Van een onzer correspondenten.

De CDA-afdelingen van Pijnacker-Nootdorp en Lansingerland zijn niet enthousiast over de plannen van het college van Zoetermeer om zonnevelden te realiseren langs de A12, aan de grens van de gemeenten. Het initiatief komt van projectontwikkelaar Sunvest, die op twee weilanden tussen de Roeleveenseweg, de A12 en BurgGolf, een zonnepark wil realiseren ter grootte van 15 voetbalvelden.

‘De locatie is al een lange tijd geleden aangewezen als verkenning. Dat deze locatie nu zo snel toegewezen wordt is iets wat ook ons zorgen baart.’

Hoewel het zonnepark duurzame stroom zal opwekken, staat men niet te springen om het zonnepark. Janno Meijer, fractievoorzitter van het CDA in Pijnacker-Nootdorp:

‘We hebben in de Randstad te maken met schaarse ruimte en daar moeten we zorgvuldig mee omgaan. Helaas wordt er over groene- of recreatiegebieden vaak gedaan alsof die er niet toe doen of wel een maatje kleiner kunnen. Dat doet afbreuk aan de leefbaarheid van de Randstad.’

Is er evenwicht tussen duurzaamheid en groene ruimtes?

Rita Leijendekker, woordvoerder natuur voor het CDA in Lansingerland sluit zich daarbij aan:

‘In de periode 1999 tot 2013 zijn er tientallen miljoenen geïnvesteerd om te voorkomen dat de Haagse en Rotterdamse regio aan elkaar groeien. Er moeten toch wel andere plaatsen te vinden zijn voor zonnepanelen, zoals de daken van bedrijven en sporthallen?’

Meijer denkt daar ook zo over:

‘Nu is het Zoetermeer met een zonneveld, maar hoe lang duurt het voordat ook andere gemeenten gaan nadenken over logistieke centra of woningbouw in de groengebieden? Het is belangrijk dat we ook groen en recreatie beschermen als waardevolle functies.’

Zelfs de klimaat-activistische transitieprofessor Jan Rotmans is tegen de megalomane plannen. Op Twitter schrijft hij:

‘Doe dit nou niet! Eerst de daken vol in Zoetermeer. Dit is de oude, lineaire economie die ten koste gaat van de natuur en het geld gaat naar de grote investeerders, zonder dat de lokale bevolking ervan profiteert.’

CDA-afdelingen roepen hun colleges van B&W in Pijnacker-Nootdorp en Lansingerland op om in gesprek te gaan met het college in Zoetermeer en de ambitie voor het gebied te heroverwegen. CDA-er David Weekenstroo ziet het grote dilemma van de energietransitie:

‘We moeten een evenwicht vinden tussen duurzaamheid en het behoud van groene ruimtes.’

***

Bronnen: hier en hier.

***