Van een onzer correspondenten.

De gestegen rente maakt investeren in groene energieprojecten onaantrekkelijk, schrijft het FD vandaag over een onderzoeksrapport van Berenschot. Het halen van de klimaatdoelen tot 2030 valt daardoor zeker 17 miljard hoger uit. Het gaat om de financiering van meer zonnepanelen, windturbines, warmtepompen en aardwarmteprojecten.

De ECB zou rentekorting kunnen geven aan banken die geld lenen voor groene projecten. Olof van der Gaag, voorzitter van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE):

‘Een kwart van de duurzame-energiebedrijven in Nederland heeft nu al last van de hoge rente. In het ergste geval blazen bedrijven investeringen af. ‘Een hoge rente raakt groene projectontwikkelaars harder dan ondernemers in fossiel, omdat duurzame energieprojecten meer kapitaal nodig hebben. De technologieën zijn nog niet zo goedkoop als fossiel.’

Bij een rentestijging van 3% of meer hebben grote windparken op zee opnieuw subsidie nodig om de businesscase rond te krijgen. Projecten voor het maken van groen gas en het winnen van energie uit water lijden het meest onder een hoge rente, aldus het onderzoek.

***

Lees het volledige artikel hier.

***