Klaas Knot. Foto: DNB.

Van een onzer correspondenten.

Stemmen in de pers.

Huizenkopers moeten worden verplicht tot het verduurzamen van hun woning. Dat bepleit toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) in een rapport over wonen na de energiecrisis. De verduurzamingsplicht zou moeten worden ingevoerd als de vergroening van Nederlandse huizen niet snel genoeg gaat.

 

Nieuw huis gekocht? Dan moet je die straks verplicht energiezuinig maken, vindt DNB

De verplichting zou moeten gelden vanaf het moment van de aankoop van een woning, meldt de Volkskrant. Dit is volgens DNB ‘een logisch moment voor woningverbetering’. De verplichte verduurzaming kan meteen worden meegenomen bij een eventuele verbouwing. Ook kan op het aankoopmoment de hypotheek ‘relatief gemakkelijk en goedkoop’ worden uitgebreid met een lening voor verduurzaming.

Wynia’s Week:

Het activisme van Klaas Knot met zijn klimaatneutrale economie is niet te harden.

Bijna 95% van huiseigenaren kan de verduurzaming van hun huis naar tenminste energielabel B en een warmtepomp best betalen, stelt De Nederlandsche Bank (DNB). Wie het geld niet op de bank heeft, kan het lenen. DNB oppert om verduurzaming verplicht te stellen bij aankoop van een woning, als de Nederlandse bevolking niet snel genoeg verduurzaamt, schrijft De Telegraaf.

Vereniging Eigen Huis applaudisseert.

De vereniging van woningeigenaren, Vereniging Eigen Huis, is niet tegen een verduurzamingsverplichting bij aankoop, zo schrijft de Volkskrant.

‘Wie een huis koopt met een energielabel E of slechter, zal de woning toch vaak al aanpassen aan de eisen van deze tijd’, aldus woordvoerder Hans André de la Porte. ‘Geef eigenaren wel voldoende tijd voor verduurzaming. Garandeer ook de kwaliteit van het hypotheekadvies. Wij kennen genoeg voorbeelden van mensen die niet eens zijn gewezen op de mogelijkheid van een verduurzamingslening, bijvoorbeeld voor het plaatsen van isolatieglas.’

Telegraaf: Als bevolking niet meewerkt, dan volgens DNB verplicht spaargeld inzetten om woning te verduurzamen.

De Volkskrant:

‘De meeste eigenaren kunnen de verduurzaming van hun woning bekostigen met hun spaargeld of een lening, stelt het DNB-onderzoek. Over de terugverdientijd van de investeringen bestaat onder huizenbezitters echter nog veel onzekerheid. Daarnaast zijn veel eigenaren niet bekend met gunstige financieringsmogelijkheden. De overheid zou een centraal loket moeten openen voor advies over de technische kant van verduurzaming, maar ook over subsidies en goedkope groene leningen. Pas als de verduurzaming vervolgens stokt, zou de overheid moeten overgaan tot een vergroeningsgebod.’

***