Gerrit Hiemstra.

Van een onzer correspondenten.

Ook voor Climategate.nl is het wennen aan het vooruitzicht dat onze NOS-weerman er binnenkort niet meer zal zijn. Met hem vertrekt een icoon. Zijn onmiskenbaar en vaak feitenvrije klimaatalarmisme was weliswaar niet om aan te horen, toch zal hij een lege plek achter zich laten. De lange gestalte in kostuum – al te vaak met de priemende vinger wijzend naar opwarming, droogte, bosbranden en vooral: zonnepanelen & windmolens – is straks zomaar uit onze huiskamer verdwenen. Hopelijk vindt de NOS snel een nieuwe Gerrit.

Hiemstra had de recente overstromingen in Italië weer eens verbonden met klimaatverandering als oorzaak.

Deze week kreeg hij weer een tik op de neus. Nu niet van de schrandere redacteuren van Climategate.nl, maar van zijn eigen collega’s weermannen (m/v).

Hiemstra had de recente overstromingen in Italië weer eens verbonden met klimaatverandering als oorzaak. In tweets volgde hij het oplopende dodental, van eerst twee naar later acht. Een Italiaanse bestuurder had in nasleep van de ramp het woord klimaatverandering in de mond genomen en dus kreeg de ramp ook bij Gerrit ineens het stempel van klimaatalarm. Zie hier.

Maar uit een attributiestudie van World Weather Attribution, waar ook het KNMI aan is verbonden, bleek er juist geen relatie tussen de overstroming en klimaatverandering. Zelfs onze klimaatbevlogen internetburen van klimaatveranda.nl, konden dit niet ongenoemd laten. Zij schrijven:

‘Je zou dus kunnen verwachten dat klimaatverandering ook in dit geval een rol van betekenis heeft gespeeld, omdat de overstromingen immers werden veroorzaakt door een periode van extreme neerslag. Opvallend genoeg concluderen de onderzoekers dat dat niet het geval is. Niet omdat de wereldwijde klimaatverandering dit stukje van Italië heeft overgeslagen. Maar omdat twee gevolgen van klimaatverandering hier een tegengestelde kant op werken en elkaar daardoor grotendeels compenseren.’

Let op: vandaag en de komende tijd gaat Hiemstra het hebben over de droogte en de ‘zeer hoge verdamping’.

Hij laat al ‘pluimen’ zien die daarop wijzen. Namens de hele redactie van Climategate.nl:

‘Gerrit, we gaan je zo missen.’

***

Bronnen hier en hier.

***