Foto: Shutterstock.

Van een onzer correspondenten.

De Zwitserse Nationale Bank (SNB) heeft eerder deze maand verzoeken van milieuactivisten afgewezen om haar investeringsbeleid te wijzigen en te stoppen met investeringen in bedrijven die volgens hen de planeet vervuilen. Ongeveer honderd campagnevoerders hadden zich verzameld zich buiten de jaarlijkse algemene vergadering van de SNB in ​​Bern, waardoor er strenge beveiliging op het evenement nodig was.

Zo’n 170 demonstranten hadden ook aandelen SNB gekocht, waarmee ze zich konden uitspreken tegen de investeringen van de centrale bank in bedrijven als Shell, ExxonMobil, Chevron, Duke Energy en TotalEnergies.

De SNB heeft belangen in deze bedrijven door bijna 200 miljard Zwitserse frank ($ 223 miljard) in buitenlandse aandelen te hebben geïnvesteerd met nieuw gecreëerd geld tijdens een lange campagne om de waarde van de frank te temperen.

‘De SNB is een grote investeerder in veel bedrijven die verband houden met klimaatverandering en kan dit gebruiken om hen te beïnvloeden’,

zei Jonas Kampus, een lid van Climate Alliance Switzerland.

‘We willen dat de SNB zijn stem gebruikt in het maatschappelijk debat of zijn aandelen verkoopt. De klimaatcrisis is reëel en we kunnen het ons niet veroorloven om het te negeren.’

Hilda Nakabuye, een Oegandese klimaatveranderingsactiviste, zei dat een pijplijnproject onder leiding van TotalEnergies een klimaatnoodsituatie in haar land heeft veroorzaakt.

‘SNB, stop met het financieren van onze vernietiging’,

zei ze.

Maar een poging om de bankraad van de SNB te berispen vanwege de investeringen mislukte, met slechts 0,8% van de aandeelhouders die de stap steunden.

SNB-voorzitter Thomas Jordan zei dat de centrale bank de klimaatverandering wel serieus neemt, maar niet mag worden afgeleid van haar primaire doel om prijsstabiliteit te waarborgen.

De SNB heeft al bedrijven uitgesloten die voornamelijk steenkool gebruiken om energie te produceren, zei hij, maar wil olie- en gasbedrijven niet volledig verlaten omdat er in Zwitserland geen consensus is om een ​​dergelijke stap te steunen.

***

Bron hier.

***