Autovrije zondagen voor kostbare olie? Geen paniek!

Schermafbeelding.

Door Samuel Furfari.

Vijftig jaar geleden, op 18 november, was de eerste autoloze zondag. Deze dag wordt sindsdien elk jaar herdacht en is geeft aanleiding tot groene ideologische propaganda, maar de Groenen noemen zelden de oorsprong ervan. Die houdt verband met een oliecrisis. In 1973 vreesden veel landen een brandstoftekort. Aan het begin van de winter is het olie-embargo dat vijf Arabische staten, evenals Iran, hebben opgelegd aan landen die te pro-Israëlisch en daarom ‘onvriendelijk’ worden geacht, zorgwekkend. De door Arabische landen gecontroleerde olie zou op kunnen raken. Geconfronteerd met deze dreiging organiseren en winnen de OESO-landen de impasse van afhankelijkheid van het ‘zwarte goud’. En de overwinning is emblematisch! Er is geen reden meer tot paniek.

De Jom Kipoeroorlog begon op 6 oktober 1973 door de legers van vijf Arabische landen die probeerden gebieden terug te winnen die door Israël waren veroverd tijdens de Zesdaagse Oorlog van 1967. Hamas viel Israël de dag na de vijftigste verjaardag van het begin van deze oorlog aan. Het gevolg van de Jom Kipoeroorlog was de eerste olieschok die de Arabische OPEC-landen veroorzaakten in een poging Israël te destabiliseren, dat zichzelf tijdens deze oorlog goed verdedigde.

Paniek!

Op instigatie van de Libische kolonel Muammar Gaddafi gebruikten deze landen “het oliewapen”. Ze hebben de olieprijs verhoogd en tegelijkertijd hun leveringen verminderd. Om Europa en Amerika te dwingen druk uit te oefenen op Israël, verhoogden de Arabische olieproducerende landen (OAPEC en niet-OPEC) de prijs met 70% en verminderden ze de olie-export naar Israël met 5% per maand. Er worden embargo’s afgekondigd tegen landen die als onvriendelijk worden beschouwd: de Verenigde Staten, Nederland, Portugal en Zuid-Afrika.

“Totdat Israël zich volledig heeft teruggetrokken uit de Arabische gebieden die in 1967 werden bezet en het Palestijnse volk in zijn rechten wordt hersteld.”

OESO-landen realiseren zich hun afhankelijkheid van goedkope olie. De landen van het Sovjetblok zijn veilig omdat ze alle benodigde olie uit Rusland hadden gehaald. De schok was verschrikkelijk, omdat olie destijds de belangrijkste energiebron was. Kerncentrales bestonden nog niet en gas was in de Europese Unie onbekend. De paniek is totaal.

Daarom hebben wij ons moeten neerleggen bij een verbod op het gebruik van auto’s op zondag. Deze vrijheidsberoving had een diepgaande impact op mensen, omdat het ons deed beseffen in welke mate ons moderne leven afhankelijk is van olie, die de naam ‘zwart goud’ terecht verdient. De snelwegen waren leeg en fietsers maakten er gebruik van, zo indrukwekkend was het. De auto, symbool van vrijheid, werd verboden, al was het maar gedeeltelijk. Het was natuurlijk onhoudbaar. Vervolgens werden de verboden afgewisseld, afhankelijk van de kentekens van de auto.

Het georganiseerde verzet

Het Westen heeft zich georganiseerd in het licht van deze ernstige dreiging van de OPEC. Dankzij een aanzienlijke daling van de consumptie, autovrije zondagen, de val van de Amerikaanse dollar in 1978 en de inbedrijfstelling van eindelijk volwassen kerncentrales kwam er een overschot aan olie, waardoor de winsten van de OPEC afnamen. De OPEC werd ook verslagen dankzij de aanleg van strategische olievoorraden, een initiatief van Henry Kissinger samen met de Belg Étienne Davignon. Hierdoor kon Davignon Europees commissaris voor Energie worden (dat was hij toen ik ambtenaar werd bij het directoraat-generaal Energie).

Vóór de crisis werd 80% van de olie geproduceerd door particuliere bedrijven en slechts 20% door nationale bedrijven. Deze crisis zorgde binnen tien jaar voor een volledige omkering van de verhoudingen. Tegenwoordig behoort 90% van de oliereserves toe aan deze ‘nationale’ bedrijven, en is slechts ongeveer tien procent in handen van grote bedrijven die goed bekend zijn bij het grote publiek. De weg staat open voor verdere prijsstijgingen.

De zoektocht naar alternatieven

Tegelijkertijd zijn we getuige van de zoektocht naar alternatieven voor olie: ethanol uit suikerriet in Brazilië, de omzetting van steenkool in vloeibare of gasvormige koolwaterstoffen door het nieuw leven inblazen van de door de nazi’s gebruikte technologieën. Bij dit alles vat het idee van hernieuwbare energie post.

Autovrije zondagen waren een symbolische overwinning op de Arabische landen, die dachten de OESO met het ‘oliewapen’ op de knieën te hebben gebracht. Sindsdien is het olieverbruik gestegen van 55,7 miljoen vaten per dag naar 100,3 miljoen vaten per dag.

Samuel Furfari.

De Arabische landen die ons autovrije zondagen oplegden, wisten dat olie koning was. En dat is het nog steeds, aangezien het met 35% de belangrijkste energiebron is die in de EU wordt gebruikt. En dat zal nog lange tijd zo blijven, want meer dan 90% van de energie die in het transport wordt gebruikt, bestaat uit aardolieproducten. Windturbines en zonnepanelen zijn er in de EU en de rest van de wereld slechts in geslaagd om 3% van het primaire energieverbruik te produceren.

Dankzij het feit dat overal olie wordt geproduceerd, met name in de Verenigde Staten en Rusland, slaagt zelfs de Gaza-oorlog er niet langer in om de paniek te zaaien die we vijftig jaar geleden hebben ervaren. We hebben ons georganiseerd en dat is gelukt. Het zal voor alle panieksituaties hetzelfde zijn, omdat klimaatverandering de intelligentie van mensen of hun vastberadenheid om oplossingen te vinden niet verandert. Laten we niet meer in paniek raken.

***

Bron hier.

***

Door |20 november 2023|52 Reacties

Deel deze pagina!

52 reacties

 1. EaB 20 nov 2023 om 08:19- Antwoorden

  Eneco bouwt grote waterstoffabriek in Rotterdamse haven

  ROTTERDAM (ANP) – Eneco heeft de vergunningsaanvraag ingediend voor de bouw van een grote fabriek voor de productie van groene waterstof in de haven van Rotterdam. De waterstoffabriek wordt ontwikkeld naast de Enecogen-elektriciteitscentrale in de Europoort. Met die centrale kan volgens het energiebedrijf bepaalde infrastructuur gedeeld worden, wat tot voordelen leidt.

  Door de vergunningsaanvraag nu te doen verwacht Eneco in de komende jaren toe te kunnen werken naar de bouw van de fabriek. Die moet vanaf 2026 kunnen plaatsvinden en zal naar verwachting in 2029 klaar zijn. Met de nieuwe fabriek, waarvoor Eneco samenwerkt met het Japanse moederbedrijf Mitsubishi, zal groene waterstof worden geleverd aan industriële klanten.

  De waterstoffabriek gebruikt elektriciteit om water te splitsen in waterstof en zuurstof. Eneco zal hiervoor groene stroom gebruiken uit zonne- en windparken. De waterstoffabriek krijgt uiteindelijk een vermogen van 800 megawatt. Daarmee wordt jaarlijks tot 80 kiloton waterstof geproduceerd.

  3
  11
  • Bert Pijnse van der Aa 20 nov 2023 om 09:14- Antwoorden

   @ EAB ,

   ja , als mensen mijn stukjes hadden gelezen, waren ze jaren geleden al op de hoogte geweest van de coalitie van Shell , Mitsibushi, Eneco , de havens van Rotterdam en Amsterdam en tata steel en de plannen die op klaarlichte dag worden uitgerold .

   12
   1
  • Bart Vreeken 20 nov 2023 om 09:25- Antwoorden

   De productie van waterstof als energiedrager is niet erg efficiënt, als ik het goed begrijp houd je 50% van de bruikbare energie over.
   Volgens de berichten wordt de geproduceerde H2 hier niet als brandstof gebruikt, maar als hulpstof in de chemische industrie. Die maakt nu al gebruik van waterstof wat op een andere manier geproduceerd is. Daarmee vergeleken is het winst.

   Of de fabriek er werkelijk toe leidt dat de CO2 uitstoot beperkt wordt hangt er verder van af of er 24/7 geproduceerd wordt of alleen bij overschotten van groene stroom. En ook moet je de bouw van de fabriek zelf erin verrekenen (EROI)

   7
   3
   • Willem77 20 nov 2023 om 11:02

    Of grootschalige groene waterstof ‘winst’ is valt nog te bezien. De haalbaarheid en betaalbaarheid ervan en de effecten op consumentenprijzen en inflatie worden niet vermeld.

    7
    1
   • Henk van der Veen 20 nov 2023 om 11:24

    Heel goed om EROI mee te nemen in de discussie. Die van de unre’s (unreliables AKA unrecyclables) ligt ver beneden die van fossiel en nucleair voor de opwek van elektriciteit als energiedrager.

    5
    1
   • AnthonyF 20 nov 2023 om 12:44

    Je houdt 25% over Bart.

    4
    1
   • Bart Vreeken 20 nov 2023 om 13:11

    “Je houdt 25% over Bart.”

    Bron, AnthonyF?

    Maar zoals gezegd, het ligt anders als je voor een productieproces persé H2 nodig hebt. Dan is het grijze productie (uit methaan) vs groene productie. En dat laatste bij voorkeur met stroom overschot.

    1
    8
   • Henk van der Veen 20 nov 2023 om 13:37

    Stroom overschot (stuurbaar) Bart?????? Vraag eens aan Enexis.

    5
    0
   • Theo 20 nov 2023 om 14:00

    De bron van AnthonyF kun je al vinden bij milieu centraal.

    Bij het produceren gaat 75% verloren.
    Om het weer terug te brengen naar stroom gaat alweer 40% verloren.

    Als het allemaal zo makkelijk en goedkoop was dan stikte het al van de waterstof.
    Waarom denk je dat er heden alleen nog maar grijze waterstof is?

    Als ze niet snel een betere manier, een goedkopere manier vinden dan zal de burger er weinig tot niks aan hebben.

    Zo als de groene ons wilde vertellen, waterstof kan door de gasleidingen heden, ja dat kan zeker, maar ze vertellen er niet bij dat je er 4 keer zoveel doorheen moet jagen als aardgas om het zelfde rendement aan warmte wilt krijgen uit je verwarmingsketel.
    Kun je je dat even voorstellen, 4 keer zoveel, betekent ook 4 keer zoveel pompen om geen drukverlaging te krijgen, in het netwerk.

    Als je het samenperst tot vloeistof, kun je wel met 5kg net zoveel rijden als een volle tank benzine, dat dan weer wel.

    5
    0
   • Henk van der Veen 20 nov 2023 om 15:04

    Theo, samenpersen tot vloeistof? 600 atmosfeer! Niet in MIJN auto aub.

    4
    0
   • Theo 20 nov 2023 om 16:08

    @Henk,

    Hoe snel zo een cilinder zou kunnen ontploffen zou ik ook niet weten, er rijden dagelijks vrachtwagens met grote cilinders als vracht over de weg.
    Een lpg tank is trouwens uiterst veilig en sterk.
    Daarom vermoed ik dat zulke tanks ook wel een stootje kunnen hebben.

    2
    0
  • Willem77 20 nov 2023 om 11:11- Antwoorden

   En tegelijkertijd is EZK / Jetten van plan om grote bedragen subsidie te verlenen zonder businesscase. Niet alleen naar Shell maar ook naar Djewels dat kennelijk een goede lobby heeft in Den Haag.

   https://www.internetconsultatie.nl/djewels/b1

   8
   0
 2. Lo 20 nov 2023 om 08:38- Antwoorden

  “600 miljard is in 2022 de EU uitgestroomd vanwege de hoge gasprijs.”
  Citaat: Jilles van de Beukel, HGSS Den Haag op BNR.

  Mede vanwege een voormalig Eurocommissaris die geen fossiel winning en geen kerncentrales wil in Europa.
  Een paar honderd miljard fossiel per jaar is in de EU gewoon beschikbaar voor winning, maar helaas niet meer op korte termijn.

  Geen autovrije zondag, zoals in dit artikel, maar wel een desastreuze verarming van de EU onder groot gejuich van een voormalig Eurocommissaris en zijn vrienden.
  Wat is zijn hoogste politieke inzet nu, oh ja, verarming bestrijden.

  Ja, ja.

  38
  1
  • Modelleur 20 nov 2023 om 09:22- Antwoorden

   Percentage mensen in NL die onder armoedegrens leven is ~3.5%, in Frankrijk 14% en in Duitsland 16%.

   We doen toch iets goed.

   3
   12
   • Lo 20 nov 2023 om 09:25

    O.a. 450 miljard aan staatsinkomsten uit Gronings gas, sinds 1966?

    12
    0
   • Theo 20 nov 2023 om 09:43

    Wat is de armoede grens Modelleur?
    Wie berekent het, en wie berekend de stille armoede?
    Nog nooit eerder leefde er zoveel mensen op straat na WO2.
    En wat is in de rest van Europa?

    In Duitsland is het bekend dat al van vroeger uit het verzorgen van hun eigen burgers in nood slecht is, en dat voor een rijk land. Daarom hebben ze ook meer familie huizen gebouwd dan hier, huurhuizen bestaan daar zo goed als niet.

    13
    1
   • Taco de Vries 20 nov 2023 om 10:30

    “We doen toch iets goed.”
    Ja. We lopen achter!

    6
    0
 3. Theo 20 nov 2023 om 09:02- Antwoorden

  Leuk om dat stukje geschiedenis nog eens te lezen.
  De autoloze zondagen zal bij velen nog in het netvlies gebrand staan.
  Alles bij alles toch een mooie tijd.

  En een oliehandelaar in Roermond was toen in een klap multimiljonair omdat hij al zijn tanks bom vol had ofals hij een ingeving had gekregen.

  17
  0
 4. Scheffer 20 nov 2023 om 09:08- Antwoorden

  Citaat: “1967. Hamas viel Israël de dag na de vijftigste verjaardag van het begin van deze oorlog aan.’

  Hamas is pas opgericht in 1987.

  https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Hamas

  2
  1
 5. Scheffer 20 nov 2023 om 09:13- Antwoorden

  Ik las / begreep de zin verkeerd. Tekst klopt dus wel.

  4
  0
 6. leonardo 20 nov 2023 om 09:17- Antwoorden

  hahaha, autoloze zondag

  Rypke Zeilmaker noemt het Interessante Tijden
  NRC noemt het Vreemde Tijden
  ik zeg jullie: dat worden Autoloze Tijden

  6
  0
 7. Wijnand Hijkoop 20 nov 2023 om 09:41- Antwoorden

  Het bijzondere is dat men ons bij het NTS journaal niet heeft verteld dat het olie-embargo tegen Israël was gericht. Er werd steeds gezegd dat de olie rond het jaar 2000 op zou zijn (wereldwijd dus) en de Arabieren voor het laatste deel veel meer geld voor wilden hebben.
  https://www.youtube.com/watch?v=fNYgIUUtIZs&t=354s
  Verder wisten alle ‘geleerden’ zeker dat de economische crisis definitief zou zijn. De welvaart was voor altijd voorbij, er zou een extreme werkloosheid komen en Ome Joop wilde er voor zorgen dat de weinige arbeid die over zou blijven eerlijk zou worden verdeeld.
  Het geheel ging samen met de voorspellingen van de ‘Club van Rome’, die ons vertelden dat we in 2000 allemaal dood zouden zijn als gevolg van een door ons mensen veroorzaakte ijstijd.
  https://www.youtube.com/watch?v=RQRqr9_jw5I

  12
  0
 8. leonardo 20 nov 2023 om 09:54- Antwoorden

  Ik kan niet precies nagaan hoe het denken van Furfari werkt, maar …

  Autoloze zondag vrijheidsberoving? Ik herinner mij vooral een ludieke, bijna anarchistische stemming.

  Er was toen paniek omdat een vijand ons van de olie weghield.
  Nu is er paniek omdat we onszelf – inderdaad, zelf onze ergste vijand zijnde – van de olie weg willen houden. Ja. ’t Is zo erg dat we, naast dat we deniers aan de holocaust hebben gekoppeld, onszelf als drugsgebruikers zien.
  Olieverslaving is inmiddels een begrip!

  1973 Was de vijand in de minderheid.
  Nu is de vijand niet alleen in de meerderheid, we omarmen hem ook nog.

  “… omdat klimaatverandering de intelligentie van mensen of hun vastberadenheid om oplossingen te vinden niet verandert.”
  Zullen we dat maar de blunder van de dag noemen?

  10
  1
 9. Paul Kramer 20 nov 2023 om 10:00- Antwoorden

  Via Rob de Vos het volgende verhaal:
  Op een frisse winterochtend in Zweden werd een schattig klein meisje genaamd Greta wakker in een perfecte wereld, een waar geen aardolieproducten de aarde ruïneerden. Ze gooide haar katoenen laken en wollen deken opzij en stapte naar buiten op een zandvloer bedekt met wilgenschors die verpulverd was met stenen. “Wat is dit? ” vroeg ze.
  “Gepulveriseerde wilgenschors,” antwoordde haar goede fee.
  “Wat is er met het tapijt gebeurd? ” vroeg ze.
  “Het tapijt was nylon, gemaakt van butadieen en waterstofcyanide, beide gemaakt van petroleum”, kwam de reactie.
  Greta glimlachte, erkennende dat aanpassingen nodig zijn om de planeet te redden, en ging naar de gootsteen om haar tanden te poetsen, waar ze in plaats van een tandenborstel een wilg vond, verminkt aan één kant om houtvezelborstel bloot te leggen.
  “Je oude tandenborstel? “ merkte haar peettante op, “Ook nylon. ”
  “Waar is het water? ” vroeg Greta.
  “Aan de weg in het kanaal”, antwoordde haar peettante, ‘Zorg ervoor dat je water met cholera vermijdt”
  “Waarom is er geen stromend water? “ vroeg Greta, werd een beetje peevish.
  “Nou,” zei haar peettante, die toevallig techniek gaf aan MIT, “waar beginnen we? “Er volgde een lange monoloog over hoe spoelkleppen elastomeer stoelen nodig hebben en hoe koperen buizen koper bevatten, dat moet worden mijnen en hoe het onmogelijk is om volledig elektrische grondverzet apparatuur te maken zonder versnellingsmering of banden en hoe erts gesmolten moet worden tot een metaalmaak, en dat is moeilijk te doen met alleen elektriciteit als warmtebron, en zelfs als je alleen elektriciteit gebruikt, de draden hebben isolatie nodig, die op aardoliebasis is, en hoewel het grootste deel van de Zweedse energie op een milieuvriendelijke manier wordt geproduceerd door waterkracht en kernenergie, als je een massa doet en energiebalans rondom het hele systeem, je hebt nog veel aardolieproducten nodig zoals smeermiddelen en nylon en rubber voor banden en asfalt voor het vullen van kuilgaten en wax en iPhone plastic en elastiek om je ondergoed omhoog te houden terwijl je een koperen smeltoven werkt en . . .
  “Wat is er als ontbijt? ” stootte Greta, wiens hoofd pijn had.
  “Verse, gevoerde kippeneieren”, antwoordde haar peettante. “Raw.”
  “Hoe zo, rauw? ” vroeg Greta na.
  “Nou, . . . “En opnieuw kreeg Greta te horen over de behoefte aan aardolieproducten zoals transformatorolie en veel aardolieproducten die essentieel zijn voor de productie van metalen voor koekenpannen en uiteindelijk geleerd hoe je geen petroleumvrije wereld kunt hebben en dan eieren kunt koken. Tenzij je je voorhek open scheurt en een vuur sticht en voorzichtig je ei in een sinaasappelschil kookt zoals je doet bij de padvinders. Niet dat je in Zweden sinaasappels meer kunt vinden.
  “Maar ik wil gepocheerde eieren zoals mijn tante Tilda maakt”, jammerde Greta.
  “Tilda is vanmorgen overleden”, legde de peettante uit. “Bacteriële longontsteking. ”
  “Wat?! ” onderschikte Greta. “Niemand sterft aan bacteriële longontsteking! We hebben penicilline. ”
  “Niet meer,” legde peettante uit “De productie van penicilline vereist chemische extractie met isobutylacetaat, dat, als je je organische chemie kent, op petroleumbasis is. Veel mensen sterven, wat problematisch is omdat er geen gemakkelijke manier is om de lichamen te dumpen, aangezien rughoes hydraulische olie nodig hebben en crematoria niet echt veel lichamen kunnen verbranden die als brandstof gebruiken Zweedse hekken en meubels, die snel verdwijnen – worden gebruikt op de zwarte markt voor Eitjes roosteren en warm blijven. ”
  Dit vertegenwoordigt slechts een fractie van Greta’s dag, een dag zonder microfoons om uit te roepen en een dag zonder veel voedsel, en een dag zonder koolstofvezel boten om in te varen, maar een dag die de planeet zal redden.
  Luister morgen mee als Greta een wortelkanaalbehandeling nodig heeft en leert hoe Novocain gesynthetiseerd wordt.

  23
  2
 10. Bert Pijnse van der Aa 20 nov 2023 om 10:12- Antwoorden

  Nu gebeurt hetzelfde als in 1967 en kijken we op televisie – met een borrel en en nootje erbij – hoe genocide werkt. Of etnische zuivering zo u wilt . t’ is wat he roepen we. We staan erbij en kijken ernaar. ( Toen waren er nog maar weinig mensen die een televisie hadden en waren nog maar heel weinig mensen afhankelijk van de auto voor hun werk ) .

  Mirjam Bikker van de CU vindt het geweldig dat kinderen worden vermoord. Ineens blijkt bij Christenen het moederhart voor Palestijnse kinderen niet meer te kloppen en de en het immense leed van ze af te glijden als water van een eend . De Bijbel heeft wonderbaarlijke invloed op Christenen. Ook de oprichter van deze site liet zich niet onbetuigd in niet mis te verstane bewoordingen over zijn onvoorwaardelijke steun voor de staat Israel en de beestachtige praktijken van Netanyahu. Voordeel is dat je in deze tijd je vrienden leert kennen. Wynia ’s week ook bijvoorbeeld.

  Jammer dat er nu geen olieboycot komt van een weekje of wat. Dan zijn we in een keer klaar met het klimaatgezeik en de economie van de energietransitie.

  Voor die tijd kunt u nog op het FvD stemmen dat als enige partij was , voor de-escalatie van het conflict met Oekraïne dat inmiddels uitgroeide tot een full scale never ending war, opdat ondertussen, ongemerkt Westerse bedrijven hun vestigingen daar kunnen openen en dan ineens Ursulalala aankondigd dat Oekraïne bij de EU hoort. vega Frans is geheel op de hoogte .

  En een terughoudende plaats innam met betrekking tot de aanval van Hamas . (waarop Denk de kans aangreep om die oorlog hier te importeren. hetgeen gelukt is. )

  Succes met de afwegingen .

  11
  11
  • Frans Galjee 20 nov 2023 om 11:41- Antwoorden

   “Mirjam Bikker van de CU vindt het geweldig dat kinderen worden vermoord”

   FG Alleen een zieke geest kan dit soort teksten opschrijven. Man flikker toch op en zoek hulp. Hans Labohm kan dit allemaal vanuit de vrijheid van meningsuiting?

   SCHANDE EN NOGMAALS SCHANDE!

   12
   2
   • Bert Pijnse van der Aa 20 nov 2023 om 12:09

    Frans Galjee,

    Nou , kijken wat Hant Labohm uw verzoek inwilligt . Ik stel omgekeerd voor dat hij uw ! reactie verwijdert .

    3
    11
   • Frans Galjee 20 nov 2023 om 12:14

    Als dit soort teksten hier onder mom van vrijheid van meningsuiting worden getolereerd dan wordt deze site de hangplek voor geestelijk beperkten of zieke geesten. Dat straalt direct af op leiding van deze site. Ik heb daar al eerder voor gewaarschuwd maar toen werd eea gebagatelliseerd. Er zou voldoende tegengeluid zijn. Nu nee dus en zelfs een blinde moet dat inmiddels kunnen zien.

    Het zou natuurlijk ook zo kunnen zijn dat deze uitingen van gestoorden op enige sympathie van de leiding hier kunnen rekenen. Zo van er wordt ook wel eens iets zinvols geschreven. Nu laat ik duidelijk zijn ik heb dat nog niet kunnen ontdekken.

    Dus leiding cq Hans Labohm beken kleur want anders is het voor mij in ieder geval duidelijk en heb ik hier niets meer te zoeken.

    6
    2
   • Johan D. 20 nov 2023 om 12:16

    Mensen die nu, na 7 oktober, Hamas nog steeds steunen, steunen ook de misdaden van Hamas. Je bent voor of tegen pogroms en dus ook voor of tegen de organisatoren en uitvoerders van die pogroms. Daar is geen middenweg, geen gepolder mogelijk. Slechts keiharde polarisatie vanuit onze democratie blijft over. Maar dat durven we niet. We zijn verleerd te vechten voor onze vrijheid, tegen onderdrukking. Geldt ook voor mij.

    3
    1
   • Frans Galjee 20 nov 2023 om 12:57

    Nader contact met Hans Labohm leert mij dat hij het verschil niet kent tussen het grote goed van vrijheid van meningsuiting en smaad. Misschien kent hij het wel maar maakt hij zijn keuze.
    Prima maar dan bevestigt dat wat ik al eerder vermoedde en de reden was mij niet meer te willen begeven tussen de kneuzen uit onze maatschappij. Uiteraard zijn er uitzonderingen maar deze mensen durven zich niet te laten horen in de kwestie van de site vervuiling.
    Dus het gaat jullie verder goed en voor degenen die mij indertijd vroegen niet af te haken, ik heb het geprobeerd maar helaas en ik heb gelukkig ook andere bezigheden.

    6
    1
   • Peter van Beurden 20 nov 2023 om 17:07

    Frans Galjee
    Vind je John Mearsheimer en Jeffrey Sachs ook gestoord of hebben die alleen een andere mening dan jij? Dogmatici heb je kennelijk niet alleen in milieukwesties. Misschien is luisteren naar Douglas MacGregor ook wel een optie om je blikveld wat te vergroten,

    0
    4
   • Peter van Beurden 20 nov 2023 om 17:44

    Frans Galjee
    Verwijt hier de pot de ketel? Wanneer liet jij je ook al weer ongenuanceerd uit en verbood je nuance in de kweatie die je kennelijk nogal emotioneel maar kennelijk eenzijdig raakt?
    Zou dit wáár zijn?
    https://www.youtube.com/watch?v=d0gECjlpXF8
    Daar wil het bij laten. Nuance is altijd nodig, zelfs als je dat lastig vindt.

    0
    2
  • Modelleur 20 nov 2023 om 12:56- Antwoorden

   Frans Galjee,
   Dit is één van de redenen dat ik hier graag anoniem blijf. Ik wil mijn naam niet graag verbonden zien aan dit soort teksten, als men mijn naam Googled.

   5
   11
   • Theo 20 nov 2023 om 14:20

    Modelleur, hoor toch op met je onzin gezanik.
    Of als jij een onschuldig bloemetje bent.
    Je lijkt wel een slappe angstige hap.

    Kun je je niet voorstellen dat dit ook een moeilijke keuze is voor Hans Labohm.

    Het zijn beide regelmatige schrijvers, respondenten zoals dat heet, om nu direct scheidsrechter te spelen is moeilijk.

    Daarbij zou Bert zijn uitspraak eigenlijk moeten onderbouwen, dat weer wel.

    En Heer Frans Galjee zou ook eens eerst een afwachtende houding in kunnen nemen of Bert zijn uitspraak kan onderbouwen.

    Paniek is een slechte raadgever, en fataal in een gevecht.

    Ja het was in het begin een wetenschappelijke site, maar gezien de veranderingen in maatschappij en politiek die ons van alles op willen leggen zonder dat ze ooit ook maar een glimp hebben uitgelegd wat het Nederland brengt op wereldschaal, ons iedere dag bestoken met leugenachtige artikelen en reclame, vind ik het een goed gegeven dat deze site daar aandacht aan besteed.

    9
    3
   • Frans Galjee 20 nov 2023 om 14:39

    @Theo,

    “En Heer Frans Galjee zou ook eens eerst een afwachtende houding in kunnen nemen of Bert zijn uitspraak kan onderbouwen.”

    FG hoe groot acht jij Theo de kans dat er voor onderstaande uitspraak een onderbouwing mogelijk is? 0,0 toch. Heeft zij dat gezegd of opgeschreven of is het overduidelijk (en niet de eerste keer) een valse interpretatie?

    “Mirjam Bikker van de CU vindt het geweldig dat kinderen worden vermoord”

    Wel mevrouw Bikker is op de hoogte gesteld en kan/mag er zelf op gaan reageren.

    Dus beste Theo nooit afwachten maar direct erop reageren anders wordt het van kwaad tot erger. Het gaat je goed.

    4
    0
   • Modelleur 20 nov 2023 om 15:18

    “Ja het was in het begin een wetenschappelijke site”.

    Het wetenschappelijke is er inderdaad niet meer. Daar valt immers niets mee te halen.

    We zijn de afgelopen dagen door de 2 graden grens gegaan. Voor het eerst sinds de officiële metingen.

    5
    9
   • Theo 20 nov 2023 om 15:39

    @Frans Galjee,

    Ik heb zelf eens flink gezocht op het net, ik kan er niets over vinden.
    Zou deze uitspraak ooit aan de orde zou zijn geweest dan was er iets over te vinden, maar ik wacht af of @Bert reageert.

    Als het van kwaad tot erger wordt dan zal HL beslist gaan ingrijpen lijkt me.

    Daarbij Beste Frans, denk eens na, je laat je toch niet wegjagen door een persoon, die iets schrijft wat normaal zonder onderbouwing niet door de beugel kan.
    En als je toch beslist te vertrekken, het ga je goed.

    Maar mij lijkt toch nog steeds dat dit bij lange na geen extremistische site is.
    Dat af en toe wat harde woorden vallen over politieke personen en activisten lijkt me vrij normaal, je hoort het buien ook, vanmorgen zelfs voor de deur van het Kruitvat.
    Mij lijkt dat dit keer veel mensen met de hedendaagse politiek bezig zijn.

    8
    5
   • Peter van Beurden 20 nov 2023 om 17:18

    Modelleur
    Laat ik nou toch steeds gedacht hebben dat de site bij uitstek geschikt is om mensen met échte kennis van zaken hun inzichten te laten delen met een breder maar geïnteresseerd publiek in de klimaatkwestie. Gewoon om enig inzicht en evenwicht te brengen in de maatschappelijke discussie over klimaat.
    Via een boek gaat het lastiger want na verloop van tijd loopt een boek achter nieuwe inzichten aan. Zonder deze site was ik waarschijnlijk niet op de hoogte gekomen van het afnemende effect van CO2 per verdubbeling. Of de inzichten van Happer en Clauser daaromtrent.

    4
    2
 11. J. Meijer 20 nov 2023 om 11:00- Antwoorden

  Klein foutje in het artikel. Er wordt gesteld dat Nucleaire centrales in 1973 nog niet bestonden.
  Klopt niet, de eerste nucleaire centrale in Frankrijk werd in 1964 in bedrijf gesteld.

  5
  0
 12. Scheffer 20 nov 2023 om 11:08- Antwoorden

  Andere tijden toen. Lange geschiedenis. Geen Oliecrisis geweest.

  Arabisch-Joodse conflict stamt al vanuit ca. 1905, toen de eerste Joodse kolonisten / idealisten grond kochten van Arabische landeigenaren ten behoeve van nederzettingen. De Moefti’s van Jeruzalem en Damascus waren al voor WOII in contact met de Nazi’s omtrent de Joodse “kwestie’ in Palestina.

  VN-waarnemers en VN-detachhement (vrijwilligers) van de Landmacht op de grens met Libanon. Diverse collega’s zijn toen gesneuveld in het niemandsland tussen de ideologische op elkaar schietende partijen.

  Oliecrisis is nooit geweest, via o.a. Shell werd een vloot met gereserveerde tankers richting NL gestuurd, meer olie-voorraad dan ooit in die ‘oliecrises’.

  Je kan niet volhouden dat de Palestijnse ‘Staat’ geen kansen heeft gehad op een vredesakkoord (Oslo I en II 1994).,daarna ging het politiek fout in Israël met en na de moord op Rabin.

  Met de geschiedenis van herhaalde veroveringsoorlogen sinds 1948 door Arabische buurlanden (overigens was één oorlog preventief begonnen door Israël in 1967).

  Niet alleen een miljoen arabische vluchtelingen uit israël, maar een bijna everedige vlucht van Joden uit de Arabische landen.

  Met Hamas sinds hun ‘democratische verkiezingen’ in Gaza in 2006 vestigde ze zich als fasistische Islamitusche staat separaat van de Palestijnse staat (West-Bank) naar voorbeeld van en gesteund door Iran.

  Alle westerse humanitaire hulp werd die sindsdien werd ingezet werd toegerust op de voorbereiding van de finitieve vernietiging tegen Israël. Onze geleverde waterleidigpijpen werden ondergronds tot raketten gefabriceerd.

  Hamas gokte verkeerd, dacht dat Arabische buren na hun moordpartij Israël zouden binnenvallen.

  Ik weet wel zeker, dat de vernietiging van Gaza en dito Hamas het Arabisch-Joodse conflict niet gaat oplossen, maar weet het beter…?

  Wordt vervolgd (het Arabisch-Joodse conflict)…….

  6
  1
  • Rien E 20 nov 2023 om 11:21- Antwoorden

   Het joods arabisch (lees moslim/islam) conflict is al veel ouder dan dat en heet antisemitisme, iets wat in europa ook al minstens sinds de middeleeuwen speelt.

   0
   0
   • Paul Kramer 20 nov 2023 om 12:02

    @Rien E – ooit heb ik het volgende verhaal gehoord (bron Oud Testament?):
    Noach was vader van drie zonen Jafet, Cham en Sem.
    Sem kreeg de opdracht om nieuwe volkeren te stichten.
    Sem werd op zijn beurt vader van vijf zonen en conform de opdracht stichtten zij vijf volkeren – in alfabetische volgorde
    Acadiers – Arabieren – Aramenen – Feniciers en Hebreeuwen.
    Omdat ze allemaal afstammelingen waren van Sem werden ze ‘Semieten’ genoemd -> Arabieren en Hebreeuwen zijn familie van elkaar.
    De combinatie klimaatalarm en Semieten komt mij vreemd over.

    1
    0
   • Rien E 20 nov 2023 om 12:20

    @Paul Kramer dat verhaal ken ik ook (gereformeerde lagere/middelbare school he). Er is ook nog het verhaal van Hagar de slavin van (aartsvader) Abraham bij wie hij een zoon verwekte Ismael. Kies maar. Ik zie hen als semi, half of nabije oosterlingen, what’s in a name? Onze oosterburen hebben het nog steeds over Nahosten. Enfin ruim 60 jaar na dato kan ik die verhalen nog dromen.

    2
    0
 13. Johan D. 20 nov 2023 om 11:29- Antwoorden

  De autoloze zondag. Mooie tijd. Ik was 15 en zag mijn kans waar om helmloos op de bromfiets van mijn zus over de snelweg te rijden tussen alle wandelaars door. Ik kreeg veel boze reacties! Men geloofde klakkeloos alles wat de MSM schreven. Nu nog steeds.

  2
  0
 14. leonardo 20 nov 2023 om 15:39- Antwoorden

  Ik heb gezegd: ik ben hier uitsluitend en alleen voor klimaat.
  Ik zal toch één poging wagen om wat onwrikb’re vastigheden (bijbelse taal) te doen wankelen.

  Toen de Duitsers Nederland binnenvielen ontstond hier het verzet. Dat verzet is niet zonder doden gepaard gegaan. Een bekende dode is politiechef Willem Ragut die een aanslag door Hannie Schaft en haar makker, op weg van zijn huis naar zijn bureau, niet overleefde. Hannie Schaft werd, enkele weken voor de bevrijding, geëxecuteerd.
  Hannie Schaft is geëerd met een herbegrafenis met militaire eer, met een prachtige roman van Theun de Vries, Het Meisje met het Rode Haar, en met een even prachtige gelijknamige film. En met een cel, aan haar nagedachtenis gewijd, in de gerenoveerde strafgevangenis in Haarlem.

  In het Italië van Mussolini had je drie groepen partizanen, gescheiden door politieke overtuiging: christendemocratische, socialistische en communistische. De christendemocratische en de socialistische zijn na de oorlog met respect ontvangen, bij de communistische lag dat wat anders. Uiteraard hun communistische inslag, maar ook waren ze iets wreder dan de anderen, meer gewaagd aan de Duitse wreedheid.
  In Montepulciano is nog een gedenkplaat in een drukke toeristische straat, op de plek waar een Duitse legerofficier een jongen, een kind nog, met zijn blote handen gewurgd heeft, als reprimande. Dat soort wreedheid.
  Beestachtigheden die de communisten wel konden vergelden.

  Zo heten de Palestijnen ook beesten te zijn.
  Voor wie de Gazastrook inmiddels een open gevangenis is. Typering niet van een linkse jongen, maar van de aartsconservatief en Israël-vriend David Cameron.
  De Gazastrook is inmiddels ook wel het grootste concentratiekamp genoemd. Ook niet door een linkse jongen. Wel door iemand uit het Midden Oosten. Sommige linkse Amerikanen hebben instemmend geknikt.
  Uiteraard niet het establishment. Zoals ook nu de hele wereld, behalve wat “verdachte” leiders uit het Midden Oosten, de mond vol heeft over de barbaarse methoden van de Palestijnen.

  Het probleem is: als je je, als Gazaan, in het verzet wilt begeven, kun je beter zelfmoord plegen.
  Foute politiemensen op de fiets zijn er niet in Gaza. Ook Israëlische officieren rijden daar niet rond in een dienstwagen, zoals in Putten 1944. Je moet naar een “doorlaatpost” in de muur of in de beprikkeldrade grens met een geweer. Voordat je daar aan kunt komen, ben je al drie keer omgelegd.

  Ik weet niet wie hier de verhouding tussen dode Israeli’s en dode Palestijnen kent, niet alleen in het laatste conflict, maar over de hele geschiedenis – zoek maar eens op. Ja, ook de Palestijnse kleintjes zijn veruit in de meerderheid.
  Dat is de reden dat er over Israël negatieve rapporten verschenen zijn, dat met name Amerikanen en Joden, niet alleen Amerikaanse Joden, maar ook die in Israël woonachtig, meer dan dikke vraagtekens zetten bij Israëlische vergeldingsacties.
  Dus, als een Hollander vraagtekentjes zet, kan ik daar nou niet direct van omvallen.

  Ik ben een pacifist.
  Ik zou en zal nooit een wapen in mijn handen te nemen. Zou ik opgeroepen zijn voor de dienstplicht, ik zou geweigerd hebben.
  Ik heb mij voorgenomen om nooit een mens te vermoorden.
  Maar ik weet ook één ding heel zeker: ik laat mij niet doodslaan.
  En ik weet nog één ding zeker: als ik een Palestijn was, en ik zou in Gaza opgeborgen worden, dan zou ik niet buigen.
  En een kruik gaat zolang te water tot ie barst.

  PS ik hoef geen discussie, maar scheld geen Hollandse geesten uit die er net even iets anders over denken dan jij

  3
  1
 15. Bert Pijnse van der Aa 20 nov 2023 om 17:20- Antwoorden

  Naar aanleiding van de discussie die ontstond hierbij een kleine toelichting op mijn tekst hierboven;

  Van mevrouw Bikker had ik, in haar rol als leider van een Christelijke partij, alsook moeder, verwacht dat ze het in de eerste plaats had opgenomen voor alle kinderen ter wereld, waaronder Israelische als Palestijnse kinderen die lijden onder geweld en ziekte ( zoals onze Dominee vroeger nog deed in het gebed ) en vanuit haar geloof verzoenende woorden had gesproken en van de liefde van God en van Vrede. In plaats daarvan echter vond ze dat haar toewijding aan de Staat Israel moest prevaleren en derhalve dat het lijden maar als collateral damage moest worden beschouwd.

  Dat zei ze zo op tv, terwijl mijn hart brak over zoveel ellende en barbaarsheid jegens machteloze ouderen en kinderen. Vandaar deze keiharde uithaal.

  Tot mijn ontsteltenis bleek ook nog , dat zij uiting bleek te geven aan wat kennelijk de heersende opinie is in de Christelijke gemeenschap, die met Bijbelteksten komt om het geweld en de evident etnische zuivering te legitimeren.

  Tot slot , van mij mag meneer Galjee gewoon blijven hoor.

  3
  3
  • Theo 20 nov 2023 om 17:52- Antwoorden

   Kijk en in deze context is het een heel ander verhaal wat de uitspraak verduidelijkt.
   Ik heb het niet gezien maar dit zijn geen christelijke uitspraken, en daar kan een emotie tot zulke uitspraken van komen.

   3
   3

Geef een reactie