Foto: Shutterstock.

Van een onzer correspondenten.

‘Je ziet per dag hoe zeer de zondvloedretoriek van de klimaatverandering nieuwe zieltjes aan het winnen is. In dezelfde tijd die Volkskrant-columniste Asha ten Broeke of actrices Katja Herbers en Carice van Houten op de A12 bij Den Haag gedemonstreerd hebben, openden China en India meer kolencentrales dan zij klimaatschade konden inperken. De navelstaarderij van het klimaatgeloof heeft wat dat betreft iets koddigs. (…)

Ondertussen bezigt wel een meerderheid in de Tweede Kamer de eindtijdretoriek, schrijft het Planbureau voor de Leefomgeving toekomstscenario’s waarin iedereen ‘planeetpunten’ toegewezen krijgt (als in: een sociaal krediet, gekoppeld aan vermeende klimaateffecten van je gedrag), donderpreken Frans Timmermans en Diederik Samsom in doemscenario’s tenzij we allemaal knielen voor hun klimaatwetgeving, sponsort de Postcodeloterij via ongekozen ngo’s eindeloze rechtszaken over ‘het klimaat’ en vullen kranten en televisieprogramma’s zich met apocalyptische voorspellingen.’

Bart Nijman – Revu

***

‘Ik heb twee – zo noem ik het zelf – grote ecologische openbaringen gehad. Ik maakte in de zomer van 2018 kort achter elkaar twee hittegolven mee. De eerste vond plaats toen ik bij mijn dochter in Australië op bezoek was en erg ziek werd van de hitte. Vrij kort daarna was ik in Italië en tijdens zo’n vreselijke hittegolf zat ik naar een olijfboomgaard te staren. Ik weet nog dat het beeld me erg trof. Dit kan gewoon stuk, realiseerde ik me. Als het nu niet meer gaat regenen, dan gaat dit kapot, dan is er straks geen voedsel. De gevolgen daarvan ontvouwden zich voor mijn ogen.’

Petra Verdonk – VU Magazine

***

‘Sorry kleinkinderen

Wie zich dit realiseert, kijkt met verbazing naar menige rebel. Categorie ‘haute bourgoisie’, hoogopgeleid, eigentijds maar toch keurig gekleed, vermogend en niet gestikt in hun tweede huis of zoveelste vliegvakantie, laat staan in museum- of concertbezoekjes. Ik zie nog het oudere echtpaar (boomers in het activistenjargon) op de Utrechtse Baan, tegen de achtergrond van een gelegenheidsorkest dat Beethoven speelt, met een bordje in handen: sorry kleinkinderen, we hebben het voor jullie verprutst (of iets dergelijks). Zouden die weten waar XR echt op uit is?’

Paul Verburgt – Wynia’s week

***

‘Er gaat oorlog komen, crisis. Ik denk dat we over tien jaar op veel talkshows terugkijken en ons afvragen hoe het kan dat we het zaten weg te lachen.’

Hannah Prins -Vrij Nederland

***

‘Hypocriet

Toch krijgt Van Houten veel kritiek op het feit dat ze zich nu inzet voor het klimaat. Vooral het verwijt dat ze hypocriet is, hoort ze veel. Ze heeft voor haar werk ontzettend veel gevlogen en zal dat in de toekomst ook nog wel eens doen, zegt ze. ‘Ik ben ook nooit een activist geweest. Ik wil dat mensen mij aardig vinden. Totdat ik een paar maanden geleden voelde en zag hoe ernstig de zaak is.’ Ook Milieudefensie wijst erop dat niemand zonder klimaatzonde is. Woordvoerder De Rijk: ‘Juist iemand als Carice kan laten zien dat het nooit te laat is om in actie te komen.’

NOS-Binnenlandredactie

***