Van een onzer correspondenten.

Zorgelijke sentimenten op de burelen van het Delftse klimaatbevlogen universiteitblad TU Delta. Op All Energy Day, de komende 9e mei, is de Deense politicoloog Dr. Bjørn Lomborg uitgenodigd om te spreken op de TU Delft. De wetenschapper is van mening dat de sterk overdreven klimaatpaniek ons miljarden kost, geld wat beter ergens anders aan besteed had kunnen worden. Lomborg werd in 2004 door het tijdschrift Time verkozen tot een van de invloedrijkste personen van dat jaar.

TU Delta schrijft:

‘De keynote speaker op de All Energy Day relativeert de gevolgen van klimaatverandering en gaat daarmee in tegen de wetenschappelijke consensus. Waarom komt juist hij?’

TUD-student Berend Tideman, organisator van All Energy Day:

‘Niet omdat we fan van hem zijn of het met hem eens zijn, maar omdat wij het interessant vinden om een andere mening te horen, ook al schaart die zich niet achter de wetenschap. De discussie mag best knetteren.’

Waarom All Energy Day een omstreden spreker laat komen.

TU Delta:

‘Lomborg krijgt de kritiek dat hij desinformatie verspreidt. Daar is zelfs in 2011 een heel boek aan gewijd: The Lomborg Deception: Setting the Record Straight About Global Warming (Het bedrog van Lomborg: De waarheid vertellen over de opwarming van de aarde). Hoe gaan de studenten op 9 mei voorkomen dat Lomborg desinformatie deelt?’

Lomborg moet de lezing nog uitspreken. Maar nu al krijgen zijn woorden het frame van verdachtmaking mee.

Binnenkort zal Tideman met Lomborg nog spreken over de inhoudelijke details, zo schijft TU Delta. De Deense wetenschapper zal worden gescheckt op ‘feiten’ en Tideman roept deelnemers op om zich kritisch in te lezen. Hij wil zo de geesten scherpen: hoe studenten zich moeten verdedigen tegen een ‘minder wetenschappelijke mening’.

‘Ik hoor om me heen dat mensen het super leuk vinden dat we zo de boel opzwepen.’

De klimaatactivisten van End Fossil aan de TUD reageren op Instagram kwaad op keynote speaker Lomborg:

‘Iemand uitnodigen die de wetenschappelijke gemeenschap zo schaamteloos in diskrediet brengt is een schande’,

schrijven zij.

De All Energy Day vindt op 9 mei tussen 9.00 uur en 17.30 uur plaats. Studenten, bedrijven en andere geïnteresseerden in de energietransitie kunnen er workshops, presentaties en een bedrijvenmarkt bijwonen. Ook is er een pitch-competitie voor startups. Tickets zijn te koop tot 7 mei.

***

Bron hier.

***