Henk Vermeer.

Van een onzer correspondenten.

Het is duidelijk dat VVD, NSC, BBB en PVV de groene ambities van het huidige kabinet flink willen temperen, schrijft NRC. Niet meer hoog inzetten, maar rustig kijken wat mogelijk is. Je moet niet steeds ‘eenzijdig de spelregels’ willen veranderen, typeerde BBB-kamerlid Henk Vermeer zijn standpunt en daarmee de politieke verschuiving over klimaatbeleid. Dat alleen al markeert een kantelpunt sinds de afspraken van het klimaatakkoord, de jaren waarin klonk dat Nederland een stapje extra moest zetten. Inmiddels is een ‘realistisch’ klimaatbeleid het toverwoord in Den Haag.

PVV: Heeft Nederland niet al genoeg klimaatdoelen?

NRC:

‘Al sinds de verkiezingen hangt de vraag in de lucht. Hoe ziet het klimaatbeleid er straks uit als de formerende partijen een kabinet vormen? Gaat het „door de shredder”, zoals de PVV wil? Of gaan PVV, VVD, NSC en BBB gewoon moedig voorwaarts met de uitvoering? In de reactie van de formerende partijen op de klimaatplannen uit de Voorjaarsnota viel deze week één ding op: de rechtse partijen hebben geen zin in méér maatregelen of doelen. En ze kondigden alvast aan volgende maand tegen het kabinetsplan te stemmen om de industrie een hogere prijs voor CO2 op te leggen.’

Ook bij NSC klinkt een roep tot pauzering, signaleert NRC. ‘We willen het akkoord van Parijs niet loslaten’, zei Wytske Postma. Maar de bestaande klimaatplannen behelzen volgens haar wel ‘veel zaken waarvan we eerst nog met z’n allen moet kijken of die ons wel verder helpen’, zoals ‘gedragsverandering’ en de opslag van CO2. NSC wil daarna pas een besluit nemen of een tussendoel moet worden vastgelegd. De PVV vroeg zich retorisch af of Nederland niet al ‘genoeg klimaatdoelen’ had.

***

Voor het gehele artikel, zie hier.

***