Paul Rosenmöller. Foto Shutterstock.

Van een onzer correspondenten.

Climategate.nl kreeg een mail van een lezer:

‘Beste Hans,

Je naam ben ik veelvuldig tegengekomen in alle goeie berichten van Climategate.nl. Je bent dus al bijna een vertrouwde persoonlijkheid voor me.

Mijn punt is, dat er in NRC van maandag 22 mei een paginagrote advertentie stond in de vorm van een open brandbrief aan het Kabinet met de titel: Stop fossiele subsidies.

https://twitter.com/WouterRoorda/status/1660546153920733187/photo/1

Het was een advertentie met een sterk politieke lading van een tachtigtal instellingen (de advertentie rept van 97), waaronder WISE, Greenpeace, Milieudefensie en …het ABP. ABP was, voor zover ik kon zien, het enige pensioenfonds, dat medeondertekende.

Dat laatste roept de vraag op, of ABP mijn pensioengeld besteed aan dit soort flauwekul en of ABP die andere instellingen ook sponsort. Gevoelsmatig is dat volstrekt ongeoorloofd. ABP mag zich niet met politieke zaken bemoeien en moet er voor zorgen, dat het pensioengeld goed is belegd.

Mijn hoop is, dat jullie als Climategate.nl daar eens wat in zouden kunnen duiken en eens zouden kunnen zien, hoe we ABP weer op het rechte spoor krijgen.

Getekend, briefschrijver.’

Bovenstaande brief legt de vinger op de zere plek bij het ABP. Al eerder berichtte Climategate.nl regelmatig over de klimaatbevlogenheid bij de pensioenreus. Zie hier en hier.

Ondanks maatschappelijke kritiek is het klimaatalarmisme bij het ABP steeds heftiger geworden. Met name de recente benoeming van Paul Rosenmöller (GroenLinks) in de top van het pensioenfonds kan niet los worden gezien van toenemend klimaatactivisme. Na ruim vijftien jaar maakte Rosenmöller zomaar een rentree als senator met de volgende woorden:

‘De klimaatcrisis, de toenemende ongelijkheid en het gebrek aan humaniteit maken een nog sterker groen en links geluid nodig. Ik wil daar graag aan bijdragen en ik wil bijdragen aan het succes van een grote rood-groene fractie van politici die hun wortels in twee verschillende partijen hebben. Hoe mooi is dat?’

En wie zou hebben gedacht dat een politicus met zo’n hoog politiek actief profiel niet in de boardroom van ‘ons’ pensioenfonds thuis hoort, had het mis. Want eenmaal op het pluche in de Eerste Kamer, moest en zou deze ‘knokker voor duurzaam’ een plek krijgen op een van de fel begeerde stoelen in Heerlen.

Kamerlid Léon de Jong (PVV) in een tweet:

‘In 2021 probeerde ik benoeming van klimaatactivist Paul Rosenmöller bij pensioenfonds ABP tegen te houden. Meerderheid TK liet het gewoon gaan. Resultaat: extreme klimaatpolitiek bij ABP. Kost klauwen vol aan misgelopen pensioenrendement. DNB moet benoeming alsnog terugdraaien!’

Een recente brief in de Telegraaf:

‘ABP is er kennelijk trots op het duurzaamste pensioenfonds van Nederland te zijn. Daarvoor verkocht het fossiele brandstofaandelen die in de tussentijd veel geld zouden hebben opgebracht en kocht het aandelen van banken die inmiddels failliet gaan.’

De jacht op CO2 is inmiddels een prioriteit bij het ABP, ondanks dat er wetenschappers zijn die meer CO2 in de atmosfeer toejuichen. Eind vorig jaar kwam er zelfs een aanscherping van het klimaatbeleid.

Het ABP:

‘In 2030 moet de CO2-uitstoot van al onze beleggingen zijn gehalveerd ten opzichte van 2019. In 2050 willen we een beleggingsportefeuille met netto nul CO2-uitstoot. Verder is ons doel om in 2030 €30 miljard in de klimaattransitie belegd te hebben. We hebben hierbij in het bijzonder aandacht voor Nederland.’

Hoe naadloos sluit dit aan bij het programma van GroenLinks:

GroenLinks wil dat de we in Nederland, Europa en in de rest van de wereld aan de slag gaan om er alles aan te doen de opwarming van de aarde een halt toe te roepen. We willen in Europa een afname van broeikasgassen met 65 procent in 2030. Dat doen we door te investeren in een groene economie: Zo voorkomen we klimaatverandering én creëren we nieuwe werkgelegenheid.’

Het pensioenstelsel en het ABP-pensioen zijn bij GroenLinks senator en pensioen-bestuurder Rosenmöller in goede handen.

***