Frans Timmermans. Foto: Shutterstock.

De zondagse beschouwing van Jan van Friesland.

Gisteren was voor GLPvdA de aftrap voor de Europese verkiezingen. De altijd terugkerende Bas Eikhout, die langer op dezelfde stoel zit dan Mark Rutte, werd door partijleider Timmermans op het congres opnieuw geprezen.

GLPvdA gaat niettemin een zeer moeilijke campagne tegemoet met de grote verschuivingen naar rechts in tal van landen, zo wijzen de peilingen uit. De mantra van het groenrode klimaatalarmisme wordt in toenemende mate overstemd door gebrul van tractoren. Burgers, boeren en buitenlui lijken klaar met links in Europa.

De Partij blijft, zo blijkt uit het Europese verkiezingsprogramma, mordicus tegen kernenergie en dat zal flink wat stemmen kosten. Europa moet de deur dicht houden voor deze duurzame CO2-vrije energie omdat, ja omdat, TUD-alumnus Diederik Samsom dat ooit heeft gezegd en er veel applaus voor heeft gekregen. Kernenergie is met de groenrode bril op inmiddels net zo vreselijk als fossiele energie: alle subsidies moeten stoppen. Terwijl het in Nederland barst van de nieuwe initiatieven op het terrein van kernenergie. En hoewel de Tweede Kamer zelf vier nieuwe kerncentrales wil bouwen, blijft de groen-rode coalitie maar voorthobbelen op de verkeerd ingeslagen weg.

Het pijnlijke daarbij is dat de partij van Timmermans hiermee steeds meer in een isolement raakt, hoe gretig hij ook wil regeren wanneer de formatie tussen PVV, BBB, VVD en NSC zou sneven. Hij zou dan toch met pro-kernenergie partijen door een deur moeten. Als hij zijn hoog opgespeelde bezwaar tegen kernenergie zou laten vallen in komende onderhandelingen, zou dat voor zijn achterbannen onverteerbaar zijn. Ook hier ligt verlies van stemmen op de loer.

Jan van Friesland.

GL-PvdA wilde tijdens de verkiezingen in november 2023 de grootste partij worden met Timmermans als voorman, die ook premier wilde zijn. ‘Dat is de ambitie die ik had’, zei Timmermans. ‘Ik dacht dat wij de grootste beweging in Nederland zouden kunnen worden’.

GLPvdA heeft een politieke handicap: hoewel het eigen gedachtengoed bij andere partijen electorale potentie heeft, werkt het bij GLPvdA omgekeerd. De VVD moest zo nodig fel bestreden worden in de laatste verkiezingen, zonder succes, en nu is het de PVV: de partij die door de drie andere partijen zeer serieus wordt genomen om te komen tot een kabinet.

Sinds gisteren weten we dat Timmermans zal niets zal nalaten zijn gedroomde electorale succes verder te frustreren.

***