Diederik Samsom. Foto: Shutterstock.

Van een onzer correspondenten.

Diederik Samsom, de grondlegger van de salderingsregeling, vindt dat het voordeel voor zonnepaneelbezitters best mag worden geschrapt. Maar hij snapt dat zijn partij, GroenLinks-PvdA, eerst toezeggingen wil.

Janne Chaudron

Laat de fiscaal gunstige regeling voor bezitters van zonnepanelen los. De geestelijk vader van de salderingsregeling en PvdA’er Diederik Samsom denkt dat salderen zijn langste tijd heeft gehad. ‘Je moet er op termijn vanaf’, zegt Samsom.

Salderen komt uit zijn koker. Als PvdA-Kamerlid diende hij in 2004 een amendement in om het aanleggen van zonnepanelen aantrekkelijker te maken. Dat werd breed gesteund in de Tweede Kamer omdat Nederland sterk achterliep op het gebied van duurzame energie. Zonnestroom was veel te duur.

‘Je bent inmiddels een dief van je eigen portemonnee als je geen zonnepanelen aanlegt’

Zijn regeling is succesvol. Nederland is een van de koplopers wereldwijd als het gaat om de aanleg van zonnepanelen. Samsom:

‘Je bent inmiddels een dief van je eigen portemonnee als je geen zonnepanelen aanlegt.’

Die zijn stukken goedkoper dan twintig jaar geleden. Binnen zeven jaar is de investering terugverdiend en huishoudens profiteren van het salderen.

Dat betekent concreet dat mensen de te veel opgewekte energie als de zon schijnt kunnen wegstrepen tegen de stroom die ze afnemen als de zon niet schijnt. Energieleveranciers rekenen wel extra kosten voor de teruglevering, maar die worden uitgespreid over alle huishoudens. Ook de mensen zónder zonnepanelen betalen.

‘Twee dingen zijn niet optimaal’, zegt Samsom. Mensen zonder zonnepanelen betalen voor mensen mét panelen. ‘En met salderen is er geen prikkel om de stroom goed te gebruiken.’

Met andere woorden: het stroomnet kan de te veel geleverde zonnestroom op de piekmomenten niet aan. Op andere tijdstippen is er juist onvoldoende stroom beschikbaar.

***

Zie voor het gehele artikel, hier.

***