonstrant, zegt Struijs. Is iets strafbaar, of niet? ,,Bij zoveel aanhoudingen loop je altijd risico’s”, erkent Struijs. Maar: ,,Als vervolgens het overgrote deel wordt geseponeerd, doet dat wat met je motivatie. Zeker omdat het veel kostbare tijd kost en er zoveel meer te doen is aan belangrijk politiewerk.” Volgens politiebond ACP zijn zaterdag veel agenten ingezet die normaal gesproken een vrije dag hadden. ‘Wat doet dit met de motivatie van politiemensen?’, vraagt woordvoerder Maarten Brink zich af. ‘Veel politie werd ingezet uit vrije dagen, andere werkzaamheden bleven liggen, basisteams kregen met moeite diensten rond. En dan handhaaf je de openbare orde en doet het OM het af met deze motivatie. Ik verwonder me uitermate!’

  Burgemeester Jan van Zanen benadrukt dat voor de actie wederom een ‘enorme politiecapaciteit’ nodig was, ‘die op andere plekken in het land niet kon worden ingezet. Ik heb grote waardering voor onze politiemensen, die vanuit het hele land aanwezig waren om de blokkade te beëindigen.’ Over het niet-vervolgen van de demonstranten zegt Van Zanen: ‘Gelijk bij aanvang is ingegrepen. Dat is een duidelijk statement. Het strafrechtelijke vervolg is aan het OM.’

  ‘Waarom in het zweet sjouwen?’
  Volgens het OM maakten honderden aanwezige demonstranten zich schuldig aan een strafbaar feit, te weten de overtreding van de Wet openbare manifestaties. ,,Maar dat is wel een gering strafbaar feit”, licht een persofficier toe. ,,We hebben inmiddels de ervaring dat de meeste van deze demonstranten zich verder vreedzaam opstellen. In die gevallen zouden wij geen hoge straffen eisen. En de verwachting is ook niet dat de rechter een straf zou opleggen.’ In dat opzicht staat het voeren van honderden zaken in geen verhouding tot wat het zal opleveren, denkt het OM. Met het arresteren van de demonstranten is volgens de officier ‘het belangrijkste doel bereikt’: het beëindigen van de snelwegblokkade.

  Politiemensen kunnen niets met dit verhaal. ,,Waarom zou je je in het zweet sjouwen en vervolgens zegt het OM dat zij niet vervolgen”, verzucht Xander Simonis, voorzitter politiebond ANPV. ,,Misschien moet je als politie de demonstranten lekker laten zitten, vastgelijmd of niet. Kwestie van keuzes.” Hetzelfde cynisme valt te bespeuren bij Koen Simmers, hoofdbestuurder bij de NPB. ‘Mooi, scheelt weer flink wat capaciteit en hoeven we de volgende keer niet op komen te draven’, twittert de agent. ‘En ook niet bij andere demonstraties, (winkel)diefstallen van een paar levensmiddelen, stilstaande voertuigen en tractoren of een bbq op de (snel)weg. Het is toch maar een gering feit.’

  Handhaven bij een demonstratie van deze omvang kost veel tijd en energie, zeggen de bonden. ‘Besef: voordat een collega een aanhouding proces verbaal heeft opgemaakt is ‘ie dik een uur verder’, zegt Jack Heyman, voorzitter ACP Limburg. Er moesten volgens hem talloze agenten ‘vanuit alle hoeken van het land’ naar de A12 komen om mee te helpen.

  Vrijbrief
  De VVD en PVV zijn eveneens niet te spreken. Er wordt gesproken van klassenjustitie. ‘Extinction Rebellion heeft een vrijbrief om straffeloos snelwegen te bezetten. Leve de rechtsstaat’, twittert Lilian Helder (PVV) cynisch. Tweede Kamerlid Ingrid Michon (VVD) wil opheldering van het OM omdat een officier van justitie de demonstranten zou hebben bedankt voor hun inzet voor het klimaat, zo meldt acteur Sieger Sloot op Twitter. Het blijkt echter te gaan om een hulpofficier die namens de politie ter plaatse kwam.

  Hoewel het OM de meeste aangehouden actievoerders niet zal vervolgen, benadrukt de burgemeester van Den Haag wel dat het recht om te demonstreren niet hetzelfde is als het recht om de wet te overtreden. Van Zanen stelt in een geschreven verklaring op de website van de gemeente dat hij – na waarschuwingen – gelijk bij het begin van de blokkade opdracht heeft gegeven de waterwerpers in te zetten en de actievoerders van de A12/Utrechtsebaan te laten verwijderen. ,,Als burgemeester kan ik niet tolereren dat grote aantallen actievoerders voor onbepaalde tijd een (snel)weg blokkeren om daarmee dwang uit te oefenen. Hiermee sturen ze aan op wetsovertredingen en zoveel mogelijk aanhoudingen.”

  Volgens de politie zijn veertig mensen opgepakt vanwege andere strafbare feiten. Zij worden daarvoor wel vervolgd, aldus een woordvoerster. Deze activisten zijn aangehouden voor bijvoorbeeld bekladding of belediging. Een van hen had een politieagent gebeten. Het was de zevende keer dat Extinction Rebellion demonstreerde op de A12 in Den Haag. Bij de vorige blokkade op 11 maart werden bijna zevenhonderd activisten opgepakt.

  https://www.ad.nl/binnenland/straffeloos-a12-bezetten-leidt-tot-grote-frustratie-bij-politie-dan-zijn-we-dus-niet-meer-nodig~af22b4e0/

  20
  2
  • Scheffer 28 mei 2023 om 11:06- Antwoorden

   Het mededogen met ‘vreedzame’ anti-democratie-demonstranten kent bij de politie hun vakbonden en bij wettelijke opdrachtgevers inmiddels grenzen, die bereikt zijn.

   Bij de Koninklijke Marechaussee slepen ze niet weg, maar ze hebben een ander afvoer recept waarbij de demonstrand grondzitter / blokkeerder vervolgens ‘vrijwillig’ mee loopt met de aanhoudingsbeambte. Het wordt geleerd in hun basisopleiding.

   Volgende Koninklijke Marechaussee instructie voor de politie:
   1) trek aan de haren > hand van de grondzitter gaat naar het haar toe.
   2) Pak de hand en de duim
   3) Knijp de duim tegen de pols in een pistoolgreep.
   4) Knijp harder als de grondzitter nog niet wil op staan.
   5) De grondzitter staat op bij voldoende pijn en loopt gewillig mee naar het arrestatiebusje.

   Geen gesleep meer ….

   21
   2
  • Rien in Spain 28 mei 2023 om 14:10- Antwoorden

   Lopen op een autosnelweg is verboden, sterker nog: dit houdt ook in dat je een autosnelweg als voetganger, fietser e.d. niet mag betreden. Als je een autosnelweg oversteekt, loop je ook op de snelweg. Boete: € 390 ex administratiekosten.Jul 30, 2020.

   Had die boetes uitgedeeld, kan politie doen, OM is daarbij niet nodig, had aardig wat geld opgebracht.

   10
   1
   • Peter van Beurden 28 mei 2023 om 16:51

    Rien
    Gezien de gemiddelde leeftijd zal er niet genoeg te halen zijn. Mogelijk worden de XR leden gesponsord door de postcodeloterij als goed doel of door de zwaar gesubsidieerde clubs als WWF, Milieudefensie en Greenpeace. Uit eindelijk betalen we het dan alsnog collectief.

    Deprogrammeren na de aanhoudende indoctrinatie lijkt me beter. Behandeling naar draagkracht valt zeker te overwegen. Maar wie gaat dat deprogrammeren doen?

    1
    0
  • R 28 mei 2023 om 15:29- Antwoorden

   Volgens mij mag je ze ook 24 uur vasthouden zonder vorm van proces. Na de pinksterdagen kan je ze vrijaten maar dan hebben ze wel een tijdje in de bajes gezeten.

   6
   1
  • Henk de Jong 29 mei 2023 om 23:57- Antwoorden

   Ik zou er als agent mijn vrije pinksterweekend oom niet nog een keer voor opofferen. Dan maar ziek melden met een smoes of zo.

   0
   1
 5. Theo 28 mei 2023 om 10:16- Antwoorden

  Ze moeten toch wat om de burgers niet in het harnas te schieten, en dat heet betaalbare stroom.
  Ik kan u zeggen met het beleid van Duitsland gaan de burgers en bedrijfsleven ten gronden.

  Duitsland verkoopt Duitse deel Tennet mogelijk snel weer door.

  https://www.trouw.nl/duurzaamheid-economie/duitsland-verkoopt-duitse-deel-tennet-mogelijk-snel-weer-door~b1bf52c19/

  13
  2
 6. Peter van Beurden 28 mei 2023 om 10:22- Antwoorden

  Duidelijk is inmiddels dat ook de rechterlijke macht volledig de weg kwijt is. Eerst laat men de boel ontsporen, Zoals op velerlei terrein en vervolgens weet men het daardoor ontstane hoogtij niet meer te keren. Rijp voor de volgende parlementaire enquête.

  En dan maar klagen over te weinig personeel terwijl men wacht tot hen de drek over de schoenen loopt? Als het kalf verdronken is dempt men de put. Of is het mosterd na de maaltijd?

  16
  3
 7. David Dirkse 28 mei 2023 om 10:27- Antwoorden

  Nuttige idioten dus, dat XR.

  6
  2
 8. Leen 28 mei 2023 om 10:35- Antwoorden

  Bij de vreedzame coronademonstraties, opkomend voor onze grondrechten, sloeg de bereden politie bejaarden tot bloedends toe op het hoofd en stond het waterkanon op standje schedelbreuk. Some are more equal.

  22
  2
  • Peter van Beurden 28 mei 2023 om 10:39- Antwoorden

   Leen
   En dat dan gewoon op een veldje.

   9
   2
  • AnthonyF 28 mei 2023 om 10:52- Antwoorden

   Leen, die coronademonstraties waren ook niet altijd geweldloos hoor dankzij Willem Engel en de zijnen aangevuurd door FvD’ers.

   Echter, je walging over het gebrek aan optreden tegen XR deel ik voor 100% en velen met mij.

   Het verschil tussen de coronademonstraties en die van klimaatwappies verklaart echter het verschil in optreden.

   De eerste waren gericht TEGEN het regeringsbeleid, een beleid dat voor een deel gebaseerd was op onvoldoende kennis over een compleet nieuwe dreiging. Niets doen was toen geen optie.

   De demonstraties daarentegen ONDERSTEUNEN een krankzinnig regeringsbeleid t.a.v. de dreiging door CO2.
   Een dreiging die vanaf het eerste moment, al weer tientallen jaren geleden, genadeloos onderuit is gehaald door echte wetenschappers.

   Vandaar het verschil in optreden door de politie.

   De soap rondom jankebalk Kaag laat echter zien dat het in de botte koppen van de Groene Khmer aan het doordringen is, net zoals op het gebied van milieu, stikstof en migratie. Als er een dominosteentje valt gaat de rest gewoon mee.

   Het zou nog wel eens een interessante zomer kunnen worden.

   8
   5
   • Cornelia 28 mei 2023 om 16:51

    Onbegrijpelijk gebrabbel, ik kan er weer geen touw aan vastknopen.
    Het geweld kwam NIET van Willem Engel of het FvD, het geweld kwam van de politie, de demonstranten liepen met gele parapluutjes vrouwen, kinderen, hele gezinnen, zelf rolstoelers werden geslagen allemaal op baal op YouTube hoor, niet in jouw krant da’s waar.
    De ongeregeldheden werden uitgelokt door de politie zelf dmv “Romeo’s”.
    Ik heb na deze demonstraties geen enkel respect meer voor de politie, het zijn systeem minions, domme geweldplegers. Ik kijk agenten en die mislukte agenten met zo’n lichtblauw pakje niet eens meer aan, ze zijn lucht voor mij. Nederlanders haten de politie.

    6
    1
  • EaB 28 mei 2023 om 11:46- Antwoorden

   De demonstranten rondom covid waren een groot gevaar voor de volksgezondheid. Door zich niet te houden aan de anderhalve meter afstand regel ontstond er in de modellen een superspread event. Ook vanwege het afstand criterium was afvoeren geen optie. Dat restte de autoriteiten niets anders dan ze met de lange lat uit elkaar te meppen. Doordat ze niet allemaal zijn doodgegaan hebben de spreadsheet wetenschappers hun gelijk gehaald en is deze aanpak afgelopen week wettelijk geworden in de eerste kamer voor nieuwe besmettelijke ziekten.

   6
   2
   • Peter van Beurden 28 mei 2023 om 16:56

    EaB
    Hilarisch, soms is het aangeven dat je bijtende sarcasme opgeld doet wel nodig voor niet ingewijden.

    2
    0
 9. Theo 28 mei 2023 om 11:00- Antwoorden

  Wetenschapper als activist, het moet toch echt niet gekker worden.

  Wetenschapper doet mee met klimaatblokkade: ‘Ze hebben gewoon gelijk’

  https://nos.nl/artikel/2476719-wetenschapper-doet-mee-met-klimaatblokkade-ze-hebben-gewoon-gelijk

  Ik zal vanmiddag nog eens extra hard in Duitsland het gaspedaal indrukken en denken aan deze idioten, dat geeft een goed gevoel.

  10
  2
  • F.J. Mosch 28 mei 2023 om 17:10- Antwoorden

   Heb je dan geen last van Baustellen, waar je max. 70 mag rijden?

   0
   0
 10. Reynier Pronk 28 mei 2023 om 11:13- Antwoorden

  Je kunt je afvragen tegen wie men eigenlijk protesteert. Van Guterres via de EU en onze overheden wil men precies hetzelfde als XR. De protesten zijn dus gericht tegen de bevolking die op alle denkbare manieren in de tang wordt genomen.

  Een warm gestookt huis, elke dag een warme douche, een volwaardige maaltijd, een reisje naar de zon en het bezit van een auto zijn straks luxe artikelen die alleen nog zijn weggelegd voor de happy few, die gisteren ruim vertegenwoordigd waren bij de XR demonstratie.

  8
  2
  • Peter van Beurden 28 mei 2023 om 17:00- Antwoorden

   Reynier Pronk
   Als de wereldbevolking gedecimeerd is mag het weer. Streefcijfer is 500 miljoen. (WEF) 495 miljoen slaven en 5 miljoen bovenbazen?

   2
   0
 11. Theo 28 mei 2023 om 11:59- Antwoorden

  Carice van Houten reageert op ’haters’ van klimaatdemonstratie: graag gedaan

  https://www.telegraaf.nl/entertainment/1187194619/carice-van-houten-reageert-op-haters-van-klimaatdemonstratie-graag-gedaan

  Ze denken allemaal dat we doodgaan door een beetje opwarming, wat erg als je zo steeds moet denken.

  Interessante tijden om vanaf de zijlijn te bekijken.

  6
  1
  • AnthonyF 28 mei 2023 om 12:33- Antwoorden

   Tja, wat verwacht je ook van een pindabrein zoals ze dat in Indonesie noemen?

   1
   1
  • Rien in Spain 28 mei 2023 om 14:20- Antwoorden

   Theo: Ze denken allemaal dat we doodgaan door een beetje opwarming, wat erg als je zo steeds moet denken.

   Snap die mensen niet die in de winter naar Spanje gaan om te overwinteren, de kans is groot dat je doodgaat.

   Vandaag in de Telegraaf: Recordaantal Nederlanders koopt huis in zonnig Spanje.
   Zouden dat ook mensen die het lot tarten mbt de kans dat je dood gaat?

   Sarc off

   Zelf woon ik al 25 jaar aan de Costa Blanca en leef nog steeds ondanks de hogere temperaturen daar :-)

   8
   1
   • Peter van Beurden 28 mei 2023 om 17:24

    Klimaatverandering kan wel degelijk een probleem zijn en ligt volgens mij aan de basis van vele onlusten en massale volksverhuizingen. Overigens helemaal los van de vraag of die verandering antropogeen of natuurlijk is. Er zijn tal van factoren die daaraan bijdragen.

    Ik beschouw dat als haarkloverij en dat laat ik graag aan van Vuuren, Lesch, Nye, Rotmans en vele anderen.

    De dustbowl in de 30er jaren in Amerika was ook geen feestje. Het voordeel is nu, dat wanneer we het verstandig aanpakken (adaptatie) met goedkope energie (kernenergie) er voor vele problemen een oplossing is. Met dure energie en duur voedsel wordt het beschikbare geld verkeerd aangewend om de bevolking onder de dan noodzakelijke duim te houden.

    Helaas zitten we midden in een schuldeneconomie die oplossingen alleen maar moeilijker maakt. Elk kind wordt momenteel geboren met een schuld van 40.000 dollar. Daar moet iets aan gebeuren, nu het misschien nog kan.

    Mag ik die schuld bij geboorte asociaal noemen?

    2
    0
  • Peter van Beurden 28 mei 2023 om 17:06- Antwoorden

   Theo
   Zou ze (CvH) het debat ook aandurven? Of roept ze maar wat van haar ivoren toren of tussen gelijkgestemden, veilig in de kudde?

   Welke omroep durft. ON misschien? Een alternatief kanaal als BLCKBX of Weltschmertz met een goede kundige delegatie lijkt me wel wat. Zou ze komen denk je? Of houdt ze niet van doorzagen?

   1
   0
 12. Ton Kuijper 29 mei 2023 om 09:52- Antwoorden

  Nederland moet naar een transitie van fossiel naar kernenergie, niet om de uitstoot van schone CO2 of om het klimaat maar om échte milieuvervuiling en om een langdurig stabiele energieprijs, de basis voor een florerende welvaart.

  Maar de tijd van grote kerncentrales ligt achter ons.
  We moeten inzetten op gespreide plaatsing van moderne SMR’s (Small Modular Reactors), zo snel als kan op Thorium 232.

  We moeten het goed plannen, anders dan vaak beweerd is er namelijk helemaal geen haast. Er is heel veel ontwikkeling in SMR’s, rustig afwachten welke de beste wordt.

  SMR’s zijn goedkoper en veiliger. Als je ze dicht bij de afnemer plaatst hebben we veel minder koper nodig waarvan de prijs heel veel zal stijgen omdat de hele wereld veel meer op stroom overgaat. Bovendien is de productie ervan erg milieuvervuilend is. Bij decentrale plaatsing kan in de winter de opbrengst een factor 3 hoger als we de afvalwarmte gebruiken voor stadsverwarming. En de betrouwbaarheid is hoger doordat bij storing maar een klein percentage uitvalt dat gemakkelijk door de anderen kan worden opgevangen.

  Ik denk dat de klimaaturgentie die door de tegenstanders van kernenergie wordt gepromoot gevoed wordt door angst voor een echte oplossing als we de tijd zouden nemen.

  Een echte oplossingen is natuurlijk wel het laatste waar de politiek op zit te wachten.
  Weg geld, weg macht.

  Tot slot, ook een goede en goedkope oplossing betekent zeker niet dat we als burger goedkope energie zullen hebben.; Die 75% daling van de stroomkosten in Finland is leuk maar zal bij ons niet werken, dan moeten we eerst ook een goede regering hebben.

  Vandaag is mijn gastarief € 0,234/m3. Ik betaal 3,5x zoveel omdat de overheid er € 0.59 belasting bij doet.

  Vandaag is mijn stroomtarief gemiddeld over de hele dag € 0,011/kWh. Ik betaal ruim 15x zo veel omdat de overheid er € 0,16 belasting op doet. In de middag krijg ik € 0,186 terug voor elke kWh. Ik betaal toch die € 0,16 belasting dus ik krijg maar € 0,026/kWh terug.

  Ons probleem is een graaiende en verspillende overheid!

  3
  0

Geef een reactie