Uniper

Van een onzer correspondenten.

De staat gaat het Duitse energiebedrijf Uniper een schadevergoeding van 165 miljoen euro uitkeren vanwege misgelopen inkomsten als gevolg van een productiebeperking. Dat heeft Rob Jetten (D66), demissionair minster voor Klimaat en Energie, laten weten in een dinsdag verstuurde Kamerbrief.

Uniper mocht zijn kolencentrale in de eerste helft van 2022 maar op 35 procent van zijn vermogen laten draaien. Het bedrijf liep door de toen hoge stroomprijzen veel inkomsten mis.

Afgelopen september maakte Jetten al bekend het van oorsprong eveneens Duitse energiebedrijf RWE om dezelfde reden met 331,8 miljoen euro te zullen compenseren.  De Europese Commissie moet in beide gevallen wel nog beoordelen of er geen sprake is van staatssteun.

Uniper, RWE en investeringsmaatschappij Onyx mochten hun kolencentrales in de Rotterdamse haven en Eemshaven tussen 1 januari 2022 en 21 juni 2022 maar op 35 procent van hun vermogen laten draaien. Dit terwijl de stroomprijs toen erg hoog was. Die maatregel was het gevolg van een uitspraak van de Hoge Raad, die bepaalde dat de staat zijn CO₂-uitstoot rap omlaag moest brengen. Milieugroepering Urgenda had die rechtszaak tegen de staat aangespannen.

De bedoeling was dat de wet voor langere tijd van kracht zou zijn, maar Jetten trok de beperkingen in toen Nederland vanwege de Russische inval van Oekraïne met onvoldoende gas dreigde te komen zitten. Bovendien explodeerde de gasprijs, waardoor ook stroom flink duurder werd – gas wordt ook gebruikt om stroom mee maken. Het intrekken van de beperking drukte uiteindelijk de elektriciteitsprijs.

Accountantskantoor KPMG rondt naar verwachting de komende weken de financiële rapportage over Onyx af. Vervolgens wordt duidelijk hoe hoog de compensatie voor dit bedrijf wordt. Jetten liet het afgelopen jaar weten te verwachten dat een compensatie van in totaal 730 miljoen euro voor de drie bedrijven zou volstaan. RWE, Uniper en Onyx zetten eerder in op 1,9 miljard euro, maar het eerstgenoemde bedrijf heeft al laten weten niet in beroep te gaan tegen de compensatie van 331,8 miljoen euro. Het is nog onduidelijk of Uniper dat wel gaat doen.

***

Bron hier.

***