Oude boomstronk die tevoorschijn kwam bij terugtrekkende gletsjer.

Van een onzer correspondenten.

Europa warmt bijna twee keer sneller op dan mondiaal gemiddelde, stelt Copernicus, het Europese klimaatbureau dat verbonden is met de Wereld Meteorologische Organisatie in een onderzoek dat vandaag op Earth Day is gepubliceerd. De gemiddelde temperaturen van de afgelopen vijf jaar lagen in Europa 2,3 graad Celsius hoger dan voor de Industriële Revolutie. Mondiaal lagen die temperaturen 1,3 graad hoger. De afgelopen tien maanden waren alle de warmste ooit gemeten.

In twee jaar tijd slonken de gletsjers in de Europese Alpen met maar liefst 10 procent, aldus de onderzoekers. Europa is het snelst opwarmende continent ter wereld; de gemiddelde temperaturen stijgen daar bijna twee keer zo snel als het mondiale gemiddelde.

Klimaatrealistische vraag: wordt CO2 inmiddels door het alarmistische klimaatestablishment gezien als louter lokale opwarmer?

De meteerologische instituten blijven ook niet bij hun eigen leest, maar nemen duidelijk politiek stelling: ze dringen er bij Europese landen op aan om nog sneller in te zetten op duurzame energiebronnen, zoals wind- en zonne-energie en waterkrachtcentrales.

Van meer dan 150 slachtoffers kon worden vastgesteld dat hun dood direct het gevolg was van extreem weer dat veroorzaakt werd door klimaatverandering.

Otzi die warmere tijden heeft gekend.

Vice-afdelingshoofd van Copernicus Elisabeth Hamdouch somt op waar de stijgende temperaturen afgelopen jaar toe leidden in Europa: ‘Hittestress bij recordtemperaturen, natuurbranden, hittegolven, smeltende gletsjers en een gebrek aan sneeuwval.’ De afgelopen tien maanden waren alle tien de warmste ooit gemeten, zo blijkt uit alarmerende cijfers van Copernicus.

Klimaatverandering zorgt in Europa voor steeds meer hittegolven en extreem weer, dat in 2023 honderdduizenden mensen trof, schrijft ook NRC. Geschat wordt dat de financiële schade ‘ergens in de tientallen miljarden euro’s ligt’. Volgens het rapport is het investeren in de energietransitie misschien een dure opgave, maar liggen de kosten van niets doen nog vele malen hoger.

‘De afgelopen twintig jaar steeg hittegerelateerde sterfte met 30 procent’, aldus het rapport. NRC in overtreffende trap:

‘Het exacte aantal doden als gevolg van hitte is voor 2023 nog niet bekend, maar het gaat hoe dan ook om tienduizenden mensen.’

***

Bronnen hier en hier.

***