Foto: Shutterstock.

Door Vijay Jayaraj.

Vietnam en andere Aziatische landen beleven een steenkoolgolf! Gezien de dynamiek van het energieverbruik in de zich snel ontwikkelende industriële sector daar, is het geen verrassing dat deze landen zijn teruggekomen op de grote beloften die op internationale klimaatconferenties zijn gedaan om de uitstoot van kooldioxide uit fossiele brandstoffen te verminderen.

Het door Vietnam voorspelde groeipercentage van het bruto binnenlands product (bbp) voor 2024 bedraagt ​​5,8%, het zesde hoogste in Azië. Een van de grootste bijdragers aan het bbp is de industriële sector (38 procent), vooral de productiesector. S&P Global heeft in het vierde kwartaal van 2023 een aanzienlijke verbetering in de Vietnamese productiesector opgemerkt en verwacht dat Vietnam dit jaar goed zal presteren.

Elektriciteit is een hoeksteen van de productieactiviteiten in Vietnam. In 2023 produceerde steenkool meer dan 40% van alle elektriciteit in het land, terwijl de overvloedige waterkrachtreserves van het land ongeveer 30% bijdroegen. Aardgas was goed voor ongeveer 10%.

Er wordt echter verwacht dat er in 2024 een tekort zal zijn aan de opwekking van waterkracht als gevolg van minder regenval. Tegelijkertijd wordt de elektriciteitsproductie met aardgas bemoeilijkt door voorspellingen van hogere gasprijzen. Bloomberg meldt dat het staatsbedrijf PetroVietnam Gas “onlangs heeft besloten geen gas voor juni te kopen vanwege de hoge aanbiedingsprijzen.”

Het zware werk om aan de vraag naar energie te voldoen moet nu dus van steenkool komen. Het land dringt er bij mijnwerkers op aan de productie te maximaliseren voordat de vraag in de zomermaanden een piek bereikt. De premier van het land heeft ook gevraagd om een ​​toename van de steenkoolexploratie, wat wijst op een aanhoudende belangstelling voor de afhankelijkheid van steenkool op de middellange tot lange termijn.

De Vietnamese stap om het steenkoolgebruik te vergroten was onvermijdelijk. Het land kan niet voortdurend het risico lopen dat er een enorme kloof ontstaat tussen vraag en aanbod als dammen droogvallen of de gasprijzen omhoog schieten. Het groeitempo van de vraag naar energie van groeiende industrieën neemt in een redelijk tempo toe, en energiezekerheid is van cruciaal belang om de positieve trend van de productie te verzekeren.

Vergelijkbaar patroon in heel Azië

In heel Azië doet zich een soortgelijk fenomeen voor. De regionale heropleving van steenkool kan worden toegeschreven aan de snelle economische groei in deze landen. China, ’s werelds grootste kolenverbruiker, was in 2024 getuige van een stijging van de consumptie. Eerder dit jaar lieten rapporten de bouw zien van tientallen nieuwe kolencentrales in China. In 2023 was het land verantwoordelijk voor 95% van de bouw van ’s werelds nieuwe kolencentrales. Er zijn in totaal 1.142 kolencentrales in bedrijf in China, vijf keer meer dan in de VS.

India, een andere belangrijke speler op de Aziatische energiemarkt, zag ook een toename van de import en productie van steenkool. India heeft zijn uitgaven aan infrastructuur verhoogd, met een verwacht herstel van de vraag naar op steenkool gebaseerd staal en de productie van grondstoffen. Indonesië heeft 254 operationele kolencentrales en 40 nieuwe centrales in aanbouw. Ook Japan is een grote verbruiker van steenkool en was de afgelopen jaren de grootste importeur van Australische steenkool .

Net als Australië zijn de VS een belangrijke bron van steenkoolimporten voor deze Aziatische landen. S&P Global zegt:

“De Amerikaanse metallurgische steenkoolexport heeft de afgelopen jaren een groei gekend die werd aangewakkerd door de Aziatische vraag. Het potentieel voor de groei van de volumes over zee hangt af van de uitbreiding van de staalproductie in hoogovens en van de productie van cokes in India, China en Zuidoost-Azië.”

Nieuwe mijnen zoals Leer South van Arch Resource en de Longview-mijn van AMCI, POSCO en Itochu van Allegheny Met zullen een rol spelen bij het voldoen aan deze vraag vanuit Azië.

Het is ironisch dat Amerikaanse mijnwerkers in de Aziatische behoeften kunnen voorzien, terwijl hun eigen regering deze als brandstofbron voor goedkope elektriciteit afwijst!

Vijay Jayaraj.

De vooruitgang van de recente emissiereductiedoelstellingen voor de Amerikaanse industrie, evenals de beperkingen op de exportcapaciteit van aardgas door de regering-Biden, is behoorlijk verbazingwekkend in het licht van de voortdurende uitbreidingen van de capaciteit voor fossiele brandstoffen door verschillende Aziatische landen.

De kwaliteit van leven voor miljoenen Amerikanen zou heel goed kunnen afnemen in ruil voor nul milieuvoordeel, terwijl dat van Aziaten verbetert.

***

Dit commentaar werd voor het eerst gepubliceerd op Real Clear Energy op 8 mei 2024.

***

Vijay Jayaraj is onderzoeksmedewerker bij de CO2 Coalition , Arlington, Virginia. Hij heeft een masterdiploma in milieuwetenschappen behaald aan de Universiteit van East Anglia, VK.

***