Van een onzer correspondenten.

Nog nooit legden Nederlanders in één jaar tijd zoveel zonnepanelen op hun huizen. Goed nieuws voor onze duurzame plannen, zou je zeggen. Maar niets is minder waar. Aan het eind van 2023 zakten de aantallen flink in. ‘Er is heel veel onduidelijkheid over de salderingsregeling.’ Een samenvatting.

Door Castor van Dillen 

Wat is hier aan de hand?

Eén ding staat als een paal boven water: het aantal zonnepanelen in ons land groeit razendsnel. ‘Vorig jaar was er sprake van een historische groei bij kleinverbruikers (huizen en kleine bedrijven, red.). En die groei is in 2023 nog veel groter geweest’, zegt Niels Stet, woordvoerder van netbeheerder Liander.

Zo kunnen huishoudens hun stroom steeds vaker niet kwijt op het elektriciteitsnet. In heel 2023 kwam dit stroomprobleem bij netbeheerder Liander, actief in Gelderland, Flevoland, Friesland en Noord- en Zuid-Holland, ruim zesduizend keer voor.

Waarom zit de klad erin?

Halverwege dit jaar kwam de klad erin. Energiebedrijven als Vandebron en Budget Energie gingen geld vragen voor het terugleveren van stroom. Tot grote ontevredenheid van bezitters van zonnepanelen. Zij voelen zich bekocht. Mensen die twijfelen, stellen de installatie ervan uit. Duurzaamheidsexpert Dominique Doedens uit Heeten is niet verrast door de onrust.

‘Als je aan een grote systeemverandering begint, in dit geval de energietransitie, zorgt dat per definitie voor chaos. De onrust zit ’m in de onduidelijkheid over die terugleveringsvergoeding in combinatie met het salderen.’

Gaat de salderingsregeling afgebouwd worden?

‘Het is een subsidiesysteem voor de verduurzaming van Nederland. En juist door deze regeling liggen er nu zoveel zonnepanelen. Maar het is ook een oneerlijk systeem. Sommige mensen hebben de financiële middelen om te investeren, maar mensen die dat niet kunnen, betalen nu voor de momenten dat er te veel stroom is.’

Netbeheerders zijn voorstander van het afbouwen van de salderingsregeling. Ze zien het als een ‘prijsprikkel’ voor mensen om opgewekte elektriciteit meer zelf te gaan gebruiken. ‘En het geeft zekerheid aan mensen die nu niet zo goed weten wat ze aan moeten met zonnepanelen’, aldus Liander-woordvoerder Stet.

Wat betekent die onzekerheid voor de groei in 2024?

‘Er is veel onduidelijkheid’, zegt woordvoerder Frank Breukelman. Zonneplan krijgt meer vragen over of het nog wel rendabel is om zonnepanelen te plaatsen.

‘Je kunt niet meer makkelijk het sommetje maken. Ik ben er dagelijks mee bezig, maar zelfs voor mij is het ingewikkeld.’

Zien we dezelfde negatieve ontwikkeling bij zonneparken?

In een jaar tijd kwamen er in de provincie Gelderland bijvoorbeeld 124 projecten bij, waarvan 11 grote zonneweides op land. Politiek is er steeds meer weerstand tegen zonneparken op landbouwgrond. Zo heeft de provincie Overijssel de rem erop gezet.

***

Voor het gehele, uitgebreide artikel van het AD, zie hier.

***