Foto: Shutterstock.

Van een onzer correspondenten.

Het gaat goed met de alarmistische klimaatactiegroepen als Extinction Rebellion en Just Stop Oil. Steeds meer mensen worden aangetrokken door het gedachtegoed, ook doordat de beweging steeds meer publiciteit weet te genereren. Gisteravond verstoorden klimaatactivisten een muziekuitvoering tijdens de First Night of the Proms in Londen door met vlaggen het podium op te stormen. Al eerder werd in Amsterdamse Concertgebouw een uitvoering van het Requiem van Verdi onderbroken toen actievoerders de muzikanten overstemden. Muziekliefliefhebbers waren furieus en trokken een actievoerder van de stoel waarop hij stond te speechen. Daarna werden de actievoerders door het publiek naar buiten gewerkt.

XR vond de verstoring van een ‘dodenmis’ toepasselijk:

‘Omdat er nu al zoveel mensen doodgaan door de klimaatcrisis.‘

Men vergeleek het concert met dat van een paar muzikanten op de zinkende Titanic, die stug bleven doorspelen terwijl het schip ten onder ging.

‘Terwijl de klimaatcrisis er nu al is, blijft de Nederlandse elite naar het concert kijken. Dat is tekenend voor hun gebrek aan urgentie’, aldus de klimaatextremisten.

Tot nu toe was de gemeente Den Haag coulant ten opzichte van de wegblokkeerders.

Het succes van de beweging is mede verklaarbaar door het aanhaken van andere organisaties zoals honderden ‘groene’ kerken, groepen wetenschappers van universiteiten, journalisten, psychologen, acteurs en multimiljonairs in de Quote 500. Zie hier.

Men bezet provinciehuizen, voert actie bij banken en kantoren van de belastingdienst of maakt kabaal bij de De Nachtwacht in het Rijksmuseum. In de maand juli zijn er allerlei actietrainingen, sociocracy-workshops, integratiewandelingen, actiespreekuren en zelfs workshops over media-woordvoering. Bovendien is er de ‘Hete ING Zomertoer’ om de nationale systeembank tot inkeer te brengen. En last but not least werd vorige week De Beweging opgericht om alles op een nieuwe politieke noemer te brengen:

‘De klimaatcrisis, woningnood, extreme armoede en ongelijkheid, een afgebroken publieke sector, racisme, discriminatie en vreemdelingenhaat; Nederland wordt geraakt door een clusterfuck aan door de politiek veroorzaakte crises. De politiek gaat deze crises niet uit zichzelf oplossen. Het kabinet is gevallen, de beweging staat op.’

Men maakt zich op voor de grote blokkade van de A12 in Den Haag op 9 september aanstaande waarvan men stelt dat de afsluiting een permanent karakter gaat krijgen. Tot nu toe was de gemeente Den Haag coulant ten opzichte van de wegblokkeerders.

Het wordt wennen aan een nieuwe politieke werkelijkheid waar openbare orde en openbare wegen niet meer vanzelfsprekend zijn.

***

Bron o.a. hier en hier.

***